4ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΚΟΜΕΝ στο Πόρτο Χέλι στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2021

0
113

Το 4ο συνέδριο του Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν. πραγματοποιείται στο Πόρτο – Χέλι από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021.

 

Στο συνέδριο θα παρουσιασθούν τα τελευταία δεδομένα και οι νεότερες εξελίξεις στα μεταβολικά νοσήματα και ιδιαίτερα στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ενδεικτικά:

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του διαβήτη ως σύγχρονη μεταβολική πανδημία. Έτσι η μελέτη ΕΜΕΝΟ (της διαβητολογικής εταιρείας και του Πανεπιστημίου) σε 4398 άτομα πανελλήνια έδειξε επιπολασμό  ́ΣΔ 12% ενώ δεδομένα από τον ΗΔΙΚΑ έδειξαν ότι σε θεραπευτικά πρωτόκολλα ΣΔ είναι το 10% του πληθυσμού.

Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι παγκόσμια εκτιμάται ότι το 30 – 40% των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν την νόσο τους τότε ο εκτιμώμενος επιπολασμός ΣΔ είναι πλησίον του 15% του πληθυσμού.

Έναντι 3% της συχνότητας του ΣΔ στην 10ετία του’80!!!

Νέα εβδομαδιαία ενέσιμη αγωγή στην αντιμετώπιση του ΣΔ2. Η σεμαγλουτίδη που είναι αγωνιστής των υποδοχέων GLP-1 προσφέρει δεδομένα της πλέον υψηλής αντιδιαβητικής αγωγής καθώς μειώνει έως 1,8% την γλυκοζυλιωμένη Hb και μειώνει το σωματικό βάρος κατά 6,5 kg στην δοσολογία του 1mg/εβδομαδιαίως με το 30% αυτών στους οποίους χορηγήθηκε να χάνουν τουλάχιστον 10% του σωματικού τους βάρους. Επίσης η αγωγή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερη καρδιονεφροπροστατευτική δράση μειώνοντας σημαντικά κατά 26% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους η σεμαγλουτίδη στα πλαίσια του θεσμού Prix Galien Awards βραβεύθηκε ως το καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν για το 2021.

Νέα εντυπωσιακά δεδομένα θα παρουσιαστούν για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (> 50% των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας). Μέχρι τώρα εκτός από το διουρητικό Lasix δεν υπήρχε άλλη αγωγή για αυτόν τον τύπο καρδιακής ανεπάρκειας. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο 2021 παρουσιάσθηκαν τα δεδομένα της EMPEROR-preserved μελέτης σύμφωνα με τα οποία η εμπαγλιφλοζίνη, ο γνωστός αναστολέας SGLT-2, μείωσε σημαντικά κατά 21% τον κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακού θανάτου σε όλους τους ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρδιακής ανεπάρκειας, διαβητικούς και μη, που έλαβαν την αγωγή αυτή σε διάστημα παρακολούθησης 2 ετών. Φαίνεται πλέον ότι για κάθε είδος καρδιακής ανεπάρκειας οι SGLT-2 είναι η νέα αναδυόμενη αποτελεσματική αγωγή.

Οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 και GIP (Οι λεγόμενοι διπλοί αγωνιστές) είναι η νέα εντυπωσιακή ενέσιμη εβδομαδιαία αγωγή του μέλλοντος στον διαβήτη και την παχυσαρκία. Θα παρουσιασθούν τα τελευταία δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η τιρζεπατίδη ( ο διπλός αγωνιστής) σε παρακολούθηση 40 εβδομάδων μείωσε την γλυκοζυλιωμένη Hb 2,46% και το σωματικό βάρος κατά 11,4 kg στους παχύσαρκους ασθενείς με ΣΔ που έλαβαν την αγωγή στις

Παρουσιάζονται επίσης νέα δεδομένα για τα εμβόλια mRNA που εισάγουν στον οργανισμό του εμβολιασμένου mRNA του SARS-COV-2 που θα μεταφραστεί εντός των κυττάρων του εμβολιασμένου στην πρωτεΐνη της ακίδας.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των mRNA εμβολίων είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούν να παραχθούν άρα και να προσαρμοστούν σε γονιδιακές αλλαγές (μεταλλάξεις) όπως η Δέλτα και η Μ.

Τέλος, παρουσιάζονται δεδομένα για νέες αγωγές στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας όπως το μπεμπεδοικό οξύ (από το 2020 κυκλοφορεί στην Αμερική) που αναστέλλει ένζυμα που συμμετέχουν στην παραγωγή LDL χοληστερόλης από το ήπαρ, μειώνει την LDL κατά 20% και μπορεί να συγχορηγηθεί με στατίνες. Μοναδικό μειονέκτημα η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Ο Πρόεδρος

Α. Μελιδώνης

δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα