Μάσκα του θεού Διόνυσου ηλικίας 2.400 ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο αρχαίο Δασκύλιο της Μικράς Ασίας

0
255

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή, βεβαίως, κάθε άλλο παρά νέες είναι.

Πρόσφατα ήλθε στο φως από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Muğla Sıtkı Koçman ένα κελάρι που ήταν τοποθετημένο στην κουζίνα ενός σπιτιού στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι εργασίες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστούν υπολείμματα σπόρων και οργανικών υλών ώστε να έρθουν στο φως οι διατροφικές συνήθειες και η «κουζίνα» μιας περιοχής κατοικημένης εδώ και 2.700 χρόνια.

Το Δασκύλιο ήταν πόλη στην Ανατολία ευρισκόμενη σε απόσταση περίπου 30 χλμ προς την ενδοχώρα από τις ακτές της Προποντίδας, στην θέση του σημερινού Εργκιλί της Τουρκίας. Η τοποθεσία της ανακαλύφθηκε εκ νέου το 1952, και έκτοτε αποτελεί αντικείμενο αρχαιολογικών ανασκαφών.

Αρχαιολογικά ευρήματα έχουν καταδείξει το γεγονός πως η συγκεκριμένη τοποθεσία άρχισε να κατοικείται κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού.

Φρύγες εγκαταστάθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή προ του 750 π.Χ. Στη συνέχεια περιήλθε υπό τον έλεγχο της Λυδίας. Εκείνη την περίοδο πιστεύεται πως η πόλη έλαβε την ονομασία της από τον Δάσκυλο, πατέρα του Γύγη.

Έπειτα από τις κατακτήσεις του Κύρου του Μέγα το 547 π.Χ., το Δασκύλιο επελέγη ως έδρα του Πέρση σατράπη της Ελλησποντιακής Φρυγίας, η οποία περιλάμβανε εδάφη της Τρωάδας, της Μυσίας και της Βιθυνίας.

Ο Φαρνάβαζος διατέλεσε σατράπης του Δαρείου Γ΄ στην περιοχή, έως ότου ο Αλέξανδρος ο Μέγας όρισε τον Κάλα, ο οποίος και αντικαταστάθηκε από τον Αρριδαίο, μετά τη Συμφωνία του Τριπαραδείσου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, η Ελλησποντιακή Φρυγία και η Επίκτητος Φρυγία αποτελούσαν τη Μικρά Φρυγία (Μυσία). Άλλοι γεωγράφοι, ωστόσο, διέφεραν ως προς τον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό.

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε στην Ασία το 334 π.Χ., η πρώτη από τις σημαντικές μάχες μέσω των οποίων πέτυχε τη διάλυση της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας έλαβε χώρα στον Ποταμό Γρανικό, ενώ ο ίδιος ευρισκόταν καθ’ οδόν από το Δασκύλιο προς την Άβυδο, κατά μήκος της ακτογραμμής.

Πηγή: Ανασκαφή/HellasJournal