Είδη διπλής χρήσης: τι είναι και γιατί χρειαζόμαστε νέους κανόνες;

Η ΕΕ επεξεργάζεται νέους κανόνες σχετικά με τις εξαγωγές των λεγόμενων ειδών διπλής χρήσης ώστε να αποτραπεί η κατάχρησή τους για στρατιωτικούς ή πολιτικούς σκοπούς.

Τι είναι τα είδη διπλής χρήσης?

Από χημικά μέχρι μη επανδρωμένα σκάφη (drones), τα είδη διπλής χρήσης είναι αγαθά και τεχνολογίες με νόμιμες εμπορικές χρήσεις που όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή τρομοκρατικές επιθέσεις όταν πέσουν σε λάθος χέρια.

Παρότι τα αγαθά διπλής χρήσης μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές μας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και καταχρηστικά από αυταρχικά καθεστώτα για να ασκήσουν έλεγχο στον πληθυσμό ή από τρομοκρατικές ομάδες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Γιατί χρειαζόμαστε νέους κανόνες;

Η ΕΕ θέλει να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες που να εμποδίζουν την πώληση ειδών διπλής χρήσης σε άτομα ή οργανώσεις που αποσκοπούν στην κατάχρησή τους, διασφαλίζοντας τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επί του παρόντος, η ΕΕ επεξεργάζεται την επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανόνων για να προσαρμοστούν στις ταχέως μεταβαλλόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδών τεχνολογίας κυβερνοεπιτήρησης, και να διασφαλίσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχουν καταλήξει σε προσωρινή συμφωνία επί των νέων κανόνων. Πρέπει όμως να λάβουν επίσημη έγκριση πριν μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν τους νέους κανόνες την Πέμπτη 25 Μαρτίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