Προσεχώς στο ΕΚ: Ημέρα της Γυναίκας, μέλλον της ΕΕ, επενδύσεις και υγεία

0
60
Ευρώπη Κοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ψηφίζουν για προγράμματα επενδύσεων και υγείας, ζητούν περισσότερη εταιρική ευθύνη και μεγαλύτερη στήριξη των ΛΟΑΔΜΙ.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, το Κοινοβούλιο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με ομιλία του προέδρου του Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και ένα βιντεομήνυμα εκ μέρους της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, σχετικά με τον αγώνα των γυναικών κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Μάθετε περισσότερα για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021.

Προώθηση των επενδύσεων για τη στήριξη της ανάκαμψης

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για το πρόγραμμα InvestEU, που στοχεύει στην προώθηση των στρατηγικών και καινοτόμων επενδύσεων για τη στήριξη της ανάκαμψης της Ευρώπης και την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το νέο πρόγραμμα EU4Health

Την ίδια μέρα οι ευρωβουλευτές συζητούν και ψηφίζουν για το πρόγραμμα EU4Health, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, που στοχεύει στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας της Ευρώπης, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα σε μελλοντικές κρίσεις, όπως η πανδημία του Covid-19.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Η κοινή δήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης πρόκειται να υπογραφεί την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δίνεται έτσι το έναυσμα για να ξεκινήσει η διαδικασία που θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στην αναμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Εισφορά άνθρακα στις εισαγωγές

Οι ευρωβουλευτές συζητούν (Δευτέρα) και ψηφίζουν (Τετάρτη) τρόπους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής μέσω της αποτροπής της λεγόμενης “διαρροής άνθρακα” – όταν εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες που έχουν λιγότερο αυστηρούς κανόνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απ΄ό,τι στην ΕΕ. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να προτείνει εισφορές άνθρακα σε εισαγωγές ορισμένων προϊόντων που προέρχονται από αυτές τις χώρες.

Κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη εταιρειών

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νέους κανόνες που καθιστούν τις εταιρείες υπόλογες για τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών προτύπων και των αρχών καλής διακυβέρνησης. Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι κανόνες περί “δέουσας επιμέλειας και εταιρικής λογοδοσίας” να ισχύουν και για τις ξένες εταιρείες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Η συζήτηση διεξάγεται τη Δευτέρα ενώ η ψηφοφορία την Τετάρτη.

Στήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔΜΙ

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τους ΛΟΑΔΜΙ, ζητώντας η ΕΕ να είναι “Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΔΜΙ” (σε συζήτηση την Τετάρτη και ψηφοφορία την Πέμπτη) ως απάντηση στις “περιοχές ελεύθερες από ΛΟΑΔΜ” στην Πολωνία. Το Κοινοβούλιο έχει καταδικάσει απερίφραστα τη δημιουργία τέτοιων περιοχών και κάθε είδους επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔΜΙ.

Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβενία

Την Τέτάρτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν τις πρόσφατες απόπειρες φίμωσης ανεξάρτητων μέσων από τις αρχές της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας.