Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για ευρείες μεταρρυθμίσεις στις οδικές μεταφορές

0
95

Οι ευρωβουλευτές αποφασίζουν για την βελτίωση των συνθηκών για επαγγελματίες οδηγούς, την σαφήνεια των κανόνων για τις αποσπάσεις και την καταπολέμηση των παράνομων πρακτικών.

Σε ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για την τροποποίηση των αναθεωρημένων κανόνων για τους επαγγελματίες οδηγούς, οι ευρωβουλευτές εξετάζουν ειδικά τις αποσπάσεις τους, τους χρόνους ανάπαυσης και την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων για το καμποτάζ (δηλ. τη μεταφορά αγαθών από μεταφορείς με έδρα σε τρίτες χώρες σε προσωρινή βάση).

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στη διασφάλιση δίκαιων αμοιβών για τους οδηγούς, την αποτροπή του συστηματικού καμποτάζ, καθώς και στην καταπολέμηση του φαινομένου των εταιρειών – βιτρίνα.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι έχουν ανεπίσημα συμφωνηθεί με το Συμβούλιο, θα υιοθετηθούν αυτόματα εκτός αν εγκριθούν τροπολογίες με απόλυτη πλειοψηφία, δηλ. με τουλάχιστον 353 ψήφους υπέρ.

Θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για το πακέτο μεταρρυθμίσεων για τις μεταφορές με την εισηγήτρια Henna Virkkunen (ΕΛΚ, Φινλανδία), τον εισηγητή Ismail Ertug (Σοσιαλιστές, Γερμανία) και την εισηγήτρια Kateřina Konečná (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Τσεχία) την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 10:00 (τοπική ώρα).

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να υιοθετήσουν ακόμη νέους κανόνες για τις ηλ-εμπορευματικές μεταφορές («eFreight»), επιτρέποντας έτσι τις μεταφορές χωρίς έντυπα έγγραφα. Οι νέοι κανόνες στηρίζονται στην αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών εγγράφων και αποσκοπούν στην εξοικονόμηση χρόνος και χρημάτων.

Ψηφοφορία: Τετάρτη 8 Ιουλίου

Διαδικασία: Συνήθης νομοθετική διαδικασία, δεύτερη ανάγνωση