Κεφαλογιάννης :«Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού εκφράζουν ακραίους εθνικιστικούς κύκλους σε Αλβανία και Κόσοβο»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αλβανίας με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού υπέρ της ενοποίησης Αλβανίας Κοσόβου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι αυτές οι δηλώσεις δεν συμβάλλουν αφενός  στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και παραπέμπουν αφετέρου σε ακραίους εθνικιστικούς και δήθεν αλυτρωτικούς κύκλους της Αλβανίας που ομιλούν για τη δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας” που θα εμπεριέχει όχι μόνο την ενοποίηση Αλβανίας Κοσόβου αλλά και τμήματα των Σκοπίων και ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας. Κάτι που δεν συνάδει ασφαλώς στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Πρόσφατα σε διακυβερνητική συνάντηση μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ελμπασάν ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της ενοποίησης της Αλβανίας και του Κοσόβου εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του ίδιου του Αλβανού πρωθυπουργού, που αναφέρουν ότι οι δύο χώρες πρέπει να έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και τον ίδιο πρόεδρο. Όλα αυτά βέβαια παραπέμπουν στο όραμα εθνικιστικών δήθεν αλυτρωτικών  κύκλων στην Αλβανία που πρεσβεύουν τη «μεγάλη αλβανική ιδέα» για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» που εκτός από την Αλβανία και το Κόσοβο θα περιλαμβάνει και εδάφη των Σκοπίων καθώς και της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί σταθερά τις αρχές της συμφιλίωσης και της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα έχει ζητήσει από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να απέχουν από δηλώσεις και πράξεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις αρχές αυτές.

Η Αλβανία αναμένει το επίσημο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ το Κόσοβο –αν και δεν έχει επισήμως αναγνωριστεί από 5 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- παραμένει πιθανή υποψήφια προς ένταξη χώρα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, μία διεύρυνση που θα συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Ποια είναι η θέση της στις παραπάνω δηλώσεις που δεν συνάδουν με τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις σχέσεις καλής γειτονίας, ιδιαίτερα από μία χώρα όπως η Αλβανία που επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ;

ΣΧΕΤΙΚΑ