Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

0
58
φον ντερ Λάιεν

Νωρίς σήμερα το πρωί, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα.

Για άλλη μια φορά, αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά στην καρδιά της Ευρώπης πεθαίνουν ή φοβούνται για τη ζωή τους. Καταδικάζουμε τη βάρβαρη αυτή επίθεση και τα κυνικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να τη δικαιολογήσουν.

Ο Πρόεδρος Πούτιν είναι εκείνος που ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Στις σκοτεινές αυτές στιγμές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο λαός της στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επιθετική ενέργεια της ρωσικής ηγεσίας κατά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας. Στο στόχαστρο της Ρωσίας δεν έχει μπει μόνη η περιοχή του Ντονμπάς, στο στόχαστρο δεν έχει μπει μόνο η Ουκρανία. Στο στόχαστρο έχει μπει η σταθερότητα της Ευρώπης και ολόκληρη η διεθνής τάξη ειρήνης. Θα καλέσουμε τον Πρόεδρο Πούτιν να λογοδοτήσει για αυτό.

Εντός της ημέρας θα υποβάλουμε στους Ευρωπαίους ηγέτες μια δέσμη μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων προς έγκριση. Με τη δέσμη αυτή, θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας εμποδίζοντας την πρόσβασή τους σε τεχνολογίες και αγορές καίριας σημασίας για τη Ρωσία. Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της να εκσυγχρονιστεί. Επιπρόσθετα, θα παγώσουμε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Όπως και στην πρώτη δέσμη κυρώσεων, είμαστε σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους και τους συμμάχους μας: τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, αλλά και άλλους, όπως την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Οι κυρώσεις αυτές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να πλήξουν σφοδρά τα συμφέροντα του Κρεμλίνου και την ικανότητά του να χρηματοδοτεί πολεμικές επιχειρήσεις.

Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια Ρώσοι δεν επιθυμούν τον πόλεμο. Ο Πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω στην εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Στην προσπάθειά του αυτή θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ρωσικού λαού. Απευθύνω έκκληση στη Ρωσία να θέσει τέλος στη βία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.

Δεν θα αφήσουμε τον Πρόεδρο Πούτιν να ποδοπατήσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας που έχει εξασφαλίσει στην Ευρώπη δεκαετίες ειρήνης και σταθερότητας. Δεν θα επιτρέψουμε στον Πρόεδρο Πούτιν να αντικαταστήσει το κράτος δικαίου με τον δίκαιο του ισχυρότερου και τη σκληρότητα. Δεν θα πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα και την αντοχή των δημοκρατιών μας.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι κοινωνίες και οι συμμαχίες που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την ελευθερία είναι ανθεκτικές και επιτυχημένες. Αυτό ακριβώς φοβούνται οι αυταρχικοί ηγέτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της. Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε. Η Ουκρανία θα υπερισχύσει.