COVID-19: Οι ευρωβουλευτές ζητούν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη του πολιτισμού

0
91

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αμελεί τη στρατηγική σημασία που έχει ο πολιτισμός για την ΕΕ και οφείλει να στηρίξει τον κλάδο εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, τονίζουν τα μέλη του ΕΚ.

Στοχευμένα μέτρα για τον πολιτισμό

Η πανδημία του κορονοϊού επέφερε το κλείσιμο κινηματογράφων, συναυλιακών χώρων, φεστιβάλ, μουσείων, θεάτρων και την αναστολή πολλών άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλη την ΕΕ. Παρότι ορισμένες δραστηριότητες έχουν ξαναρχίσει, τα συνεχόμενα μέτρα υγείας και ασφαλείας εμποδίζουν την πλήρη επαναφορά τους σε κανονικούς ρυθμούς.

Το Κοινοβούλιο ζητάει την άμεση και ταχεία στήριξη του πολιτιστικού τομέα. Σε ψήφισμα που ενέκριναν στις 17 Σεπτεμβρίου, κατόπιν συζήτησης στη σύνοδο ολομέλειας της 10ης Ιουλίου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η οικονομική ενίσχυση πρέπει να προέρχεται τόσο από εθνικά όσο από ευρωπαΐκά κονδύλια.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για το γεγονός ότι κανένα συγκεκριμένο ποσό δεν έχει δεσμευθεί σαφώς προς άμεσο όφελος του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ “Next Generation EU”. Γι’ αυτό καλούν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να δεσμεύσουν τουλάχιστον το 2 % του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προορίζεται για την ανάκαμψη για τους συγκεκριμένους κλάδους, ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες τους.

Τονίζουν, επίσης, τον κρίσιμο ρόλο του προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη” και ζητούν να διπλασιαστεί η χρηματοδότησή του σε σύγκριση με το ποσό που διατέθηκε στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020. Τον Ιούνιο, η επιτροπή πολιτισμού και εκπαίδευσης επέκρινε τις περικοπές στα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που προτείνει η Επιτροπή για το επόμενο ΠΔΠ.

Το Κοινοβούλιο καλεί, ακόμα, την Επιτροπή να προτείνει νέους τρόπους μετριασμού των επιπτώσεων της κρίσης στους συγκεκριμένους κλάδους.

Ευρωπαϊκός πολιτισμός

Ο πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας μας – σύμφωνα με την Eurostat,7,4 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν στον πολιτιστικό τομέα το 2019, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3,7 % της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ των 27. Η ενίσχυση του πολιτιστικού κλάδου ωφελεί δε και τον τουρισμό, καθώς πολλοί διαλέγουν τον τουριστικό τους προορισμό βάσει της πολιτιστικής του κληρονομιάς ή των πολιτιστικών του εκδηλώσεων.

Λόγω της ιδιαίτερής του φύσης, ο πολιτιστικός και δημιουργικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος εν καιρώ κρίσεων – αποτελείται κυρίως από μικρές δομές (ΜΜΕ, οργανώσεις μικρής κλίμακας και αυτοαπασχολούμενοι) με εισοδήματα που προέρχονται από διαφορετικές πηγές, όπως δημόσιες επιδοτήσεις, ιδιωτικές χορηγίες, έσοδα από το κοινό ή δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του πολιτιστικού τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19.