Gault & Millau Hellas 2020: Η πρώτη απονομή των βραβείων του διεθνούς γαστρονομικού οδηγού

0
312

Τα αστέρια της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής βραβεύτηκαν από τον έγκριτο οδηγό γαστρονομίας Gault & Millau Hellas, στις δύο εκδηλώσεις των οποίων το αρχικό πλάνο διοργάνωσης τροποποιήθηκε λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν συνολικά δύο τελετές απονομής των βραβείων με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων, η πρώτη στο εστιατόριο Aleria στο Μεταξουργείο, και η δεύτερη στο GB Roof Garden στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Στην πρώτη βραβεύτηκαν τα νέα ταλέντα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής (Les Grands de Demain)όπως επιλέχθηκαν από τους επιθεωρητές του Gault & Millau Hellas, οι σεφ Άκης Σουλτάνης, Παύλος Κυριάκης, Δήμος Σαμουράκης και Nίκος Θωμάς, ο ζαχαροπλάστης της χρονιάς (Pâtissier de lannée) Σπύρος Πεδιαδιτάκης και ο σεφ της χρονιάς (Cuisinier de lannée), Γκίκας Ξενάκης. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο σεφ της χρονιάς Γκίκας Ξενάκης ευχαρίστησε τον Οδηγό για την απονομή του τίτλου τονίζοντας τη σημασία της ομάδας της κουζίνας του, τα μέλη της οποίας σύστησε στους καλεσμένους. Ακολούθησε γευστική δοκιμή ενδεικτικών προτάσεων του τρέχοντος μενού του Aleria συνοδευόμενων από επιλεγμένα ελληνικά κρασιά. Στη δεύτερη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο GB Roof Garden, απονεμήθηκαν τα βραβεία της διευθύντριας σάλας της Χρονιάς (Directrice de salle de lannée), που παρέλαβε η κα Χρύσα Δημητριάδου, του οινοχόου της χρονιάς, (Sommelier de lannée), που παρέλαβε ο Παύλος Κουμάντος, και του εστιατορίου της χρονιάς (Restaurant de lannée), που παρέλαβε ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι για το εστιατόριο Botrini’s με τον Head Chef του, Νίκο Μπίλλη. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιβραβεύεται επίσημα ο κομβικός ρόλος του διευθυντή σάλας εστιατορίου ενώ κατά τις απονομές τονίστηκε η σημασία της συνέπειας των βραβευθέντων στο ρόλο τους, που οδήγησε στην επιλογή τους από τους επιθεωρητές.Τα βραβεία παρέδωσαν εκπρόσωποι των επίσημων υποστηρικτών του Gault & Millau Hellas ενώ ακολούθησε γευστική δοκιμή προτάσεων του Αστέριου Κουστούδη, Executive Chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία και King George, και του Chef Pâtissier των ίδιων ξενοδοχείων, Ευγένιου Βαρδακαστάνη, που επιμελείται τα γλυκά σε συνεργασία με τον M.O.F Pâtissier Arnaud Larher.

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης, Πρόεδρος του Gault & Millau Hellas, καλωσορίζοντας την παρθενική ελληνική έκδοση του διεθνούς κύρους Οδηγού, μεταξύ άλλων μετέφερε και το μήνυμα αισιοδοξίας του νέου Προέδρου του Gault & Millau, Jacque Bally επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι του Gault & Millau θα συνεχίζουν να στηρίζουν όλα τα μέλη της αλυσίδας της εστίασης, εντός και εκτός κουζίνας. «Στόχος της ομάδας του Gault & Millau Hellas ήταν να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε έναν τρόπο αξιολόγησης των εστιατορίων και των σεφ όμοιο με αυτόν που ισχύει σε όλες τις χώρες έκδοσης του Οδηγού. Να ισχύουν δηλαδή στη διαδικασία αξιολόγησης ακριβώς οι ίδιες σταθερές που ισχύουν στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και οι επιθεωρητές του Gault & Millau Hellas εκπαιδεύτηκαν από τους ίδιους επιθεωρητές που δίνουν τις βασικές κατευθυντήριες σε όσους πραγματοποιούν τις επιθεωρήσεις στο εξωτερικό. Αυτό επισφραγίζει το γεγονός ότι ένα βραβείο από τον Gault & Millau Hellas δεν είναι από τους Έλληνες για τους Έλληνες και επίσης ότι η άφιξη του Gault & Millau στη χώρα μας είναι ταυτόσημη με την ένταξη σε ένα διεθνές δίκτυο ανταλλαγής στοιχείων γαστρονομικής κουλτούρας», ανέφερε.

