Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο

0
101
Ολομέλεια ΕΕ

Συζήτηση για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την κατάσταση στη Μεσόγειο και την προβληματική δράση της Τουρκίας στην περιοχή με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell, την Πέμπτη.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες για τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί σε ύδατα της Κύπρου, για τις εντάσεις που δημιουργεί στο Αιγαίο και για την εμπλοκή της στη Λιβύη. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές σχετικά με τις πρόσφατες επισκέψεις του τον Ιούνιο σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σχετικές πληροφορίες

Μετά από σειρά προειδοποιήσεων προς την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου, το Συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και στο Αιγαίο, λόγω των τουρκικών θαλάσσιων διεκδικήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί επίσης για τη συνεχή εμπλοκή της στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, για την καταστρατήγηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών και για την υπονόμευση των προσπαθειών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ΕΕ έχει καταδικάσει την κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη και πραγματοποιεί την ναυτική Επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων και τη συνδρομή στην εφαρμογή του.

Συζήτηση: Πέμπτη 9 Ιουλίου