Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Mikhail Mishustin

0
76

Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
και του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Mikhail Mishustin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκ μέρους όλων των Ελλήνων υποδέχθηκα σήμερα με μεγάλη χαρά στην Αθήνα τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Mikhail Mishustin.
Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, είναι μία επίσκεψη με ξεχωριστή σημασία, καθώς σηματοδοτεί τη συμμετοχή της μεγάλης του χώρας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης που οδήγησε τελικά στην ανεξαρτησία της Ελλάδος.

Άλλωστε, το 2021 έχει ανακηρυχθεί και Έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά. Γιατί μας συνδέουν η Ιστορία, ο Πολιτισμός, η κοινή μας Θρησκεία, οι δεσμοί που ξεκίνησαν από το Βυζάντιο, δυνάμωσαν μέσω των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και έγιναν συμμαχία με το ξέσπασμα του αγώνα του 1821.

Ήταν φυσικό εξάλλου, αφού σε αυτοκρατορικό τότε έδαφος ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, στην Οδησσό. Εκεί έδρασε και μεγαλούργησε οικονομικά ο μεγάλος μας ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης και από τη Ρωσία ξεκίνησε ο πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας.

Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Πούσκιν είχε δώσει πρώτος το σύνθημα με το ποίημα «Εμπρός Ελλάδα», το οποίο έγραψε πριν από ακριβώς 200 χρόνια, την 25η Μαρτίου του 1821. Και ήδη από τον Μάρτιο του ’21, σε επιστολή του στον φίλο του Νταβίντοφ έγραφε σαν να ήταν ο ίδιος Έλληνας: «Όλες οι σκέψεις», έγραφε, «σε ένα σκοπό στρέφονται, στην ανεξαρτησία της αρχαίας πατρίδας».

Και έτσι, όταν η Ελληνική Επανάσταση κινδύνευσε, η Ρωσία βρέθηκε μαζί με άλλους
συμμάχους, τις δύο άλλες τιμώμενες χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, που σήμανε και την οριστική νίκη κατά τον Οθωμανών. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η επικράτηση της Ρωσίας στον πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1829 που οδήγησε τελικά στη υπογραφή του Πρωτοκόλλου το Λονδίνου που αποτελούσε ουσιαστικά τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά. Ποτέ ωστόσο δεν κατέλυσαν τους ιστορικούς δεσμούς των λαών μας. Γι’ αυτό και στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά στην αναμέτρηση με το ναζισμό, όπου και η Ελλάδα και η Ρωσία – η Σοβιετική Ένωση συνολικά τότε- πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος.

Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία, βέβαια, οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλωστε, σύγχρονες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση και όχι με αντιπαράθεση.
Και βέβαια η ιδιότητα της χώρας σας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σας επιφορτίζει, κύριε Πρωθυπουργέ, και με την ευθύνη της διαφύλαξης της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό είναι μεγάλο καθήκον, δεν είναι προνόμιο. Και πάντα ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις θέσεις σας, ειδικά αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως η προσήλωσή σας στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε και τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μία λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο Διζωνικό, Δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Αυτές είναι θέσεις νομιμότητας, αρχών και ευθύνης.

Είχαμε την ευκαιρία, τέλος, με τον κύριο Πρωθυπουργό να συζητήσουμε και άλλα θέματα εκτενώς. Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία, πώς μπορούμε να τονώσουμε το διμερές μας εμπόριο. Και βέβαια κοινή μας προτεραιότητα -και να κλείσω με αυτό- είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Και καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται, εξετάσαμε τρόπους και συμφωνήσαμε στο πώς μπορούμε -το συντομότερο δυνατόν- να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας. Είναι γνωστό ότι την αγαπούν και πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης και εμβολίων αλλά και αρνητικών τεστ, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό οι Ρώσοι επισκέπτες να μπορούν να ερχονται στην πατρίδα μας χωρίς να χρειάζεται να υποστούν επιπρόσθετους περιορισμούς.

Με άλλα λόγια, θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη και όχι μόνο εθιμοτυπική τη σημερινή συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, και πάλι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην Αθήνα, σε αυτή την τόσο σημαντική εορταστική επέτειο για τη χώρα μου.

