Οι Βουλευτές των ΗΠΑ Γκας Μπιλιράκης και Κάρολυν Μαλόνι επαναφέρουν το ψήφισμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα!

0
228

Οι Βουλευτές των ΗΠΑ Γκας Μπιλιράκης και Κάρολυν Μαλόνι με την ευκαιρία της επετείου του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσης των Ελλήνων, επαναφέρουν το ψήφισμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ:
WASHINGTON, DC – Σήμερα, εν όψει της 200 ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, η βουλευτής Carolyn B. Ο Maloney (NY-12), Συμπρόεδρος και συνιδρυτής του Κογκρέσου Καύκου για τα Ελληνικά Ζητήματα, και ο βουλευτής Gus Bilirakis (FL-12), συμπρόεδρος του Κογκρεσιακού Καύκου για Ελληνικά Θέματα, εισήγαγε ψήφισμα με το οποίο ζητεί το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Τα Μάρμαρα απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα πριν από 200 χρόνια από τον Τόμας Μπρους, έβδομο Κόμη του Έλγιν και μεταφέρθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Τα Μάρμαρα αποτελούσαν μέρος σε μια φρουρά που τυλίχθηκε γύρω από το Ναό της Αθηνάς. Το 1816, το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την αγορά των Μαρμάρων και τώρα κατοικούν στο Βρετανικό Μουσείο.
Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκτηση των Μαρμάρων, δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί συμφωνία με τους Βρετανούς ομολόγους της για επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.
′′ Καθώς γιορτάζουμε φέτος τη διενέργεια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αγωνίζεται για να έχει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα – μερικά από τα μεγαλύτερα δείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ομορφιάς της χώρας – επέστρεψαν στο νόμιμο σπίτι τους,” είπε η βουλευτής Maloney.
′′ Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι ζωτικά κομμάτια της ιστορίας της Ελλάδας και οι άνθρωποι της Ελλάδας και όσοι επισκέπτονται από όλο τον κόσμο για να δουν τη μεγαλοπρέπεια της Ακρόπολης θα πρέπει να απολαύσουν τα Μάρμαρα στο νόμιμο σπίτι τους. Αυτό το δικομματικό ψήφισμα καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει επιτέλους αυτούς τους θησαυρούς.”
′′ Η τέχνη παρέχει ένα παράθυρο στην ιστορία και η έκφρασή της είναι η ελευθερία,” δήλωσε ο Δημ. Μπιλιράκη. ′′ Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έγιναν από τους πολίτες της Αθήνας υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Φειδία για να γιορτάσουν την υπερηφάνεια και την μεγαλειότητα της Πόλης των Αθηνών.
Για να μη στεγάσω και να δω αυτές τις συνεισφορές πολιτών στην πόλη που αρχικά προορίζονταν κάνει μια διαφωνία όχι μόνο στους ανθρώπους της Αθήνας, αλλά και στον πολιτισμό που χαράζει το δρόμο για τη σύγχρονη δημοκρατία και ελευθερία. Ελπίζω ειλικρινά να δω αυτά τα πρωτότυπα έργα και άλλα σημαντικά στοιχεία της Ελληνικής Ιστορίας να επιστρέψουν επιτέλους στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους για τις μελλοντικές γενιές περήφανων Ελλήνων που απολαμβάνουν.”