Πότε είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε έναν ουρολόγο;

0
75
ουρολόγο;

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε έναν ουρολόγο. Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουμε;

Κάποιες φορές θεωρούμε πως δεν είναι κάτι σημαντικό, ότι πρόκειται για έναν πόνο που θα υποχωρήσει από μόνος του. Όμως, πολλές φορές δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, όσο πιο άμεσα επισκεφτούμε κάποιον ειδικό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να προλάβουμε μία παθολογική κατάσταση πριν αυτή εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο.

Οι ενοχλήσεις ή οι πόνοι στο ουροποιητικό μας σύστημα είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, γι’ αυτό το λόγο και αρκετοί δεν το θεωρούν κάτι που χρήζει άμεσης παρακολούθησης. Πότε όμως θεωρείται επιτακτική ανάγκη να επισκεφτούμε έναν ουρολόγο;

1 Κυστίτιδα
Ίσως είναι και ένα από τα γνωστότερα προβλήματα του ουροποιητικού. Οι λοιμώξεις σε αυτή την περιοχή είναι συχνές και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, ειδικά στην περίπτωση που έχουν την τάση να υποτροπιάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο πέρα από πόνο και ταλαιπωρία, άγχος στους ασθενείς, αφού αισθάνονται συνέχεια ανασφάλεια μήπως και τους συμβεί ξανά.

Υπάρχουν διάφορα είδη λοιμώξεων του ουροποιητικού. Η κυστίτιδα αποτελεί μία από αυτές. Προκαλείται, συνήθως, από το Escherichia coli (Ε. Coli), έναν τύπο βακτηρίων του εντέρου. Είναι επώδυνη και ενοχλητική, ενώ μπορεί να γίνει και επικίνδυνη στην περίπτωση που η λοίμωξη εξαπλωθεί στα νεφρά. Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού γίνεται, συνήθως, με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα πρόληψης, τα οποία συμβάλλουν στην αποτροπή εκδήλωσης της λοίμωξης, καθώς και μη – αντιμικροβιακές θεραπείες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, ειδικά όταν υποτροπιάζουν.

2 Εκκολπώματα
Τα εκκολπώματα της ουροδόχου κύστης δεν αποτελούν μία πάθηση που είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για σακοειδείς προβολές του βλεννογόνου που δημιουργούνται σε ένα σημείο όπου το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης είναι αδύναμο. Το βασικό πρόβλημα αυτής της παθολογικής κατάστασης είναι ότι στους συγκεκριμένους σάκους λιμνάζουν εγκλωβισμένα ούρα, με συνέπεια να δημιουργούνται ουρολοιμώξεις, ενώ ορισμένες φορές συσσωρεύονται και λίθοι.

Οι πιο κύριες επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία μας τα εκκολπώματα είναι λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, παλινδρόμηση ούρων, όγκοι στην ουροδόχο κύστη και δυσκολία στην ούρηση.

3 Υπερπλασία Προστάτη
Η υπερπλασία προστάτη έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανδρών, καθώς επηρεάζει έντονα το ουροποιητικό σύστημα. Βασικά συμπτώματα της πάθησης είναι η συχνή ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση, η νυκτουρία, η αδύναμη ροή ούρων ή ροή που σταματά κι αρχίζει, η αιματουρία και η αδυναμία πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης.

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη εκδηλώνεται σε άνδρες κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας και στην ουσία δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη. Πρόκειται για τη διόγκωση του προστατικού ιστού. Ο προστάτης μεγαλώνει και αρχίζει να εμποδίζει τη ροή των ούρων προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες ή ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το πόσο έχει προχωρήσει η νόσος

4 Βουβωνοκήλη
Η βουβωνοκήλη αποτελεί μία πάθηση που επηρεάζει κυρίως τους άντρες, αφού είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να την αναπτύξουν σε σχέση με τις γυναίκες. Επίσης, πρόκειται για τη συνηθέστερη μορφή κήλης και αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες εισαγωγής στο χειρουργείο.

Η βουβωνοκήλη δεν «περνάει» και δεν υποχωρεί από μόνη της, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστεί, εγκαίρως μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς. Βασικό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης είναι η δημιουργία ενός εξογκώματος στη βουβωνική περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί το κοιλιακό τοίχωμα εξασθενεί και παρουσιάζει χαλάρωση σε ορισμένα σημεία του, με συνέπεια να προκύψει κάποιο «άνοιγμα», από το οποίο και περνά μέρος του εντέρου. Η βουβωνοκήλη είναι αρκετά επώδυνη, ειδικά όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση και αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ
ΔΡ. ΠΛΟΥΜΙΔΗΣ