Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “ντύνεται” στα χρυσά για τα παιδιά που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

0
100
Gold September - Childhood Cancer Awareness Month

Το ΕΚ συμμετέχει στην εκστρατεία “Χρυσός Σεπτέμβρης”, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, φωτίζοντας το κτίριό του με χρυσό χρώμα έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Πάνω από 35.000 περιπτώσεις παιδιατρικού καρκίνου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Παρότι το 80% των παιδιών και των εφήβων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο αναμένεται να ζήσουν τουλάχιστον 5 χρόνια, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ εξαιτίας της άνισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και εμπειρογνωμοσύνη.

500.000 Εκτιµώµενος αριθµός των επιζώντων του καρκίνου παιδικής ηλικίας στην Ευρώπη το 2020. Ο πιο συνηθισμένος και θανατηφόρος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, που ευθύνεται για το 30% των νέων περιπτώσεων και θανάτων κάθε χρόνο.

Η καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ. Τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύστησε μια ειδική επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου που θα αξιολογεί τις ευκαιρίες που έχει η ΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις.

Η ειδική επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου θα αξιολογεί:

τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογένειών τους
τις επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου και τις δράσεις κατά της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ, της μόλυνσης…κλπ.

τους τρόπους στήριξης της έρευνας για τη διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη των σπάνιων μορφών καρκίνου και των καρκίνων της παιδικής ηλικίας, όπου η ΕΕ εξασφαλίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας προγράµµατα έγκαιρης διάγνωσης και προσυµπτωµατικού ελέγχου

την υποστήριξη μη κερδοσκοπικών κλινικών δοκιμών
πιθανές δράσεις της ΕΕ για τη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά το κόστος θεραπείας και την εξασφάλιση προσιτών τιμών και πρόσβασης