Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη και Mike Pompeo στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας

    0
    71

    Υποδεχόμαστε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στην Κρήτη. Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές όσο σήμερα.

    Και η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των χωρών μας, μαζί με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης.

    Στη Σούδα απλώνονται συμμαχικές δυνάμεις, στα νερά της διεξάγονται κοινές ασκήσεις και στον ουρανό της Κρήτης πετούν ελληνικά και αμερικανικά αεροσκάφη. Και η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel Williams, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία των ΗΠΑ.

    Η αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας μας με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 μας σε Viper. Αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία.

    Η Ανατολική Μεσόγειος δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας, με προκλητικές ενέργειες εκτός Διεθνούς Δικαίου, τις οποίες η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου. Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

    Σε μία στιγμή που παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα απειλών και αντιπαλότητας. Αποτελεί, άλλωστε, θάλασσα στρατηγικής σημασίας και μια περιοχή-κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα.