Ποια είναι η διαφορά της σπερματέγχυσης από την εξωσωματική γονιμοποίηση;

0
374
εξωσωματική γονιμοποίηση;

Σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση; Ποια είναι η διαφορά τους και ποια από τις δύο μεθόδους είναι καταλληλότερη για εσάς;

Το πρόβλημα υπογονιμότητας ενός ζευγαριού αφορά το ζευγάρι ως μονάδα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όλο και περισσότερα ζευγάρια ζητούν τη βοήθεια της ιατρικής με σκοπό να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στο να επιτευχθεί μία εγκυμοσύνη. Ποια είναι η ιδανικότερη μέθοδος ανά περίπτωση και ποιες είναι οι διαφορές τους;

Τι είναι η ωορρηξία;
Για να γίνει απόλυτα κατανοητός ο τρόπος που λειτουργεί η κάθε μέθοδος, θα πρέπει πρώτα να αναλυθεί η διαδικασία της ωορρηξίας. Μια γυναίκα από τη στιγμή που θα γεννηθεί έχει στον οργανισμό της εκατοντάδες χιλιάδες ανώριμων ωαρίων. Αυτά τα ωάρια στη συνέχεια τη ζωής της θα αρχίσουν να απελευθερώνονται κάθε μήνα με σκοπό τη γονιμοποίηση. Ωορρηξία ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία απελευθερώνεται ένα γόνιμο ωάριο από τις ωοθήκες της γυναίκας.

Κάθε μήνα, περίπου 15 με 20 ωάρια στην κάθε ωοθήκη αρχίζουν να ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκια τους. Η ωορρηξία συμβαίνει όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώσει ένα ωάριο από το μεγαλύτερο ωοθυλάκιο. Το ώριμο ωάριο περνάει μέσα στη σάλπιγγα με σκοπό να γονιμοποιηθεί. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια πάχυνση του ενδομητρίου προκειμένου να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο. Εάν δεν πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το μη γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα και μαζί με τα κατάλοιπα της πάχυνσης του ενδομητρίου αποβάλλεται από τον οργανισμό με αιμορραγία, γνωστή και ως περίοδος. Εάν όμως πραγματοποιηθεί σύλληψη τότε το γονιμοποιημένο ωάριο θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη μήτρα για τις επόμενες 5 με 6 μέρες όπου και θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο.

Τι είναι η Σπερματέγχυση;
Αν και τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης δεν είναι το ίδιο υψηλά όσο αυτά της εξωσωματικής, αποτελεί μία μέθοδο γονιμοποίησης που πραγματοποιείται με πιο φυσικό τρόπο και χωρίς τις παρεμβάσεις της εξωσωματικής. Έχει μικρότερο κόστος και ταλαιπωρία σε σχέση με τις άλλες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η σπερματέγχυση μπορεί να εφαρμοστεί στην πλειοψηφία των γυναικών. Πρόκειται για μία απλή και ανώδυνη διαδικασία. Είναι καταλληλότερη για γυναίκες που είναι κάτω των 35 ετών με μικρό διάστημα υπογονιμότητας.

Η σπερματέγχυση είναι μία τεχνική κατά την οποία εισάγεται στην μήτρα της γυναίκας, το σπέρμα. Πριν από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχουν διεγερθεί οι ωοθήκες και να έχει προκληθεί η ωορρηξία. Το σπέρμα για να είναι έτοιμο για την τοποθέτηση, θα πρέπει να έχει υποστεί έναν ειδικό καθαρισμό, με τεχνική που διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η τοποθέτησή του στην μήτρα γίνεται με έναν λεπτό καθετήρα, σε ένα σημείο όπου δεν χρειάζεται μεγάλη απόσταση για να φτάσει στα ωάρια, όταν λαμβάνει χώρα η ωορρηξία.

Τι είναι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF);
Σήμερα περίπου το 10% του αναπαραγωγικού πληθυσμού, που για τον ελλαδικό χώρο αντιστοιχεί σε 300.000 ζευγάρια, εμφανίζει προβλήματα υπογονιμότητας και απευθύνεται στους ειδικούς για εξωσωματική γονιμοποίηση. Πρόκειται για μία μια σύνθετη σειρά διαδικασιών.

Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα ώριμα ωάρια συλλέγονται από τις ωοθήκες και γονιμοποιούνται με σπέρμα σε ένα εργαστήριο. Στη συνέχεια, το γονιμοποιημένο ωάριο μεταφέρεται στη μήτρα. Ένας πλήρης κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες.

Το πρώτο βήμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η πρόκληση ωορρηξίας με σκοπό να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα ώριμα ωάρια. Το δεύτερο βήμα είναι η ωοληψία, όπου με μια απλή διαδικασία ο ιατρός παίρνει τα ωάρια. Στη συνέχεια ακολουθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων στο εργαστήριο και ο έλεγχος γονιμοποίησης και ανάπτυξης, προτού γίνει η εμβρυομεταφορά. Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι πολύ απλή και ανώδυνη και γίνεται χωρίς αναλγησία ή αναισθησία. Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν εξαρτάται πρώτα από όλα από την ποιότητά τους και δευτερευόντως από την επιθυμία ή όχι μιας πολύδυμης κύησης. Ο μέγιστος αριθμός εμβρύων που επιτρέπεται να μεταφερθούν είναι 3 στις γυναίκες μέχρι 39 ετών και 4 στις γυναίκες από 40 ετών και πάνω.

Δρ. Παναγιώτης Πολύζος
Γυναικολόγος Μαιευτήρας Αθήνα – Βόλος