Προσεχώς στην ολομέλεια του ΕΚ: Εμβόλια, σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, πορτογαλική προεδρία

0
87
σύνορα

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, τα εμβόλια κατά του Covid-19 στην ΕΕ και οι προτεραιότητες της νέας προεδρίας του Συμβουλίου βρίσκονται στην ατζέντα της πρώτης ολομέλειας του 2021.

Συμβάσεις εμβολίων για τον κορονοϊό

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και σαφήνεια σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 σε επίπεδο ΕΕ.

Σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Η ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, αποτελεί ευκαιρία ανανέωσης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της ΕΕ. Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές εστιάζουν στους τρόπους με τους οποίους οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να ενισχύσουν το επίπεδο συνεργασίας τους.

Πορτογαλική προεδρία

Την 1η Ιανουαρίου, η Πορτογαλία ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, συζητάει τις προτεραιότητες της χώρας του με τους ευρωβουλευτές.

Δικαίωμα στην αποσύνδεση

Το 2020 περισσότεροι από ένας στους τρεις Ευρωπαίους άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε ψηφοφορία της Πέμπτης, το Κοινοβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην αποσύνδεση ως νόμιμο δικαίωμα στην ΕΕ. Εκτός ωραρίου εργασίας, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νιώθουν υποχρεωμένοι να απαντούν σε κλήσεις και μηνύματα που αφορούν την εργασία, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις του COVID-19

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στην κοινωνία και στην απασχόληση με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Τεχνητή νοημοσύνη

Οι ευρωβουλευτές συζητούν και ψηφίζουν μέτρα σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), ιδιαίτερα στον στρατιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ισότητα των φύλων

Την Πέμπτη, η ολομέλεια του Κοινοβουλίου συζητάει την στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων και τους τρόπους με τους οποίους ο COVID-19 έχει επηρεάσει τα δικαιώματα των γυναικών και τον ρόλο τους στη ψηφιακή οικονομία.