Καλώς ήρθατε στην πατρίδα μας.
Mikhail Mishustin (ανεπίσημη μετάφραση):
Καλησπέρα αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ
Μόλις τώρα ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήταν η πρώτη μας συνάντηση και χαίρομαι που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Επικαιροποιήσαμε από κοινού όλες τις κατευθύνσεις της συνεργασίας μας με την Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες εταίρους μας για τη διοργάνωση των συναντήσεων μας, για τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής απελευθερωτικής επανάστασης.

Θεωρώ ότι αυτή η γιορτή είναι κοινή για τη Ρωσία και την Ελλάδα. Οι πρόγονοί μας πάντα στήριζαν τον ελληνικό λαό στον αγώνα του για την ελευθερία και είναι συμβολικό το γεγονός ότι πρώτος Κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας έγινε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας, το αναφέρατε και εσείς κ. Πρωθυπουργέ, και αντιστοίχως θα ήθελα να πω ότι έχουμε υποστηρίξει η μία χώρα την άλλη και σε άλλες ιστορικές στιγμές.

Σήμερα τηρούμε με ευλάβεια τις παραδόσεις φιλίας και αλληλοβοήθειας μας. Είπαμε επίσης ότι οι πολιτιστικές και ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη μας δημιουργούν σταθερή βάση για την συνεργασία σε διάφορους τομείς και, πρωτίστως, στον ανθρωπιστικό τομέα. Θα πραγματοποιήσουμε το τέταρτο κοινό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, τώρα. Είναι Έτος Ιστορίας.

Έχουν ήδη προετοιμαστεί εθνικά προγράμματα εκδηλώσεων και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει επίσημα αυτό το πρότζεκτ, κάτι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας. Χάρη σε αυτό θα μπορέσουν να μάθουν καλύτερα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των χωρών μας.

Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας και προς άλλες κατευθύνσεις. Οι
συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την
προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς. Αναμφίβολα, ο κορονοϊός επηρέασε την κοινή δραστηριότητα μας. Την προηγούμενη χρονιά το εμπόριο μεταξύ μας μειώθηκε κατά ένα τρίτο. Υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες στον τομέα των επενδύσεων, συζητήσαμε λεπτομερώς αυτό το θέμα. Περισσότερη ζημιά υπέστη φυσικά ο τουρισμός. Οι ελληνικές αρχές σταδιακά ανοίγουν τα σύνορα για τους ταξιδιώτες. Φυσικά, αυτό πρέπει να είναι ασφαλές για την υγεία των ανθρώπων.

Συζητήσαμε τι μπορούμε κάνουμε σε αυτό τον τομέα.
Η μάχη εναντίον του κορονοϊού συνεχίζεται σε όλες τις χώρες. Ήδη από τώρα θα πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις που θα επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του για τις διμερείς μας κυρίως σχέσεις. Αναθέσαμε αυτό το θέμα στην μικτή κοινή ελληνορωσική επιτροπή μας για την οικονομική, βιομηχανική και επιστημονικοτεχνική συνεργασία. Ο στόχος της θα είναι να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας και την εμβάθυνση του διαλόγου σε όλους τους τομείς.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για την
επεξεργασία των νομικών θεμάτων που αφορούν τις συμφωνίες μας. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται συμφωνίες σε τομείς όπως υγεία, επικοινωνίες, πληροφορική και τεχνολογίες. Οι συνομιλίες μας έδειξαν την επιθυμία μας για την συνολική ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Θα το κάνουμε με βάση τις σύγχρονες καινοτόμες αρχές, την ιστορική μας εμπειρία και την ειλικρινή συμπάθεια που τρέφουν οι λαοί μας.

Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ για την θερμή φιλοξενία της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ελληνική γη και δράττομαι της ευκαιρίας, για άλλη μια φορά, να σας συγχαρώ γι’ αυτή τη σημαντική γιορτή.

Στη διευρυμένη σύσκεψη που έγινε έλαβαν επίσης μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο
Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από τη ρωσική αποστολή συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Alexei Overchuk, ο Υπουργός Μεταφορών Vitaly Saveliev, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko και ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, Elmir Tagirov.