Η φετινή έκδοση του Gault & Millau Hellas περιλαμβάνει μόνο εστιατόρια από την Αττική και την Κρήτη ενώ οι επιθεωρήσεις στις υπόλοιπες περιοχές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Περιλαμβάνει 58 POP εστιατόρια (αξιόλογοι χώροι που προτείνονται χωρίς όμως να βαθμολογούνται) και 223 εστιατόρια εκ των οποίων 121 βραβεύτηκαν με 1 Σκούφο, 22 με 2 Σκούφους και 2 με 3 Σκούφους.

Τα βραβεία του Gault&Milau Hellas2020                                       

Σεφ της χρονιάς (Cuisinier de l’ année): Γκίκας Ξενάκης (Aleria)

Σεφ Ζαχαροπλαστικής της χρονιάς (Pâtissier de l’année): Σπύρος Πεδιαδιτάκης(Spondi)

Εστιατόριο της Χρονιάς (Restaurant de l’année): Botrini’s

Επιλογή Gault & Millau για ψάρι: Travolta

Επιλογή Gault & Millau για κρέας: Drakoulis Dry and Raw

Καλύτερο POP: Χάλαβρο openbar

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: Peskesi

Sommelier de l’ année: Παύλος Κουμάντος (CTC)

Directrice de salle de l’ année: Χρύσα Δημητριάδου Tudor Hall

 

Les Grands de Demain – Ταλέντα Gault & Millau

Άκης Σουλτάνης: Eternal Blue

Παύλος Κυριάκης: The Zillers

Δήμος Σαμουράκης: Seven Food Sins

Nίκος Θωμάς: Simul

 

Gault & Millau Hellas Social Media

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook: Gault & Millau Hellas

Ακολουθήστε μας στο Instagram:gaultmillau.gr

Επικοινωνία Τύπου: [email protected]

Όλα τα εστιατόρια, οι POP χώροι εστίασης και τα βραβεία της ελληνικής έκδοσης του θεσμού είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα gr.gaultmillau.com, αλλά και στην εφαρμογή Gault&Milllau.

Σχετικά με τον γαστρονομικό οδηγό Gault & Millau

Ο Henri Gault και οCristian Millau, τη δεκαετία του ’60 εργάζονταν στην Paris Presse, όπου δημοσιευόταν η εξαιρετικά δημοφιλής στήλη τους «Βόλτες το Σαββατοκύριακο». Την επιτυχία της στήλης ακολούθησε η δημιουργία του οδηγού Le Guide Juillard που εκδόθηκε το 1962 και περιλάμβανε μια ενημερωμένη λίστα από ξενοδοχεία και προμηθευτές κρασιών μέχρι οτιδήποτε αξιόλογο συναντούσε κάποιος σε μια περιήγησή του στο Παρίσι. Το 1969 το δίδυμο δημιούργησε το Gault & Millau, το πρώτο τους μηνιαίο περιοδικό, αφιερωμένο αποκλειστικά στο φαγητό και το κρασί. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τη γαλλική κουζίνα που έφερνε στο προσκήνιο, τη φινετσάτη nouvelle cuisine, το νέο, μοντέρνο μοντέλο της. Το 1972 οι Gault και Millau δημοσίευσαν τον πρώτο ανεξάρτητο γαστρονομικό οδηγό τους για τα γαλλικά εστιατόρια στον οποίο εστίαζαν όχι τόσο στη διακόσμηση και την τοποθεσία αλλά στους αληθινούς πρωταγωνιστές, που δεν ήταν άλλοι από τη γεύση, την παρουσίαση των πιάτων και τη δημιουργικότητα του κάθε σεφ. Ο οδηγός σημείωσε τεράστια επιτυχία με πωλήσεις που άγγιξαν τα 150.000 αντίτυπα μηνιαίως. Σήμερα, ο Gault & Millau έχει εξελιχθεί σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας που σκοπό έχει την ανάδειξη και προώθηση της γαστρονομικής σκηνής κάθε χώρας. Πλέον έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο που επεκτάθηκε σε περισσότερες από 20 χώρες όπως Λουξεμβούργο, Αυστρία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βέλγιο. Κάθε χρόνο εκδίδεται ένας έντυπος οδηγός γαστρονομίας που περιλαμβάνει μια λίστα εστιατορίων που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, η οποία είναι διαθέσιμη και σε ηλεκτρονική μορφή στην διεθνή ιστοσελίδα του θεσμού, αλλά και την εφαρμογή.

