Τέσσερις υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

0
140
Roberta Metsola

Η Roberta Metsola, η Alice Bah Kuhnke, ο Kosma Złotowski και η Sira Rego διεκδικούν τη θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2024.

Σημ.: όλες οι ώρες που αναφέρονται στο κείμενο είναι σε ζώνη ώρας Κεντρικής Ευρώπης

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Pedro Silva Pereira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) ανακοίνωσε τα τέσσερα ονόματα στην ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Η Roberta Metsola (ΕΛΚ, Mάλτα), η Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία), ο Kosma Złotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία) θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες την Τρίτη στις 9.00, πριν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 9.30 έως τις 10.15, και το αποτέλεσμα του οποίου θα ανακοινωθεί στις 11.00.

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται είτε από μια πολιτική ομάδα, είτε από ομάδα ευρωβουλευτών που φθάνει το λεγόμενο χαμηλό ελάχιστο όριο, δηλαδή το 1/20 των ευρωβουλευτών, ή 36 από τους 705 βουλευτές όταν καλύπτονται όλες οι έδρες. Οι υποψηφιότητες μπορούν να προταθούν ή να αποσυρθούν πριν από κάθε γύρο ψηφοφορίας.

Για να εκλεγούν, θα πρέπει να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων σε μυστική ψηφοφορία, δηλαδή 50% συν μία ψήφο. Λόγω της πανδημίας, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως. Εάν μετά από τρεις γύρους δεν έχει αναδειχθεί νικητής, οι δύο υποψήφιοι ή υποψήφιες με τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο θα αναμετρηθούν σε τέταρτη και τελική ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα ενός πιθανού δεύτερου γύρου ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια στη 13.00, στις 16.30 εάν υπάρχει τρίτος γύρος, και στις 18.30 εάν κριθεί απαραίτητος και τέταρτος γύρος. Ακολουθήστε το @EuroparlPress στο Twitter για ενημερώσεις.

Ο νέος ή η νέα Πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία πριν προεδρεύσει της εκλογής των υπόλοιπων μελών του Προεδρείου του Κοινοβουλίου (Τρίτη και Τετάρτη).

Σχετικές πληροφορίες

Ο Πρόεδρος διαθέτει ευρύ φάσμα εκτελεστικών και αντιπροσωπευτικών εξουσιών που ορίζονται στο άρθρο 22 του Κανονισμού. Εκτός από τα ρητώς προβλεπόμενα καθήκοντα, η εξουσία του Προέδρου εκτείνεται σε «όλες τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για την προεδρία των εργασιών του Κοινοβουλίου και για τη διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής τους». Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου του ΕΚ καθορίζεται στα άρθρα 14 έως 16 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.