Προεδρία της Γαλλίας στο Συμβούλιο της ΕΕ: οι προσδοκίες των ευρωβουλευτών

0
88
Προεδρία της Γαλλίας

Την 1η Ιανουαρίου, η Γαλλία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Γάλλοι ευρωβουλευτές μοιράζονται μαζί μας τις προσδοκίες τους για τους επόμενους έξι μήνες.

Η νέα προεδρία δεσμεύεται να εργαστεί για μια ισχυρότερη και κυρίαρχη Ευρώπη. Θα προωθήσει, επίσης, την υιοθέτηση μιας κοινής στάσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

Ορισμένες από τις προτεραιότητες της προεδρίας είναι οι εξής:

  • Πράσινη μετάβαση
  • Οικονομική ρύθμιση και λογοδοσία των ψηφιακών πλατφόρμων
  • Κοινωνική Ευρώπη

Οι Γάλλοι ευρωβουλευτές συζητούν μαζί μας τις προσδοκίες και απόψεις τους σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας:

Ο Φρανσουά‑Ξαβιέ Μπελαμί (ΕΛΚ) δήλωσε ότι, δεδομένων των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την άνοιξη, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ζητήσει την αναβολή της προεδρίας της στο Συμβούλιο. “Σε κάθε περίπτωση η γαλλική προεδρία δεν θα πρέπει να αποτελέσει άσκηση επικοινωνίας αλλά μέσο υλοποίησης δυο ή τριών ξεκάθαρων προτεραιοτήτων ώστε να επιτευχθεί ένας και μοναδικός στόχος: η μείωση των αδυναμιών μας,” τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προεδρία πρέπει να επικεντρωθεί σε τρία συγκεκριμένα σχέδια: “την προμήθεια ενέργειας, τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα και την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. ”

Η γαλλική προεδρία πρέπει να επικεντρώσει το έργο της στην ανάγκη για κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη, δήλωσε η Σιλβί Γκιγιόμ εκ μέρους της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Συγκεκριμένα, προσδοκά από τη Γαλλία να θέσει ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου το νομοθετικό πακέτο για το κλίμα “Fit for 55” και να διευκολύνει τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των οργάνων της ΕΕ για την οδηγία σχετικά με τον κατώτατο μισθό.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη γαλλική προεδρία, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή η οποία εύχεται “τα συμπεράσματα της να είναι ουσιαστικά και δίχως φίλτρο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τροποποιηθούν οι συνθήκες.”

Για τη Μαρί-Πιερ Βεντρέν (Renew), μία από τις πρώτες προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι η διασφάλιση μιας καινοτόμου, κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά υπεύθυνης ανάκαμψης. Η ευρωβουλευτής πιστεύει ότι η γαλλική προεδρία πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για τη δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης που δεν κάνει συμβιβασμούς ως προς τις αξίες της.

“Πρέπει να ενισχύσουμε μια Ευρώπη που προστατεύει, που υπερασπίζεται το όραμά της για τον κόσμο και που ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν,” πρόσθεσε.

Μιλώντας κ μέρους των Πρασίνων, ο Νταβίντ Κορμάν και η Μισέλ Ριβασί επέμειναν ότι “έχουμε καθήκον να επαναφέρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στις αξίες του κράτους δικαίου προκειμένου να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών της”. Δήλωσαν επίσης ότι η κλιματική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της γαλλικής προεδρίας.

“Λαμβάνοντας υπόψη την οικολογική, κοινωνική και δημοκρατική κρίση που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, η Γαλλία θα πρέπει να ενισχύσει ξανά τις φιλοδοξίες της και να βρει λύσεις για να άρει τα εμπόδια που πολύ συχνά παραλύουν την ΕΕ” , κατέληξαν.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά (Ταυτότητα & Δημοκρατία) αναμένει από την προεδρία να μεταρρυθμίσει τη Συνθήκη Σένγκεν ώστε η ελεύθερη κυκλοφορία να αποτελεί προνόμιο μόνο για τους ευρωπαίους υπηκόους. Για τον Μπαρντελά, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από ισλαμιστές τρομοκράτες που μπόρεσαν να εισέλθουν στην ΕΕ και να διασχίσουν τα σύνορα του χώρου Σένγκεν δείχνουν τις αδυναμίες του συστήματος ελεύθερης κυκλοφορίας.

Η γαλλική προεδρία “πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για να πραγματοποιηθούν επιτέλους οι θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που περιμένουν οι Γάλλοι και όλοι οι λαοί της Ευρώπης”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τη Μανόν Όμπρι (Η Αριστερά), “η γαλλική προεδρία θα πρέπει να επικεντρωθεί πλήρως στις δύο πιο επείγουσες προτεραιότητες της εποχής μας: την κλιματική κρίση και τη συνεχόμενη αύξηση των ανισοτήτων“.

Η ευρωβουλευτής δήλωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να “υπερασπιστεί και να προωθήσει μια πιο φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία, να αγωνιστεί για έναν πραγματικό ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και να επιδιώξει τον πλήρη μετασχηματισμό του τρέχοντος πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, θέτοντας τέλος στον ανταγωνισμό και στη λιτότητα.” Πρόσθεσε δε ότι η εταιρική ευθύνη είναι ένα ουσιαστικό θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί ιδιαιτέρως η προεδρία.

Η Γαλλία παίρνει τη σκυτάλη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Σλοβενία. Είναι η 13η φορά που αναλαμβάνει την προεδρία. Η επόμενη στη σειρά χώρα είναι η Τσεχία που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιουλίου 2022.