22 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

0
258
Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Τα Ηνωμένα Έθνη, για να τιμήσουν την υιοθέτηση του κειμένου της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, στις 22 Μαΐου 1992, διακήρυξαν σήμερα είναι η μέρα ως διεθνή ημέρα βιοποικιλότητας,

προκειμένου να αυξηθεί η κατανόηση και η συνειδητοποίηση των προβλημάτων δεσμευμένος με τη βιοποικιλότητα.

Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας φέτος

Είναι αφιερωμένο στο θέμα «Το φαγητό μας, η υγεία μας και η βιοποικιλότητά μας».

Στόχος η ανάδειξη της σημασίας της βιοποικιλότητας για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έλλειψη προστασίας της φύσης στην επισιτιστική ασφάλεια και για την υγεία του ανθρώπου, τις ενέργειες που όλοι μας μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, κάθε μέρα του χρόνου, για να διατηρήσουμε, να αποκαταστήσουμε και να μοιραστούμε τη φύση και τα μυριάδες οφέλη που παρέχει στον άνθρωπο.

Από γιγάντια σεκόγια μέχρι έντομα, όλες οι μορφές ζωής γύρω μας είναι αναντικατάστατες. Αυτό το ραντεβού μας υπενθυμίζει ότι κάθε μορφή ζωής έχει ρόλο στο οικοσύστημα και ως εκ τούτου πρέπει να διατηρηθεί.

Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάρρευση της βιοποικιλότητας είναι δραματική. Ένα παράδειγμα για όλους: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο αριθμός των ιπτάμενων εντόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε 40 τοις εκατό από το 2004 και μετά.

Μας προστατεύει, μας καλωσορίζει, μας προστατεύει. Μας δίνει το νερό που πίνουμε, τον καθαρό αέρα που αναπνέουμε, τις υφαντικές ίνες για τα ρούχα μας, το τοπίο που αισθανόμαστε ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Εάν είναι καλά στην υγεία του σημαίνει ότι κι εμείς είμαστε λιγότερο ευάλωτοι στις ασθένειες, όπως μάθαμε με δικά μας έξοδα αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Μιλάμε για τη βιοποικιλότητα – ή τη βιολογική ποικιλομορφία, για να αποκαταστήσουμε τον ορισμό που επινόησε ο Thomas Lovejoy – δηλαδή την ποικιλία των ζωντανών οργανισμών σε διάφορα οικοσυστήματα. Καθένας από αυτούς έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο και, γι’ αυτό, αξίζει να προστατευτεί.