Navalny: το ΕΚ ζητά σημαντικά αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

0
75
Russian opposition leader Alexei Navalny is seen at the passport control point at Moscow's Sheremetyevo airport on January 17, 2021. - Russian police detained Kremlin critic Alexei Navalny at a Moscow airport shortly after he landed on a flight from Berlin, an AFP journalist at the scene said. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
  • Επιβολή κυρώσεων στους Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην απόφαση φυλάκισης του Alexei Navalny, καθώς και στον στενό κύκλο του προέδρου Putin

  • Ρωσικά κεφάλαια αμφίβολης προέλευσης δεν θα πρέπει να είναι εισέρχονται στην ΕΕ
  • Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 πρέπει να σταματήσουν αμέσως

Μετά την πρόσφατη φυλάκιση του Alexei Navalny, οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν σημαντικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 44 αποχές, το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν ενεργή θέση στις προσεχείς συνεδριάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τη σύλληψη του Alexei Navalny και πολλών υποστηρικτών του. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ενισχυθούν σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, μεταξύ άλλων με την επιβολή κυρώσεων στα άτομα και τις νομικές οντότητες που εμπλέκονται στην απόφαση σύλληψης και φυλάκισης του Alexei Navalny.

Προτρέπουν ακόμη το Συμβούλιο να θεσπίσει κυρώσεις εναντίον Ρώσων ολιγαρχών που συνδέονται με το καθεστώς και εναντίον μελών του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν, καθώς και εναντίον προπαγανδιστών των μέσων ενημέρωσης που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απολαύουν της ελευθερίας μετακίνησης προς τα κράτη μέλη. Προτείνουν επίσης τη λήψη πρόσθετων στοχευμένων περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«ΣΤΟΠ» στον Nord Stream 2, άπαξ και δια παντός

Μετά από χρόνια επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι είναι σημαντικό να επανεξεταστεί με κριτικό πνεύμα η συνεργασία της με την ΕΕ σε διάφορους τομείς εξωτερικής πολιτικής και σε έργα όπως ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2, για τον οποίο καλούν την ΕΕ να σταματήσει αμέσως την κατασκευή του. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί φιλόξενο τόπο για ρωσικά κεφάλαια ασαφούς προέλευσης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, το Κοινοβούλιο τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την παρούσα δυναμική για να ενισχύσει τη διατλαντική ενότητα για την προστασία της δημοκρατίας και των θεμελιωδών αξιών έναντι απολυταρχικών καθεστώτων.

Τέλος, το ψήφισμα απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Alexei Navalny και όλων των άλλων προσώπων που κρατούνται σε σχέση με την επιστροφή του στη Ρωσία, είτε πρόκειται για δημοσιογράφους, συνεργάτες του ή πολίτες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους.

Σχετικές πληροφορίες

Οι ευρωβουλευτές και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell συζήτησαν επίσης την υπόθεση του Alexei Navalny την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.