Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, Pedro Sánchez

0
95

Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, Pedro Sánchez, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλωσόρισες Pedro. Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα τον φίλο Πρωθυπουργό της Ισπανίας. Μαζί εξετάσαμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων αλλά και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως ευρωπαίοι εταίροι αλλά και ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Στη διάρκεια των αιώνων, άλλωστε, τις δύο χώρες μας συνδέουν πολλά: τόσο η Ιστορία, ο πολιτισμός, η Μεσόγειος, όσο και η πίστη στο Διεθνές Δίκαιο και στη σύγχρονη ανοιχτή δημοκρατία. Και βέβαια η πίστη σε μία Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της προόδου.

Όπως είναι φυσικό, ιδιαιτέρα μας απασχόλησε η επόμενη μέρα της πανδημίας, παρά την επιφυλακή, η οποία απαιτείται ακόμα. Και είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα προωθείται το ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, το οποίο αποδεικνύει ότι τη στιγμή που θα ταξιδεύουν δεν νοσούν.

Είναι μία επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί πριν από αρκετούς μήνες. Την στήριξε αμέσως η Ισπανία και πιστεύω ότι έχουμε κοινό ενδιαφέρον να προωθήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και ασφαλώς έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού που τόσο ενδιαφέρει και τις δύο οικονομίες μας.

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε όσο τίποτα την ανάγκη κοινής δράσης στην αντιμετώπιση τέτοιων απειλών και με το φίλο Pedro, λοιπόν, αναγνωρίσαμε τις πολλές καλές στιγμές και τις λίγες κακές της ευρωπαϊκής αντίδρασης. Συμφωνούμε ότι τώρα οι πρώτες πρέπει να προσανατολιστούν στο πεδίο των εμβολιασμών των τρίτων χωρών, όπου δυστυχώς ο κορονοϊός εξακολουθεί να καλπάζει. Kαι με ένα μοναδικό ζητούμενο: τη γρήγορη και ρεαλιστική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής και τη δίκαιη διανομή εμβολίων στις περιοχές
αυτές.

Αυτό εξάλλου ήταν και το συμπέρασμα της τελευταίας μας συνόδου στο Πόρτο. Η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης ενός εξαιρετικά σύνθετου προβλήματος, είναι όμως μία πολύ σημαντική διάσταση αυτού του προβλήματος.

Και το βασικό μας ζητούμενο σήμερα, όπως είπα, είναι πώς θα επιτρέψουμε,
χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και επίσης αυτά τα εμβόλια να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις Ελληνο-Ισπανικές σχέσεις το συμπέρασμα είναι επίσης κοινό:
υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια ανάπτυξης σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, οι κατασκευές, η ενέργεια -κυρίως οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας-
η εκπαίδευση, ο πολιτισμός. Άλλωστε όλα αυτά σύντομα θα λειτουργούν στην ευνοϊκή προοπτική του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Και θυμίζω ότι με τον Πρωθυπουργό Sánchez ήμασταν από τους πρώτους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που προτείναμε αυτό το τολμηρό βήμα πριν από περίπου 15 μήνες. Και σήμερα οι χώρες μας είναι από τις πρώτες που έχουν καταθέσει τα εθνικά τους σχέδια και προσδοκούμε ότι αυτά τα εθνικά σχέδια θα είναι και από τα πρώτα που θα εγκριθούν από την Επιτροπή εντός του Ιουνίου και φυσικά θα δρομολογηθούν στην πράξη.

Σε όλα τα κεφάλαια των προγραμμάτων αυτών οι στόχοι Ελλάδος και Ισπανίας συγκλίνουν.
Ήδη μάλιστα η χώρα μας κάνει τα πρώτα τολμηρά βήματα. Η πράσινη ανάπτυξη προχωρεί με την απόσυρση των πρώτων μεγάλων ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων. Και η ψηφιακή μετάβαση -όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς- μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως δείχνει εξάλλου στη χώρα μας και η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών.

Ενώ βέβαια έχουμε κοινό ενδιαφέρον και για τον κοινωνικό πυλώνα, ο οποίος και στα δύο σχέδιά μας υπηρετείται από κοινές δράσεις, ξεκινώντας από τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας και καταλήγοντας στην προστασία των εργαζομένων μέσα σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό περιβάλλον.
Όμως η οικονομική ευημερία προϋποθέτει και ασφάλεια. Και για αυτό και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως μεσογειακή χώρα η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη Λιβύη, για την απεμπλοκή της από ξένους στρατούς, από ξένες επιρροές.

