Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: σε λειτουργία η πολύγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα

0
117

Μέσω του κεντρικού διαδικτυακού κόμβου της Διάσκεψης, τον οποίο εγκαινίασαν σήμερα οι συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι πολίτες μπορούν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Ένωσης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκαινιάζει την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα για τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, καλώντας όλους τους πολίτες της ΕΕ να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους και του μέλλοντος της Ευρώπης συνολικά. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε 24 γλώσσες, και παρέχει στους πολίτες ολόκληρης της Ένωσης τη δυνατότητα να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων.

Η Κοινή Προεδρία της Διάσκεψης χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli δήλωσε: «Η πλατφόρμα αποτελεί βασικό εργαλείο που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να συμβάλουν στον σχεδιασμό του μέλλοντος της Ευρώπης. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι φωνές τους θα ακουστούν και ότι θα παίξουν ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, ανεξάρτητα από την πανδημία COVID-19. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία, αντιπροσωπευτική και συμμετοχική, θα συνεχίσει να λειτουργεί παρά τις όποιες αντιξοότητες, διότι το κοινό μας μέλλον το απαιτεί.»

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa, μιλώντας εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου, δήλωσε: «Έχει έρθει η ώρα για να μοιραστούν οι πολίτες μας στην πράξη τις μεγαλύτερες ανησυχίες και τις ιδέες τους. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα, ώστε να εξέλθουμε από την κρίση ακόμη ισχυρότεροι και να είμαστε, όταν ξεπεράσουμε την πανδημία, έτοιμοι για το μέλλον. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε μαζί την Ευρώπη του μέλλοντος, μια Ευρώπη πιο δίκαιη, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών μας.»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Υγεία, κλιματική αλλαγή, καλές και βιώσιμες θέσεις εργασίας σε μια ολοένα και πιο ψηφιακή οικονομία, η κατάσταση των δημοκρατικών κοινωνιών μας: καλούμε τους Ευρωπαίους να πάρουν τον λόγο, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να μας πουν σε ποια Ευρώπη θέλουν να ζήσουν. Με αυτή την πλατφόρμα για τους πολίτες δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης και να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους από όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Πρόκειται για μια σπουδαία ευκαιρία, όπου δίνεται η δυνατότητα στους Ευρωπαίους να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους ψηφιακά. Λάβετε μέρος στη συζήτηση! Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον που θέλουμε για την Ένωσή μας.»

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μια άνευ προηγουμένου, ανοικτή και συμπεριληπτική άσκηση διαβουλευτικής δημοκρατίας. Επιδιώκει να δώσει στους πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη δυνατότητα να εκφράσουν με πιο δυνατή φωνή τις προσδοκίες τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε αυτές να συμβάλουν στη συνέχεια στη χάραξη της μελλοντικής κατεύθυνσης και της πολιτικής της ΕΕ. Η Κοινή Προεδρία έχει δεσμευτεί να δώσει συνέχεια στα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Σχετικές πληροφορίες

Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι πλήρως διαδραστική και πολύγλωσση: οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συζητούν τις προτάσεις τους με συμπολίτες τους από όλα τα κράτη μέλη, στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Στόχος είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, και να συμβάλουν μέσω της πλατφόρμας στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους, αλλά και να την προωθήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το hashtag #TheFutureIsYours #ΤοΜέλλονΣουΑνήκει.

Η πλατφόρμα θα εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια (βασική αρχή της Διάσκεψης), καθώς όλες οι συμβολές και τα αποτελέσματα των εκδηλώσεων θα συλλέγονται, θα αναλύονται, θα ελέγχονται και θα δημοσιοποιούνται. Οι βασικές ιδέες και συστάσεις που θα προκύψουν από την πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν το περιεχόμενο των συσκέψεων των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών και των ολομελειών, όπου θα συζητηθούν για να καταρτιστούν τα συμπεράσματα της Διάσκεψης.

Όλες οι σχετικές με τη Διάσκεψη εκδηλώσεις που θα έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα θα απεικονίζονται σε έναν διαδραστικό χάρτη, ο οποίος θα παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να εγγραφούν για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις διαδικτυακά. Οι διοργανωτές μπορούν να χρησιμοποιούν την εργαλειοθήκη που διατίθεται στην πλατφόρμα για να διευκολυνθούν στην οργάνωση και την προώθηση των πρωτοβουλιών τους. Όλοι οι συμμετέχοντες και οι εκδηλώσεις υπόκεινται στην υποχρέωση της τήρησης του Χάρτη της Διάσκεψης, ο οποίος θέτει πρότυπα για έναν πανευρωπαϊκό διάλογο με σεβασμό.

Η πλατφόρμα διαρθρώνεται γύρω από βασικά θέματα: κλιματική αλλαγή και περιβάλλον, υγεία, ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας, η ΕΕ στον κόσμο, αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια, ψηφιακός μετασχηματισμός, ευρωπαϊκή δημοκρατία, μετανάστευση, και εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός. Τα θέματα αυτά θα είναι ανοιχτά προς συμπλήρωση από άλλους τομείς καθώς θα υπάρχει μια «οριζόντια» προσέγγιση όπου θα μπορούν να εκφραστούν «νέες ιδέες», καθώς οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν οποιοδήποτε ζήτημα θεωρούν σημαντικό, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ξεκινά πραγματικά από τη βάση και καταλήγει στην κορυφή.

Η πλατφόρμα παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τις εργασίες της Διάσκεψης. Είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες της ΕΕ, στα θεσμικά και λοιπά όργανα της ΕΕ, στα εθνικά κοινοβούλια, στις εθνικές και τοπικές αρχές και στην κοινωνία των πολιτών. Η πλατφόρμα θα σέβεται απόλυτα την ιδιωτική ζωή των χρηστών και τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων.