Προσεχώς στο ΕΚ: Ουκρανία, παραπληροφόρηση, Ημέρα των Γυναικών

0
56
Ολομέλεια ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές συζητούν για την κατάσταση στην Ουκρανία, ψηφίζουν συστάσεις για την αντιμετώπιση εξωτερικών παρεμβάσεων και τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πόλεμος στην Ουκρανία

 Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν τρόπους διαχείρισης του αυξανόμενου αριθμού των Ουκρανών προσφύγων μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Την Τετάρτη πρωί, οι ευρωβουλευτές συζητούν τον ρόλο της ΕΕ σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και την αμυντική της πολιτική με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Εξωτερικές παρεμβάσεις και δημοκρατία

 Τον Ιούνιο του 2020, το Κοινοβούλιο συγκρότησε την ειδική επιτροπή για τις εξωτερικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης (INGE) και αυτή την εβδομάδα οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν επί της τελικής έκθεσης της επιτροπής. Αναμένεται να ζητήσουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της παρέμβασης κακόβουλων εξωτερικών παραγόντων στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων ή της απόσυρσης των αδειών από οργανώσεις που εξαπλώνουν εχθρική προπαγάνδα.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου ενδέχεται επίσης να ζητήσουν την ανανέωση της εντολής της επιτροπής αλλά και τη σύσταση ειδικών επιτροπών σχετικά με τον COVID-19 και την υπόθεση κατασκοπείας Pegasus.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 Στις 8 Μαρτίου, το Κοινοβούλιο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εστιάζοντας στην ισότητα των φύλων, τη ψυχική υγεία και τη μη αμειβόμενη εργασία. Η Ουκρανή συγγραφέας Οξάνα Ζαμπουίκο θα απευθύνει τους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας, κατόπιν συζητήσεων για την ισότητα των φύλων και

Κράτος δικαίου

 Το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα να εγκρίνει την περικοπή κονδυλίων σε κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου και να απορρίψει τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας. Την επόμενη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν επί έκθεσης που αξιολογεί τον αντίκτυπο της απόφασης.

Χρυσά διαβατήρια

 Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει την κατάργηση των “χρυσών διαβατηρίων”, που απονέμουν το δικαίωμα ιθαγένειας σε υπηκόους τρίτων χωρών ως αντάλλαγμα για επενδύσεις. Στόχος είναι η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και της κοινής ασφάλειας.

Μπαταρίες

 Η αγορά μπαταριών έχει αποκτήσει στρατηγική σημασία τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης των ηλεκτρικών οχημάτων και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα πάρει θέση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων που απορρέουν από τον σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διάθεση μπαταριών.