Κατάσταση της ΕΕ: Ουκρανία, ενέργεια, κλιματική αλλαγή, οικονομία

0
86
Κατάσταση της ΕΕ

Στην ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με την πρόεδρο von der Leyen το έργο της Επιτροπής κατά το προηγούμενο έτος και τα σχέδιά της για το μέλλον.

Κηρύσσοντας την έναρξη της συζήτησης, η πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή να έχουμε μαζί μας την Olena Zelenska αυτή τη σημαντική ημέρα. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα σε ένα ανησυχητικό σκηνικό, με την παράνομη και αδικαιολόγητη εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος, την Ουκρανία, με υψηλό πληθωρισμό, με αυξήσεις των τιμών ενέργειας, με την κλιματική καταστροφή, με αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια και αύξηση του κόστους διαβίωσης. Σήμερα, το μήνυμά μας πρέπει να είναι ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει».

Σχετικά με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε: «Ο Putin θα αποτύχει και η Ευρώπη θα νικήσει». Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «ήρθαν για να μείνουν» και ανακοίνωσε τη διάθεση 100 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ουκρανικών σχολείων, καθώς και για την ένταξη της Ουκρανίας στην ελεύθερη ζώνη περιαγωγής της ΕΕ και στην ενιαία αγορά.

Όσον αφορά την αύξηση των τιμών της ενέργειας, η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα ώστε τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση και θα προτείνει ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, ώστε να αντληθούν περισσότερα από 140 δισ. ευρώ για να μετριαστεί το βάρος για τους πολίτες. Ανακοίνωσε επίσης τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατέστησε σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών.

Σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η πρόεδρος von der Leyen υποσχέθηκε ότι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ομάδων πολιτών θα αποτελέσουν πλέον πάγια πρακτική και ότι έχει φθάσει η στιγμή για μια Ευρωπαϊκή Συνέλευση για την αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ.

Άλλα θέματα που έθιξε η πρόεδρος της Επιτροπής είναι η καταπολέμηση των ξένων παρεμβάσεων για την προστασία των δημοκρατιών μας, η στενότερη συνεργασία με χώρες όπως η Χιλή, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία, καθώς και προτάσεις για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, έναν ευρωπαϊκό νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου και μια δέσμη μέτρων αρωγής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πλήρη ομιλία της εδώ (μέρος 1μέρος 2μέρος 3μέρος 4).

Παρεμβάσεις των ηγετών των πολιτικών ομάδων

Ο Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία) απηύθυνε έκκληση για «χειμώνα αλληλεγγύης»: «μπορούμε να κερδίσουμε τον Putin και να χαμηλώσουμε το κόστος των λογαριασμών ρεύματος». Όσον αφορά τις νέες προτάσεις για την ενέργεια, εξέφρασε τη λύπη του για τον μειωμένο ρόλο του Κοινοβουλίου και την έλλειψη ηγεσίας από τη μεριά του Συμβουλίου. Ζήτησε επίσης να επιβληθεί μορατόριουμ στη νέα νομοθεσία προκειμένου να αποφευχθεί πρόσθετη επιβάρυνση για τους γεωργούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, τόνισε ότι «δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια για τον συντονισμό των αμυντικών δραστηριοτήτων της ΕΕ» και κάλεσε την Επιτροπή «να δρομολογήσει, πριν από τον Δεκέμβριο, σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα».

Η δέσμευση της ΕΕ για την ελευθερία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να είναι σταθερή, αλλά πέρα από το να πανηγυρίζουμε για τις νίκες, οφείλουμε να στηρίξουμε και όσους υποφέρουν από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου, δήλωσε η Iratxe García (Σοσιαλιστές, Ισπανία). «Εάν δεν το κάνουμε, θα ενισχύσουμε τον λαϊκισμό», προειδοποίησε. Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προτάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας, ιδίως για τη χρήση των απροσδόκητων κερδών που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις ενέργειας, διότι «δεν είναι αποδεκτό να γίνουν κάποιοι εκατομμυριούχοι πατώντας στον πόνο των οικογενειών».

Ο Stéphane Séjourné (Renew, Γαλλία), δήλωσε ότι ο αγώνας της Ουκρανίας «είναι αγώνας για τις αξίες της Ευρώπης, είναι δικός μας αγώνας, αγώνας για το κράτος δικαίου εναντίον του δικαίου του ισχυρότερου». Η ΕΕ διαθέτει τα μέσα για να αντιδρά γρήγορα και αποτελεσματικά στις συνέπειες του πολέμου για τους Ευρωπαίους, δήλωσε. Εξέφρασε την στήριξή του στα μέτρα μείωσης των τιμών της ενέργειας και ζήτησε να ελαττωθούν «όλες οι εξαρτήσεις μας [από τρίτες χώρες] για τα τρόφιμα, τις πρώτες ύλες, την υγεία, τις ψηφιακές και αμυντικές υποδομές». Κατέληξε ότι όλες οι πολιτικές της ΕΕ θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της στρατηγικής αυτονομίας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και μάλιστα να κλιμακώσουμε τις προσπάθειες αυτές», τόνισε η Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία). Ωστόσο, η αλληλεγγύη εντός της ΕΕ πρέπει επίσης να αυξηθεί, δήλωσε, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το κόστος αυτής της περιόδου θα βαρύνει όσους μπορούν να το σηκώσουν. «Τελικά, ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση είναι να χρησιμοποιηθεί λιγότερη ενέργεια συνολικά και περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές». Κάλεσε επίσης την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι «δεν θα καταβάλλονται χρήματα στην Πολωνία και την Ουγγαρία εάν δεν επιστρέψουν στην πορεία του κράτους δικαίου».

Ο Marco Zanni (ID, Ιταλία) θεωρεί ότι τα προτεινόμενα μέτρα «δεν φτάνουν καν κοντά στο να προσφέρουν απτή βοήθεια σε όσους υποφέρουν σήμερα». «Το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει με κάποιον τρόπο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (…), εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση». Παρότρυνε την Επιτροπή να καταλάβει ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2019» και ότι ορισμένες πολιτικές δεν είναι πλέον βιώσιμες, καθώς δεν έχουν συμβάλει ούτε στην προστασία του κλίματος, ούτε στην επίτευξη βιομηχανικής και κοινωνικοοικονομικής μετάβασης.

Ο Raffaele Fitto (Συντηρητικοί, Ιταλία) ζητεί να συνεχιστεί η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και να διατηρηθούν οι κυρώσεις, οι οποίες αποτελούν το μόνο αποτελεσματικό μέσο αντίδρασης της ΕΕ. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη «εξασφάλισης πραγματικής ενότητας» στην ΕΕ, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει «δύο μεγάλα ζητήματα: της ενέργειας και της στήριξης των οικογενειών και των επιχειρήσεων». Χρειαζόμαστε σαφείς απαντήσεις σχετικά με την «ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας».

Η Manon Aubry (Αριστερά, Γαλλία) τόνισε ότι οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Αν και οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, παρότι οι τιμές αυξάνονται με τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος, τα μερίσματα αυξάνονται και οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους τζετ, υπογράμμισε. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον εξαγγελθέντα φόρο επί των πλεοναζόντων κερδών για τις εταιρείες ενέργειας, δηλώνοντας ότι η πολιτική της ομάδα ήταν πάντα η μόνη που ζητούσε έναν τέτοιο φόρο, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από τις τρέχουσες κρίσεις.