Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στο Άμπου Ντάμπι

0
83

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στο Άμπου Ντάμπι και ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψή του στο Sheikh Zayed Grand Mosque και στο Κέντρο Hedaya

«Ακολουθούμε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική η οποία έχει καταστήσει τη χώρα μας μια ήρεμη δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Άμπου Ντάμπι και πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού:
«Η σημερινή μου επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών συνιστούν την αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδος – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε στρατηγικό επίπεδο.
Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμορφώνουν πια ένα πλαίσιο μιας στρατηγικής συμμαχίας η οποία εκτείνεται όχι μόνο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στους τομείς της συνεργασίας στην Άμυνα και στην Εξωτερική Πολιτική.

Οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές και σημαντικές. Υπάρχει πια ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το πώς μπορεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να γίνουν ακόμα πιο στενές.
Οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία. Παραμένουν προσηλωμένες στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και στο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι η επίσκεψη αυτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ακόμα ένα βήμα στα πλαίσια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που αναπτύσσει η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Μια ενεργητική εξωτερική πολιτική η οποία έχει καταστήσει τη χώρα μας μια ήρεμη δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσκεψη στο Sheikh Zayed Grand Mosque και στο Κέντρο Hedaya
Το Sheikh Zayed Grand Mosque, που έχει χτιστεί προς τιμήν του ιδρυτή της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο Μεγάλο Τέμενος, που είναι το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας. Περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στους οποίους, μάλιστα, έχει χρησιμοποιηθεί και μάρμαρο ελληνικής προέλευσης. Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο που υπογράφουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που επισκέπτονται το Μεγάλο Τέμενος της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, Dr. Ali Rashid Al Nuaimi. Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο συνομιλητή του υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει το σταθεροποιητικό ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ευρύτερη περιοχή και τον ηγετικό τους ρόλο ως εκφραστή του μετριοπαθούς, Ισλάμ. Τόνισε δε, με έμφαση, ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα προτάσσει την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων -ιδίως της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού- ενώ υποστηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΑΕ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Hedaya, με έδρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση -εν τη γενέσει τους- διαφόρων μορφών βίας και εξτρεμισμού, μέσω της προώθησης του διαλόγου και λοιπών μορφών δράσεων ενώ συνεργάζεται στενά με πληθώρα Διεθνών Οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αλλά και με κυβερνήσεις που αναζητούν βοήθεια για την διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών βίας.
Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η επικεφαλής του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης, Ελένη Σουρανή και ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης.