Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις του πρωκτού;

0
322

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η διατροφή, η κληρονομικότητα είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν προκαλέσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνδέονται με τις παθήσεις του πρωκτού.

Κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια πάθηση του πρωκτού που οφείλεται στην καθιστική ζωή, την παχυσαρκία ή την τριχοφυΐα. Δημιουργείται όταν οι τρίχες εισχωρούν στο δέρμα μεταξύ των γλουτών, ανάμεσα στον κόκκυγα και το δέρμα. Πολλές φορές οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν, όταν τα συμπτώματα επιμένουν τότε παρουσιάζεται πυρετός, πόνος, εκροή πυώδους υγρού ή αίματος.

Η διάγνωση γίνεται από ειδικό πρωκτολόγο με κλινική εξέταση ή και απεικονιστικό έλεγχο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ανάλογα και με τη σοβαρότητά της, η κύστη κόκκυγος μπορεί να αντιμετωπιστεί με την προσοχή στην καθημερινή υγιεινή, αποτρίχωση της περιοχής με laser, απώλεια πλεονάζοντος βάρους, αποφυγή καθιστικής στάσης για πολλές ώρες, αντιβιοτικά διαφορετικά με χειρουργική επέμβαση με laser CO2. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό προτείνουν η επέμβαση να γίνεται ενδοσκοπικά με τη μέθοδο FiLaC ή EPSiT.

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες βρίσκονται στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου. Είναι τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές.

Τα αίτια μπορεί να είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η καθιστική ζωή, το έντονο άγχος, η διατροφή ή η συχνή κατανάλωση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική κλινική εξέταση πρωκτού και ορθού από εξειδικευμένο ιατρό ενώ αν θεωρηθεί σκόπιμο γίνεται απεικονιστικός έλεγχος με πρωκτοσκόπιο και ορθοσκόπιο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, αντιμετωπίζονται με τη συχνή ενυδάτωση, την ήπια σωματική άσκηση, την άμεση κένωση, την επιλογή άνετων ρούχων ή την αποφυγή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Αν επιμένουν τότε, είτε με χειρουργική επέμβαση, την αιμορροϊδεκτομή, εναλλακτικά με laser ή με απολίνωση.

Ραγάδα πρωκτού

Η ραγάδα πρωκτού είναι ένα μικρό σχίσιμο στην περιοχή αυτή.

Οι πιο συχνοί λόγοι που εμφανίζεται είναι η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, η διάρροια ή φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η παρουσία αίματος στα κόπρανα, έντονος πόνος και πρήξιμο στην περιοχή.

Η διάγνωση γίνεται με μια απλή εξέταση καθώς είναι ορατή και με γυμνό οφθαλμό.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αρχική αντιμετώπιση γίνεται με ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, πολλά υγρά, καθαριότητα της περιοχής με χλιαρό νερό τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα, χρήση μωρομάντηλων αντί χαρτιού υγείας, αλοιφή νιτρογλυκερίνης, εγχύσεις με botox και τέλος αν τα συμπτώματα επιμένουν με χειρουργική επέμβαση.

Ευχαριστούμε για τη συμβολή του στο άρθρο μας και τις πολύτιμες ιατρικές πληροφορίες τον Δρ. Απόστολο Σταματιάδη Χειρουργό – Πρωκτολόγο του Χειρουργικού Ιατρείου Πρωκτού.