Η ενάλια αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως σημαντικά νέα ευρήματα στην ακριτική Κάσο

0
174

Στην απομακρυσμένη, ακριτική Κάσο, που αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών, αλλά και σημαντικό κέντρο ναυσιπλοΐας από την αρχαιότητα έως και τα νεότερα χρόνια, η ενάλια αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως σημαντικά νέα ευρήματα.

Πρόκειται για ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου (μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.), το φορτίο του οποίου  απαρτίζεται από αμφορείς ελαίου κατασκευασμένους σε κεραμικά εργαστήρια της Ισπανίας (1ος – 3ος αιώνα μ.Χ.) καθώς και αμφορείς από κεραμικά εργαστήρια στην περιοχή της σημερινής Τυνησίας (2ος-3ος αι. μ.Χ.).

Εντοπίστηκαν και τεκμηριώθηκαν τρία ακόμα αρχαία ναυάγια μεταξύ των οποίων ναυάγιο με φορτίο αμφορέων παραγωγής Βορείου Αιγαίου της Ελληνιστικής περιόδου (1ου αιώνα π.Χ.), και ναυάγιο με φορτίο αμφορέων της Κλασσικής περιόδου (5ος αι. π.Χ.) που παράγονταν στην αρχαία Μένδη. Ένα ακόμα ναυάγιο χρονολογείται στους νεότερους χρόνους.

Η Κάσος ερευνάται συστηματικά για πρώτη φορά στο πλαίσιο τριετούς ερευνητικού έργου (2019 – 2021). Η ενάλια αρχαιολογική έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Ephorate of Underwater Antiquities του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικό Iδρυμα Ερευνών/National Hellenic Research Foundation, μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 14 Οκτωβρίου 2020.

Συμμετείχαν  23 εξειδικευμένοι επιστήμονες και τεχνικοί, διαφόρων ειδικοτήτων και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 ομαδικές καταδύσεις, με περισσότερες από 200 ώρες ατομικού χρόνου βυθού, ενώ καλύφθηκε το 80% περίπου της συνολικής έκτασης της προγραμματισμένης για έρευνα περιοχής.