Αλλά φυσικά και η Ισπανία ενδιαφέρεται, όπως η Ελλάδα, για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα. Και ως ευρωπαίος εταίρος έχει φυσικά λόγο όταν μία υποψήφια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων μελών, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Ενώ και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ απορρίπτει προκλήσεις σαν και αυτές της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική θέση είναι πλέον απολύτως σαφής, απολύτως κατανοητή. Κάθε ένταση σταματά μόνο όταν σταματούν και οι συμπεριφορές που την προκαλούν. Και συμφωνήσαμε ότι κάθε διαφορά έχει μόνο ένα δρόμο επίλυσης, αυτόν των συζητήσεων. Κάθε συζήτηση έχει μόνο ένα
πλαίσιο που πρέπει να τη διέπει, αυτό του Διεθνούς Δικαίου, των Συνθηκών και φυσικά του κοινοτικού κεκτημένου. Γιατί, σημειώνω, ότι δεν πρόκειται για διμερή αλλά πρόκειται για ευρωπαϊκά θέματα και είναι συνεπώς στο χέρι των γειτόνων μας να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των καιρών και να συμβαδίσουν με τη νομιμότητα αλλά και τον πολιτισμό του 21ου αιώνα.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η συζήτησή μας για το μεταναστευτικό. Την Αθήνα και τη Μαδρίτη την προβληματίζουν κάποιες πτυχές του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Γι’ αυτό και έχουν κοινά επιχειρήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και η Ισπανία, που βρισκόμαστε στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Στο μέτωπο αυτό η Τουρκία έχει την υποχρέωση να ελέγξει τις παράνομες ροές αλλά και η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να δείξει ότι ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια απαιτεί και δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης από όλους.

Κλείνω λέγοντας ότι με τον Pedro είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει καθόλου να συναντιόμαστε εκεί όπου τέμνονται ο ρεαλισμός και η κοινωνική φροντίδα.
Και οι δυο μας, άλλωστε, κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς, τολμώντας μεταρρυθμίσεις οι οποίες φέρνουν αποτέλεσμα. Θα έλεγα ότι είναι ο δρόμος του κέντρου, του εκσυγχρονισμού, της αληθινής προόδου.

Ακριβώς για αυτό είμαστε και οι δύο αισιόδοξοι για τη συναρπαστική διαδρομή που θα ακολουθήσουν συνολικά οι ευρωπαϊκοί λαοί. Άλλωστε αυτή η προοπτική βρίσκεται και στο επίκεντρο της Συνόδου για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε χθες και πτυχές της θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη συνέχεια, στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών και των
40 χρόνων συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Και βέβαια οι εκδηλώσεις αυτές συμπίπτουν και με τους δύο αιώνες ελεύθερης ζωής του ελληνικού κράτους. Είναι, λοιπόν, μία ιδανική συγκυρία για αναστοχασμό της εμπειρίας του παρελθόντος, αλλά και για συνδιαμόρφωση του μέλλοντος.
Στην πορεία αυτή, κύριε Πρωθυπουργέ, οι χώρες μας έχουν πολλούς φωτεινούς οδηγούς. Την τόλμη των αρχαίων Ελλήνων που έφτασαν στις ακτές της Βαλένθια και της Καταλονίας, την ευαισθησία και το βάθος των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, την ευρηματικότητα των Σεφαραδιτών που πλούτισαν τους πολιτισμούς μας και ακόμα -και κλείνω με αυτό- το θάρρος
του Θερβάντες στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, του Λεπάντο, αλλά και το δίδαγμα που μας κληρονόμησε μέσω του αθάνατου ήρωά του όταν έλεγε «να αγαπάμε πιο πολύ από αυτό που είμαστε, αυτό που θα γίνουμε».
Φίλε Pedro σε ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για τη γόνιμη συνεργασία και πάλι καλώς όρισες στην Αθήνα.

Pedro Sánchez (ανεπίσημη μετάφραση με βάση τη διερμηνεία): Φίλε Κυριάκο. Καταρχάς, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω γι’ αυτή τη φιλοξενία και πρέπει να σου πω ότι ως Πρωθυπουργός της Ισπανίας μου αρέσει πάρα πολύ που βρίσκομαι στην Ελλάδα και που με υποδέχεστε σε αυτή την φωτεινή Αθήνα, πρωτεύουσα μιας ευρωπαϊκής και μεσογειακής χώρας.

Πρέπει εδώ να μιλήσω για την αδελφοσύνη, την αμοιβαία αδελφοσύνη που αισθάνεται τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ισπανία, ιδιαίτερα εμείς προς την Ελλάδα. Και πρέπει να πω ότι χαίρομαι πραγματικά διότι βρίσκομαι εδώ.
Κυριάκο, θα ήθελα να συγχαρώ και εσένα και τον ελληνικό λαό για τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία. Το έκανα επίσης και την ίδια ημέρα της γιορτής, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας για να το κάνω και τώρα μαζί σου.

