Προσεχώς στο ΕΚ: COVID-19, προϋπολογισμός, κράτος δικαίου

0
70
Ολομέλεια ΕΕ

H κρίση του COVID-19, o προϋπολογισμός της ΕΕ και το κράτος δικαίου στην ατζέντα της ολομέλειας και των επιτροπών του ΕΚ αυτή την εβδομάδα.

Προϋπολογισμός και ανάκαμψη

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τον συνεχίζονται τη Δευτέρα.

Η επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και η επιτροπή προϋπολογισμών ψηφίζουν από κοινού τη Δευτέρα για το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ. Ο μηχανισμός αποσκοπεί στην παροχή χρηματοδοτικής στήριξης μεγάλης κλίμακας για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19.

Το Κοινοβούλιο ψηφίζει επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021 στην επερχόμενη σύνοδο ολομέλειας, κατά την οποία οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ζητήσουν αυξημένη χρηματοδότηση για προγράμματα υποστήριξης ευάλωτων ομάδων. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τοποθετηθούν, επίσης, σχετικά με τη χρηματοδότηση της Πράσινης Συμφωνίας.

COVID-19

Την Πέμπτη, η ολομέλεια του Κοινοβουλίου συζητάει και ψηφίζει σχετικά με τη λειτουργία του νέου προγράμματος EU4Health που στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ να παρέχει βοήθεια στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση τόσο της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης όσο και μελλοντικών κρίσεων.

Επίσης, την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν με την Επιτροπή την ανάγκη για διαφάνεια όσον αφορά τη εξασφάλιση εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Κράτος δικαίου

Την ίδια μέρα, η ολομέλεια επικεντρώνστον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα (Τρίτη), οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές συζητούν την πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το κράτους δικαίου και τον ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε έναν ετήσιο κύκλο παρακολούθησης των αξιών της ΕΕ για την αντικατάσταση των υφισταμένων μηχανισμών.

Περισσότερα σχετικά με την ολομέλεια:

Η ολομέλεια ξεκινάει την Τετάρτη το απόγευμα με συζήτηση για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Αργότερα την ίδια ημέρα, οι ευρωβουλευτές συζητούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

Μετά τον διορισμό της Μάρεντ ΜακΓκίνες ως επιτρόπου της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές εκλέγουν τον νέο πρώτο αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, με μυστική ψηφοφορία.

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν επί συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας για την προστασία 200 προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων, όπως είναι η πολωνική βότκα, το ζαμπόν Πάρμας και το τυρί μαντσέγκο, από τις απομιμήσεις ή την κατάχρηση του ονόματος τους. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και ελληνικά προϊόντα όπως η μαστίχα Χίου και η ελιά Καλαμάτας.