Παθήσεις ώμου: Αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση & αρθροπλαστική

0
126

Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί οι τρόποι αντιμετώπισης των παθήσεων του ώμου, όπως η τενοντίτιδα, που οφείλεται στην διαρκή και καθημερινή καταπόνηση των τενόντων, η ρήξη στροφικού πετάλου, η αστάθεια ώμου, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα, οστεοαρθρίτιδα ώμου, και οι αθλητικές κακώσεις.

 

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στο ώμου και υποδηλώνουν την ύπαρξη προβλήματος που μπορεί και να καταλήξει σε επίλυση με χειρουργείο, είναι:

  • Πόνος που μπορεί να αντανακλά μέχρι τα δάχτυλα
  • Αδυναμία
  • Δυσκαμψία ή πλήρης απώλεια εύρους κίνησης
  • Νυχτερινός πόνος (πιο πολύ τις πρώτες πρωινές ώρες)
  • Δυσκολία στην εργασία ή τη γυμναστική

Η αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου αρχικά μπορεί να είναι συντηρητική. Όταν αυτή αποτύχει, τότε μιλάμε αποκλειστικά για χειρουργική αντιμετώπιση, με αρθροσκόπηση ή με αρθροπλαστική.

Αρθροσκόπηση ώμου

Η αρθροσκόπηση ώμου πραγματοποιείται μέσα από 2-3 μικρών οπών, λιγότερο από 4 χιλιοστά. Μέσα από τις μικροσκοπικές οπές μπαίνει το αρθροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία. Αφού ο χειρουργός κάνει μία επισκόπηση της άρθρωσης, στη συνέχεια απομονώνει το πρόβλημα, το οποίο και επιδιορθώνει. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρειάζονται ράμματα.

Μετά από λίγες ώρες ο ασθενής είναι σε θέση να φύγει από την κλινική και να επιστρέψει σπίτι του, χωρίς καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Η νάρκωση μπορεί να είναι περιοχική με τη χρήση υπερήχου, μπορεί και γενική/μέθη, αναλόγως της περίπτωσης.

Πλεονεκτήματα

  • Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος
  • Τα ευρήματα κατανοούνται καλύτερα
  • Η αποκατάσταση είναι σύντομη
  • Διαρκεί περίπου 1 ώρα

Αρθροπλαστική ώμου

Η φθορά ή καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης του ώμου μπορεί να επιφέρει άσχημα συμπτώματα στο ευ ζην των ασθενών.

Εφόσον η οστεοαρθρίτιδα, που είναι συνεχώς επιδεινούμενη, φτάσει σε ένα τερματικό σημείο, τότε μπορεί να γίνει αντικατάσταση της άρθρωσης, με αρθροπλαστική ώμου, με απομάκρυνση του φθαρμένου χόνδρου και τοποθέτηση μίας πρόθεσης. Η τεχνητή άρθρωση διεξάγει άριστα τον ρόλο μιας φυσιολογικής άρθρωσης, βοηθώντας τον ασθενή τόσο στην κινητικότητά του όσο και στην πλήρη εξάλειψη του πόνου.

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Μετεγχειρητικά ο ασθενής λαμβάνει ειδικό και εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, μέχρι να επιστρέψει σε πλήρη δραστηριότητα.

Dr. Πάντος Παναγιώτης

Ορθοπεδικός Χειρουργός

www.elbowandshoulder.gr/