Ασυμπτωματικές φλεβικές παθήσεις: Πόσο επικίνδυνες είναι;

0
87
φλεβικές

Υπάρχουν φλεβικές παθήσεις που δεν εκδηλώνουν συμπτώματα; Πόσο επικίνδυνες μπορεί να γίνουν και τι πρέπει να προσέξουμε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανησυχήσουν για την υγεία τους και θα επισκεφτούν έναν ιατρό, όταν θα αντιληφθούν ότι κάτι τους ενοχλεί ή όταν αισθανθούν κάποιο πόνο. Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν αποτελούν το πρώτο βήμα για να αναζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, και κατ’ επέκταση θεραπεία. Τι συμβαίνει όμως όταν πάσχουμε από κάτι και δε το γνωρίζουμε; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε και ποιες είναι οι παθήσεις οι οποίες σχετίζονται με το φλεβικό σύστημα και πολλές φορές δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα;

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και η φλεβική θρόμβωση αποτελούν δύο αρκετά συχνές φλεβικές παθήσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο δε θα εμφανίσουν συμπτώματα και ο ασθενής θα αντιληφθεί ότι πάσχει από αυτές τυχαία. Γι’ αυτό το λόγο αξίζει να σημειωθεί πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ιδανικά θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κάνουν κάποιους συγκεκριμένους ιατρικούς ελέγχους μία φορά το χρόνο.

Τι είναι το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής;
Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αποτελεί μία πάθηση, η οποία εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ οι πιο πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν ανεύρυσμα περίπου στην ηλικία των 55 ετών. Ανεύρυσμα ονομάζεται η παθολογική αύξηση της διαμέτρου ενός αγγείου τουλάχιστον κατά 50%. Έτσι, για την κοιλιακή αορτή, όπου η φυσιολογική διάμετρος στους ενήλικες είναι περίπου 20 χιλιοστά, ως ανεύρυσμα θεωρείται κάθε διάταση πάνω από 30 χιλιοστά.

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος. Η διάμετρος της κοιλιακής αορτής μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική όταν κυμαίνεται από 14 – 30 mm. Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής αποτελεί ένα «εξόγκωμα», το οποίο δημιουργείται σε μια εξασθενημένη περιοχή της αορτής στην κοιλιά. Η πίεση του αίματος με κάθε χτύπο της καρδιάς πιέζει το εξασθενημένο τοίχωμα της αορτής, κάνοντας το ανεύρυσμα να διευρύνεται βαθμιαία ακόμη περισσότερο.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και το ανεύρυσμα συνήθως
διαπιστώνεται από εξετάσεις που έγιναν για άλλους λόγους. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι αν το ανεύρυσμα δεν γίνει αντιληπτό, το τοίχωμα της αορτής θα συνεχίσει να εξασθενεί και το ανεύρυσμα θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Αν το ανεύρυσμα συνεχίσει να μεγαλώνει, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να σπάσει.

Τότε μπορεί να προκληθεί εσωτερική αιμορραγία και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κατάστασης είναι τις περισσότερες φορές μοιραίο. Όταν θα συμβεί αυτό, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί σοβαρή αδυναμία, ζάλη, πόνο και μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του. Είναι πολύ σημαντικό αν συμβεί κάτι τέτοιο, να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι η κληρονομικότητα, η αυξανόμενη ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Τι είναι η Φλεβική Θρόμβωση;
Φλεβική θρόμβωση είναι η πάθηση κατά την οποία δημιουργείται θρόμβος αίματος σε μία ή και περισσότερες από τις εν τω βάθει φλέβες. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει πόνο ή πρήξιμο στα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να μην εκδηλωθεί κανένα σύμπτωμα. Αυτό είναι που κάνει την πάθηση και αρκετά επικίνδυνη.

Εφόσον ο ασθενής τις περισσότερες φορές δε γνωρίζει ότι πάσχει από φλεβική θρόμβωση, δεν αναζητά και ιατρική φροντίδα. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει η πιθανότητα ο θρόμβος να μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή. Τις περισσότερες φορές η φλεβική θρόμβωση αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση της κατάλληλης αντιπηκτικής αγωγής. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί βασικό βήμα της θεραπείας, η οποία γίνεται μέσω τρίπλεξ, αγγειοχειρουργικής εκτίμησης και βιοχημικού ελέγχου.

Δρ. Ξηρομερίτης
Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Αθήνα – Βόλος