Η αξιολόγηση και οι υποψηφιότητες των βραβείων

Τα επίπεδα βαθμολόγησης είναι πέντε και στο καθένα αντιστοιχεί ένας αριθμός σκούφων (toques). Για να συμπεριληφθεί ένα εστιατόριο στον ετήσιο γαστρονομικό οδηγό πρέπει να συγκεντρώνει ελάχιστη βαθμολογία 10/20. Αναλυτικότερα, η βαθμολογία από 10-10,5 δεν λαμβάνει σκούφο, αλλά πρόκειται για ένα αξιόλογο μέρος, στο οποίο μπορείτε να γευματίσετε ευχάριστα. Η βαθμολογία 11-12,5 αντιστοιχεί σε 1 σκούφο. Η βαθμολογία 13-14,5 αντιστοιχεί σε 2 σκούφους. Η βαθμολογία 15-16,5 αντιστοιχεί σε 3 σκούφους. Η βαθμολογία 17-18,5 αντιστοιχεί σε 4 σκούφους. Τέλος, η βαθμολογία 19-20 αντιστοιχεί σε 5 σκούφους. Η αξιολόγηση των εστιατορίων γίνεται με αντικειμενικά και παγκόσμια κριτήρια, με αποτέλεσμα τα εστιατόρια να κατατάσσονται στο διεθνές δίκτυο του θεσμού.

Επίσημοι υποστηρικτές

  • Air France
  • Miele
  • Lianozoff – Maison de caviar
  • Hilton Athens
  • Boutari
  • Χρυσάφη τυροκομικά προϊόντα
  • Delifrance
  • Θεόνη – Φυσικό Μεταλλικό Νερό

Τάσος Παγιάτης (Εμπορικός διευθυντής Miele Hellas), Θάνος Κυριαζής (Γενικός Διευθυντής Miele Hellas), Φένια Κουφάκη (Διευθύντρια Μάρκετινγκ Miele Hellas), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas), Μαρίνα Μπουτάρη (Εμπορική Διευθύντρια, Οινοποιεία Μπουτάρη)

Γιώτα Χουλιάρα (Ceo Concept Communications Stategies, PR agency του ΘΕΟΝΗ), Άκης Σουλτάνης (Eternal Blue), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Μαρίνα Μπουτάρη (Εμπορική Διευθύντρια, Οινοποιεία Μπουτάρη), Παύλος Κυριάκης (The Zillers), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Καίη Σκευοφύλαξ (Chef Style Στολές Μαγειρικής), Nίκος Θωμάς (Simul), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Χρήστος Σοκόλης (Υπεύθυνος Επικοινωνίας, Τυροκομείο Χρυσάφη), Δήμος Σαμουράκης (Seven Food Sins), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Γιάννης Ρούδας (Διευθυντής Delifrance Hellas), Σπύρος Πεδιαδιτάκης (Spondi), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Θεόδωρος Μωυσίδης (Pastry chef), Ευγένιος Βαρδακαστάνης (Μεγάλη Βρετανία & King George), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Φένια Κουφάκη (Διευθύντρια Μάρκετινγκ Miele Hellas), Γκίκας Ξενάκης (Aleria), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas), Σπύρος Πεδιαδιτάκης (Spondi)

Οι βραβευμένοι σεφ του Gault & Milleu Hellas 2020

Τα amuse bouche επιμελήθηκε ο σεφ της χρονιάς, Γκίκας Ξενάκης με την ομάδα του Aleria.

29 ΙΟΥΛΙΟΥ

Τηλέμαχος Παπανδρέας (Aleria), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Βασίλης Οικονομίδης (Σπονδή), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης (Aleria), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Θάνος Κυριαζής (Γενικός Διευθυντής Miele Hellas), Χρύσα Δημητριάδου (Directrice de salle de lannée, Tudor Hall), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Μαρία Χριστίνα Χατζηνικολάου (Marketing Manager Air France), Νίκος Μπίλλης (Head Chef Botrinis), Έκτορας Μποτρίνι (Executive Chef Botrinis), Στυλιανός Γρηγοριάδης (Ceo Gault & Milleu Hellas)

Νίκος Μπίλλης (Head Chef Botrinis), Έκτορας Μποτρίνι (Executive Chef Botrinis)

Στυλιανός Γρηγοριάδης (CeoGault&Milleu Hellas), Αστέριος Κουστούδης (Executive Chef Μεγάλη Βρεταννία & King George), Έκτορας Μποτρίνι (Executive Chef Botrinis)

Έκτορας Μποτρίνι (Executive Chef Botrini’s)

Τα εξαιρετικά amuse bouche, επιμελήθηκε ο Αστέριος Κουστούδης και ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης (Μεγάλη Βρετανία & KingGeorge)

Ευγένιος Βαρδακαστάνης (Μεγάλη Βρετανία & King George), Ντίνα Νικολάου (Executive Chef Evi Evane), Αστέριος Κουστούδης (Executive Chef Μεγάλη Βρετανία & KingGeorge), Έκτορας Μποτρίνι (Executive Chef Botrinis)