Η πανδημία ήταν πάρα πολύ δύσκολη για την Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά από τον Μάρτη του περασμένου έτους, ένας ιός που ήταν άγνωστος μας προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά.
Και εμείς ως ισπανικός λαός αισθανθήκαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, διότι μόνο σε δύσκολες στιγμές γνωρίζεις τον φίλο. Και πραγματικά δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την Ελλάδα για αυτή τη συμμαχία και τη βοήθεια. Κυριάκο, μας εξέφρασες βεβαίως και προσωπικά αλλά και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης τα συλλυπητήρια για όλα τα θύματα της πανδημίας.

Ακόμα υπάρχουν θύματα και άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν στα νοσοκομεία της Ισπανίας. Αλλά θα ήθελα να πω ότι εμείς επίσης στην Ισπανία, η ισπανική κυβέρνηση και ο ισπανικός λαός συλλυπούμαστε και βρισκόμαστε κοντά σε όλους χάθηκαν, στις οικογένειές τους, καθώς επίσης και σε όλους
όσους βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου και υποφέρουν.

Όπως είπε πριν ο Πρωθυπουργός, βρισκόμαστε σε μία καινούργια φάση της πανδημίας. Χάρη στον εμβολιασμό μπορούμε να αρχίσουμε να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι απέναντι σε αυτή την πανδημία και σε αυτό που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος έχουν υποστεί. Και εδώ για άλλη μία φορά θα εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την ελληνική κυβέρνηση. Και να πω επίσης
ότι προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

Τώρα, όσον αφορά τον εμβολιασμό θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση για όλη την εργασία που κάνει όσον αφορά τον εμβολιασμό με πολύ μεγάλη ταχύτητα, πραγματικά με τεράστια ταχύτητα και μπράβο. Και επίσης να πω ότι και στην Ισπανία τα δεδομένα του εμβολιασμού μας κάνουν αισιόδοξους.

Θα ήθελα να πω ότι τουλάχιστον το 1/3 του ισπανικού πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί. Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή 6.000.000 Ισπανοί έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Και έτσι, λοιπόν, πρέπει να πω απέχουμε μόνο 100 μέρες από τον να φτάσουμε να έχουμε σχεδόν το 70% του ισπανικού ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε πριν τελειώσει το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με
περισσότερη ασφάλεια.

Τώρα, όσον αφορά τη συνεργασία πρέπει να αναγνωρίσω την εξαιρετική δουλειά που έχει επιτελέσει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το σχέδιο που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση καταρχάς για όλες τις πρωτοβουλίες και όλες τις επενδύσεις που γίνονται στην πράσινη οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται.

Το ίδιο γίνεται και στην Ισπανία, έχουμε εκπονήσει περίπου 200 μέτρα, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τα οποία θα βοηθήσουν σε πολλά επίπεδα την οικονομία, όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Και πιστεύω ότι -και το είπαμε και στο Πόρτο πριν από δύο μέρες, στην Πορτογαλία- ότι οι χώρες που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν με τα σχέδια ανάκαμψης, αυτά θα ήταν καλό να εγκριθούν το ταχύτερο δυνατό από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Και είναι πολύ σημαντικό, ειδικά τώρα που έχει επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών στο σύνολο της ΕΕ, να δρομολογηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης.

Τώρα, όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω, όπως είπαμε και με τον κύριο Πρωθυπουργό για τις διμερείς μας σχέσεις, και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να τις ενισχύουμε, πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες, διότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα μπορούμε να τις βελτιώσουμε πάρα πολύ. Το είπα πριν στον κύριο Πρωθυπουργό, υπάρχουν πολλές ισπανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε πολλούς τομείς: στην ενέργεια, στον τουριστικό τομέα, στην αγροβιομηχανία -όπως μου τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργούς- στη ναυτιλία, στις μεταφορές τόσο εναέριες όσο και θαλάσσιες. Και γενικά βρισκόμαστε σε μια ευνοϊκή συγκυρία όσον αφορά τις ευκαιρίες και το ενδιαφέρον που δείχνουν ισπανικές εταιρείες. Και νομίζω ότι έχουμε επίσης κοινούς στόχους στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Όπως ανέφερες κι εσύ Κυριάκο, το σύμφωνο για το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα όπου Ελλάδα και Ισπανία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία είμαστε δυο χώρες που πλήττονται από το μεταναστευτικό λόγω της γεωγραφικής μας θέσης.

Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω και άλλα εξίσου σημαντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τη νέα οικονομική και δημοσιονομική πολιτική μετά την πανδημία. Επίσης χωρίς καμία αμφιβολία σε ό,τι αφορά το πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο πιστεύω ότι είναι κεφαλαιώδες να έχει εγκριθεί έως τον Ιούνιο, ώστε οι χώρες μας, που είναι τουριστικοί προορισμοί, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και διότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα προκειμένου να αρχίσουν ξανά
μετακινήσεις των ευρωπαίων συμπολιτών μας στις ευρωπαϊκές χώρες είναι άλλο ένα σημείο που φυσικά μας απασχολεί και για το οποίο συνεργαζόμαστε.

Οπότε να μιλήσουμε, αν θέλετε, για το μέλλον της Ευρώπης και αυτό αποτελεί μία δουλειά πολύ πιο στρατηγική, πολύ πιο δομημένη και εκεί νομίζω τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι το συμφέρον της Ισπανίας είναι να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τις πολιτικές, γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές, πολιτιστικές και άλλου είδους σχέσεις με την Ελλάδα. Έχουμε πολλά πράγματα κοινά. Τα βλέπω. Είμαι μάρτυρας καθημερινά και τα βλέπουμε επίσης κατά τη διάρκεια των συσκέψεων και διασκέψεων κορυφής.

Και πιστεύω ότι και ο ισπανικός λαός και η ισπανική κυβέρνηση θέλουμε πάρα πολύ να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς και τις σχέσεις μας με την Ελλάδα.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε, πάρα πολλοί τομείς στους οποίους συμφωνούμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνούμε. Και πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, αγαπητέ μου φίλε Κυριάκο, θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ακόμα πιο στενές σχέσεις. Και αυτό για το καλό των κοινωνιών μας.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Ισπανοί οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα για να περάσουν τις διακοπές τους. Εγώ είμαι ένας από αυτούς και αισθάνθηκα εδώ σαν στο σπίτι μου. Υπάρχουν επίσης πολλοί Έλληνες που επισκέπτονται τις πόλεις μας στην Ισπανία και πολλοί είναι οι Έλληνες που συνεχίζουν να επισκέπτονται στην Ισπανία όπου αισθάνονται
πραγματικά και εκείνοι σαν στο σπίτι τους.

Έτσι, λοιπόν, νομίζω ότι οι δύο χώρες μας και οι δύο κυβερνήσεις μας έχουν μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Δράττομαι της ευκαιρίας για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά για την φιλοξενία και την όλη υποδοχή.
Ευχαριστώ.

Κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, οι κκ. Μητσοτάκης και Sánchez είχαν των παρακάτω διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα Αγγλικά):
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς ορίσατε. Μεγάλη μου χαρά που βρίσκεστε εδώ και που σας βλέπω τόσο σύντομα έπειτα από τη Σύνοδο του Πόρτο, που θεωρώ ότι στέφθηκε με επιτυχία.
Υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση σε επίπεδο διμερών σχέσεων. Θεωρώ πως τα χειρότερα έχουν παρέλθει όσον αφορά την πανδημία και αναμένω πως πλέον θα κινηθούμε προς ένα πιο κανονικό καλοκαίρι. Προφανώς είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο χωρών μας η προώθηση του πράσινου πιστοποιητικού, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι
επισκέπτες, ειδικά από τη Βόρεια Ευρώπη, θα ταξιδέψουν προς την Νότια Ευρώπη, όπως είμαι βέβαιος ότι επιθυμούν.

Βεβαίως θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου πιστεύω ότι έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινή ατζέντα.
Και βεβαίως, ως χώρες της Μεσογείου, θα συζητήσουμε θέματα ασφάλειας που αφορούν τόσο την Δυτική Μεσόγειο, τη Λιβύη, όσο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προσβλέπω λοιπόν σε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
Pedro Sanchez: Σε ευχαριστώ πολύ Κυριάκο. Είναι χαρά μου που σε συναντώ εδώ στην Αθήνα.

Ο καιρός είναι εξαιρετικός, όπως και στην Ισπανία. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θεωρώ πως μοιραζόμαστε πολλούς κοινούς στόχους σχετικά με τον τουρισμό, το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, τους εμβολιασμούς, το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Αλλά θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις.
Υπάρχουν πολλές ισπανικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, για τον κλάδο της ενέργειας αλλά και άλλους τομείς. Προσβλέπουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τη διμερή μας συνεργασία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ, καλώς ορίσατε.

Στη διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού
Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.