Πόνος στο χέρι: Τι μπορεί να τον προκαλεί;

0
124
χέρι

Έχετε παρατηρήσει κάποιο πόνο στο χέρι σας, ο οποίος επιδεινώνεται; Ποια πάθηση μπορεί να είναι υπεύθυνη και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν ορθοπεδικό;

Κάποιες φορές εκδηλώνεται ξαφνικά, άλλες κάνει την εμφάνισή του σταδιακά και χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Υπάρχουν διάφορα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο χέρι μας. Πότε η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να επισκεφτούμε έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό;

1 Τενοντίτιδα Ώμου
Οι τενοντίτιδες είναι κάτι το συνηθισμένο. Πολλοί άνθρωποι σε διάφορες στιγμές της ζωής του μπορεί να τύχει να βρεθούν αντιμέτωποι με την συγκεκριμένη πάθηση. Βασικό σύμπτωμα της συγκεκριμένης πάθησης είναι ο πόνος στην περιοχή του ώμου, ο οποίος σταδιακά, εάν δεν ακολουθήσουμε την κατάλληλη θεραπεία, θα αρχίσει να γίνεται εντονότερος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πόνος μπορεί να αντανακλά ως τον αγκώνα, πράγμα που μπερδεύει κάποιες φορές τους ασθενείς.

Η τενοντίτιδα ώμου ή όπως αλλιώς ονομάζεται ασβεστοποιός τενοντίτιδα υπερακανθίου, είναι μια πάθηση κατά την οποία γίνεται συσσώρευση ασβεστίου στους τένοντες του ώμου και προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες ηλικίας 30-60 ετών. Το θετικό είναι πως η συγκεκριμένη πάθηση τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και φυσικοθεραπεία. Στην σπάνια περίπτωση που τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ώμου δεν υποχωρούν με τη φαρμακευτική αγωγή, προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση των επασβεστώσεων αρθροσκοπικά.

2 Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, και αυτό γιατί βασικό αίτιο ανάπτυξής του είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του καρπού. Η υπερβολική χρήση πληκτρολογίου και ποντικιού ή η χρήση του κινητού μας τηλεφώνου σε υπερβολικό βαθμό αποτελούν εξάλλου βασικά χαρακτηριστικά της καθημερινότητάς μας.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μία πάθηση που επηρεάζει περισσότερο τις
γυναίκες, αφού αποτελούν το 70% των περιστατικών. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστεί είναι μούδιασμα στα δάκτυλα του χεριού ή η ανάγκη να τινάγματος του χεριού με σκοπό να ανακουφιστεί κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Όταν η πάθηση εξελιχθεί τότε μπορεί να υπάρξουν συμπτώματα όπως μείωση της δύναμης του χεριού που εκδηλώνεται με πτώση αντικειμένων.

Άλλα αίτια που μπορεί να ευθύνονται για ανάπτυξη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι η υπέρχρηση των χεριών σε χειρωνακτικές εργασίες, τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι ενδοκρινικές διαταραχές, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση. Όσον αφορά τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης, αρχικά προτείνεται μια συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει χρήση ναρθήκων και χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Εάν αυτές οι προσεγγίσεις δε στεφθούν με επιτυχία, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την μοναδική λύση.

3 Επικονδυλίτιδα Αγκώνα
Η επικονδυλίτιδα αγκώνα αποτελεί μια πάθηση που είναι γνωστή και ως ο «αγκώνας του τενίστα», κυρίως γιατί εμφανίζεται σε πάνω από το 50% των αθλητών τένις. Κατά την εξέλιξη της, εκδηλώνεται έντονος πόνος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα. Εκτός από τους τενίστες, η πάθηση προσβάλλει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι κάνουν χειρωνακτικά επαγγέλματα όπως υδραυλικοί, κομμωτές κλπ., αλλά και σε εργαζόμενους που κάνουν πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Κύρια συμπτώματα της επικονδυλίτιδας του αγκώνα είναι ο πόνος στην έξω και πλάγια
επιφάνεια του αγκώνα που μπορεί να αντανακλά στον πήχη και τον καρπό, η ευαισθησία κατά την άσκηση πίεσης γύρω από τον έξω επικόνδυλο και η αδυναμία έκτασης του καρπού και των δακτύλων σε απλές δραστηριότητες, όπως η χρήση ποτηριού ή η άρση βαλίτσας. Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της πάθησης. Ένας εξειδικευμένος ορθοπαιδικός θα σας κατευθύνει αναλόγως.

4 Ωλένια Νευρίτιδα
Το ωλένιο νεύρο ξεκινάει από τον αυχένα και φτάνει μέχρι τα δάκτυλα του χεριού και
πρόκειται για ένα από τα 3 μεγάλα νεύρα του άνω άκρου. Το σύνδρομο της ωλένιας νευρίτιδας εκδηλώνεται όταν το συγκεκριμένο νεύρο συμπιεστεί ή ερεθιστεί στον αγκώνα.

Αν και τα αίτια της πάθησης είναι συνήθως άγνωστα, παρατηρείται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν λυγισμένο τον αγκώνα για πολλή ώρα ή στηρίζονται στον αγκώνα σε σκληρή επιφάνεια. Βασικά συμπτώματα είναι το μούδιασμα στην εσωτερική πλευρά του αντιβραχίου, στον παράμεσο και το μικρό δάκτυλο, ο πόνος στην εσωτερική πλευρά του χεριού, η ατροφία μυών που εκτελούν τις κινήσεις δεξιοτεχνίας του χεριού, η δυσκολία στην εκτέλεση επιδέξιων κινήσεων και η επιδείνωση του πόνου όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος. Η ωλένια νευρίτιδα αντιμετωπίζεται με την αποσυμπίεση του νεύρου, η οποία γίνεται μέσω μιας απόλυτα ασφαλούς και γρήγορης επέμβασης που εξασφαλίζει πλήρη και μόνιμη ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματά του.

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ
ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