“ΕΛΛΑΔΑ 40 Χρόνια Ευρωπαϊκής πορείας” γράφει ο Γιώργος Κόνδης

0
101

9 Μαΐου 1950 με τη “Διακήρυξη Σούμαν” ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα που θεωρείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης της Ενωμένης Ευρώπης.

Οι μεταπολεμικές δεκαετίες στην Ευρώπη, χαρακτηρίστηκαν από τη δυναμική που ανέπτυξαν μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες (Αντενάουερ, Σούμαν, Μονέ, Σπάακ, Σπινέλι, κ.ά), προωθώντας το όραμα μιας Ενωμένης Ευρώπης. Στον οραματισμό αυτό κατόρθωσε να ενταχθεί και η δημοκρατική Ελλάδα το 1981.

40 χρόνια μετά την ένταξή μας μπορούμε νηφάλια να (κατα)κρίνουμε τα αρνητικά, τις στρεβλώσεις, τις πολιτικές αγκυλώσεις και τους καιροσκοπισμούς των μεγάλων (ακόμη) ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ταυτόχρονα όμως,  μπορούμε με περηφάνια να αναλογιστούμε τη συμμετοχή μας σε ένα από τα σημαντικότερα μεταπολεμικά πολιτικά, οικονομικά  και κοινωνικά εγχειρήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπορούμε επίσης να αναλογιστούμε καλόπιστα που είμαστε και που βρισκόμαστε μετά την ένταξή μας. Τι θα είμαστε επίσης χωρίς αυτήν! Η Ελλάδα, το λίκνο της Δημοκρατίας, ο ελληνικός πολιτισμός που αποτελεί τη μήτρα του παγκόσμιου πολιτισμού καθώς σ’ αυτόν αναφέρονται όλοι, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οράματος της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά την είσοδό μας ως 10ου μέλους της Ε.Ε., ως Ευρωπαίοι πολίτες, μας δίνεται ακόμη μια ευκαιρία να αποτινάξουμε τη μίζερη εικόνα της ψωροκώσταινας, να στηριχτούμε στη ζωντανή μας παράδοση, στην πλούσια ιστορία μας και στις τεράστιες δυνατότητες προόδου του ελληνικού λαού που ξέρει να παλεύει, να υπομένει, να επιμένει και να προχωρά μπροστά.

Γιώργος Κόνδης