Με επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Προκλήσεις στην Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα »

0
198
Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΥΚΤΥΑΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

ΑΠΟ ΤΟ «ΕUROPE DIRECT Πελοπόννησος»

Με το μήνυμα «Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Πελοπόννησο», τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος» με τίτλο «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Προκλήσεις στην Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα».

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον οικοδεσπότη, κ. Δημήτρη Καφαντάρη. Ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου. Η ΕΕ απαντάει σε αυτή την πρόκληση με την Πράσινη

Συμφωνία και με μια δέσμη σαφών νομοθετικών προτάσεων, προκειμένου ο ευρωπαϊκός χώρος να μετατραπεί σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία.
Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Χρίστος Δήμας, αναφέρθηκε αφενός στον ρόλο του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος» ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των θεσμών της ΕΕ και των πολιτών της Πελοποννήσου, και αφετέρου στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Τόνισε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, όχι μόνο για τη μετάβαση στην πράσινη επιχειρηματικότητα, αλλά και για τη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας. Στο αίτημα για έναν συγκροτημένο ενεργειακό σχεδιασμό αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Μπρατάκος. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τον οδικό χάρτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ότι η Ελλάδα δείχνει να πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς έχει δεσμευτεί να παύσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028. Η πρόκληση είναι να επιτύχει τη δίκαιη μετάβαση, εξασφαλίζοντας ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας, στον χαιρετισμό του μίλησε για την ανάγκη της επιστημονικής υποστήριξης από την ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και στη συνέχεια παρουσίασε τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, αναδάσωσης, αναβλάστησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που πραγματοποιούνται στον
Δήμο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Ιωάννης Παναρίτης, έκανε μνεία στους λόγους που θα πρέπει να γίνει στροφή προς την πράσινη οικονομία, την πράσινη επιχειρηματικότητα και την συνακόλουθη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας. Τόνισε τη σημασία επενδύσεων σε ΑΠΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και έκανε προτάσεις για ανάληψη συγκεκριμένων επιχειρηματικών πράσινων πρωτοβουλιών.

Ο Καθηγητής Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κ. Αθανάσιος Κριεμάδης, αφού εξέφρασε το διαχρονικό ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τη Μεγαλόπολη, ανέλυσε τη σημασία του Σχεδίου Διαχείρισης των Αλλαγών -το οποίο θα πρέπει να συνοδεύει το Στρατηγικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης- για την αποφυγή της κοινωνικής αντίστασης κατά τη μεταβατική διαδικασία, κάνοντας χρήση του μοντέλου στρατηγικού σχεδιασμού των θεωρητικών John Kotter και Igor
Ansoff.

Ο Γενικός Διευθυντής της Hellenic Power και Grid SMSA, Δρ. Γεώργιος Κάββουρας, αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι σύγχρονες πόλεις πρέπει να γίνουν βιώσιμες και έξυπνες, παρουσίασε τη δράση της εταιρείας OMEXON, που δημιουργεί έξυπνες πόλεις, εφαρμόζοντας λύσεις για έξυπνα κτήρια, έξυπνη στάθμευση, έξυπνη διακυβέρνηση, έξυπνο φωτισμό, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, έξυπνα δίκτυα πόλης, ηλεκτροκίνηση και έξυπνα αεροδρόμια.

Το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του, κ. Ιωάννης Γεώργιζας. Στη συνέχεια ανέπτυξε τα έργα που υλοποιεί, αλλά και τα έργα που είναι υπό ένταξη και συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με πράσινες δράσεις: WaysTUP! (προώθηση της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίησης
 ιοαποβλήτων), Decido (συλλογή δεδομένων και άλλων υπηρεσιών για τη διαχείριση έκτακτων συνθηκών), Living Streets (ανάκτηση δημοσίου χώρου και επαναπροσδιορισμός της χρήσης του), Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, ECO SENSE (πιστοποίηση επιχειρήσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή), Μεγαλόπολη (Τεχνική Βοήθεια για Λιγνιτικές Περιφέρειες υπό Μετάβαση).

Χρήσιμες παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτιος Δαμούλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Παναγιώτης Λουζιώτης.
Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος και Επικεφαλής του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος», κα Βίκυ Ιγγλέζου, έκανε μια σύντομη εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και συντόνισε την εκδήλωση.