Ο Γιώργος Διδασκάλου για την αλλαγή του φωτισμού της Ακρόπολης

0
138

Λίγους μήνες πριν αναλάβαμε να φέρουμε εις πέρας την αλλαγή του φωτισμού της Ακρόπολης.

Από τη πρώτη στιγμή δουλέψαμε μεθοδικά, στοχευμένα αλλά και με αίσθημα ευθύνης προς το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για την επίτευξη του στόχου, συντονίζοντας τις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με τη χορηγία του Ίδρυμα Ωνάση / Onassis Foundation, και την υποστήριξη του σε κάθε βήμα καθώς και την πολύτιμη συνεργασία της διεθνούς κύρους, βραβευμένη με ΕΜΜΥ, σχεδιάστριας φωτισμού Eleftheria Deko Lighting Design σήμερα η Ακρόπολη αποκτά τον δικό της, καινούργιο, μοναδικό, φωτισμό.

Ο φωτισμός των μνημείων της Ακρόπολης, δεν περιορίζεται στην απλή ανάδειξη του σχήματος και της μορφής τους, αλλά ερμηνεύει και προβάλλει το περιεχόμενο και τη λειτουργία τους μέσα από την αντίστιξη αξιών και εικόνας και την απόδοσή τους ως ενιαίου συνόλου.

Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που συμμετείχα και εγώ, ως κρίκος σε αυτή την τόσο σημαντικη αλυσίδα προσφοράς προς την παγκόσμια κληρονομιά. Ώς Πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου, συναισθανόμενος την ευθύνη, βίωσα την αγωνία και έζησα τις άοκνες προσπάθειες όλων των στελεχών του υπουργείου τα οποία απέδειξαν σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου την υψηλή τους επιστημονική κατάρτιση, την ευσυνειδησία τους καθώς και την αγάπη τους για τα μνημεία μας.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη για την τεράστια τιμή που μου έκανε να με θέσει επικεφαλής της εν λόγω προσπάθειας,τον επιχειρησιακό διευθυντή του Ιδρύματος Ωνάση κο. Χρόνη Λιλλή, την εξαίρετη επαγγελματία σχεδιάστρια φωτισμού κα. Ελευθερία Ντεκώ αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν στο έργο.

Σήμερα η πατρίδα μας, με λαμπερό της σύμβολο την Ακρόπολη, προσπερνά το σκοτάδι της κρίσης φωτίζοντας ολόκληρη την ανθρωπότητα με ελπίδα και αισιοδοξία.