Παρέμβαση της ΕΕ για να σταματήσουν οι επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στον πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητάει ο Ανδρουλάκης

0
77

Την παρέμβαση της ΕΕ για να σταματήσουν οι επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στον πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητάει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική πολιτική απέστειλε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Ευρωβουλευτής τονίζει, ότι η επίθεση που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής είναι μία πολύ ανησυχητική εξέλιξη και βάζει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί τον κ. Μπορέλ να πιέσει το Αζερμπαϊτζάν ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ζητάει επίσης την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν προταθεί από την Ομάδα του Μινσκ, όπως είναι η απομάκρυνση των ελεύθερων σκοπευτών από τη γραμμή επικοινωνίας, καθώς και η δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού για την τήρηση της εκεχειρίας.

Τέλος, στην επιστολή καταδικάζονται και οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για την παροχή πλήρους στρατιωτικής βοήθειας στο καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής

Αγαπητέ Ύπατε Εκπρόσωπε, Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου 2020, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μία μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ/Αρτσάχ, καθ’ όλο το μήκος της γραμμής επαφής, στοχοποιώντας πολίτες, μεταξύ άλλων και σχολείων στην πόλη του Στεπανακέρτ με πυραύλους, drones και ελικόπτερα.

Η επίθεση έχει προκαλέσει απώλειες στον άμαχο πληθυσμό. Είναι μία πολύ ανησυχητική κλιμάκωση της κατάστασης με πιθανώς καταστροφικές συνέπειες σε όλη την περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία αποσταθεροποιητική στάση στην σύγκρουση. Οι προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν για άνευ όρων στρατιωτική στο καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν, επιδεινώνει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Ως Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προτείνει η Ομάδα Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συμπεριλαμβανομένων και της εγκατάστασης ενός διερευνητικού μηχανισμού που θα εντοπίζει τους υπαίτιους για την παραβίαση της εκεχειρίας και την απομάκρυνση των ελεύθερων σκοπευτών από την γραμμή επικοινωνίας. Η Αρμενία έχει αποδεχθεί να συζητήσει τις λεπτομέρειες αυτών των προτάσεων, την ίδια ώρα που το Αζερμπαϊτζάν συνεχώς τις απορρίπτει.

Η ύπαρξη μίας ειρηνικής και δημοκρατικής γειτονίας είναι βασική προτεραιότητα για την Εξωτερική Πολιτική της Ένωσης. Είναι αναγκαίο να καταστήσουμε σαφές ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να εξαπολύει πολέμους στην άμεση γειτονία της Ευρώπης, οδηγώντας σε απώλειες ανθρώπινων ζωών και βάζοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη αυτόχθονων πληθυσμών.

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στον πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και εσείς προσωπικά πρέπει να αναλάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την αποτροπή καταστροφικών εξελίξεων στην περιοχή.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ευρωβουλευτής

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας & Άμυνας

Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών