Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τις τουρκικές προκλήσεις

0
73

Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου. Είναι πάρα πολλές οι δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθούμε σταθερά την  πολιτική μας που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Την αποδοκιμασία των προκλητικών ενεργειών, όπως η  εξέλιξη που έχουμε αυτές τις ημέρες με την παράνομη NAVTEX νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου, καθώς οι προκλητικές ενέργειες που έγιναν στην Αμμόχωστο και έρχονται σε αντίθεση με  το πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ης Οκτωβρίου.

Και βέβαια όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων κάνουμε κινήσεις ώστε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι.
Έχουμε μία παράνομη τουρκική NAVTEX για αυτό κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας, σε ένα διεθνές πλαίσιο το οποίο ευνοεί τις δικές μας διπλωματικές ενέργειες. Όσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται.

Ο… «κορσές» που φορέθηκε στην Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φαίνεται ότι της πέφτει πολύ στενός. Και κάνει ό,τι μπορεί με διάφορες ενέργειες προκειμένου να ξεφύγει από αυτόν. Παρά τις προκλητικές ενέργειες συνεχίζουν να μιλούν δημόσια για την ανάγκη διερευνητικών επαφών. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών έχει καθοριστεί. Αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Οπότε υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για την Τουρκία αν εννοεί αυτά που λέει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Θυμίζω ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Τσαβούσογλου έλεγε ότι θα δώσουν ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών και αντί αυτού εξέδωσαν μία νέα παράνομη NAVTEX.

Είναι κατανοητή η  ανάγκη στο εσωτερικό τους να αποπροσανατολίζουν την κοινή
γνώμη από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή να θέλουν για άλλους γεωπολιτικούς λόγους να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.  Αλλά αν εννοούν  ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι κατάλληλο  για να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες, ας έρθουν.  

Δεν μπορεί να είναι εκεί ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος όταν θέλουν υποτίθεται -σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα- να διευθετήσουμε αυτήν τη διαφορά και να ορίσουμε ποια είναι τα όρια των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν μπορεί να προκαταλάβεις τη συζήτηση για την οποία υποτίθεται ότι θα καθίσεις στο τραπέζι στέλνοντας εκεί ερευνητικά σκάφη να κάνουν έρευνες. Είναι παράνομο και δεν έχει καμία λογική.

Ήδη μιλάμε για μια σοβαρότατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας να πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο και  μάλιστα λίγες ημέρες μετά από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που την καλούσαν να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Αρα, μιλάμε ήδη για μια σοβαρότατη κλιμάκωση.