Καϊλή σε Κοµισιόν: Άµεσες νοµικές ενέργειες για την προστασία των παιδιών στις εφαρµογές γνωριµιών ”

“Ε. Καϊλή σε Κοµισιόν: Άµεσες νοµικές ενέργειες για την προστασία των παιδιών στις εφαρµογές γνωριµιών ”

Άµεσα νοµικά µέτρα και ισχυρά εργαλεία για την εξακρίβωση της ηλικίας των χρηστών στις διαδικτυακές πλατφόρµες και τις εφαρµογές γνωριµιών, ζητά από την Επιτροπή η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Εύα Καϊλή, σε ερώτησή της µε αφορµή την υπόθεση της 12χρονης. 

Πιο συγκεκριµένα, επισηµαίνει πως µέσω της τεχνητής νοηµοσύνης µπορεί να επαληθευτεί η ταυτότητα του χρήστη, ρωτώντας την Κοµισιόν για τους τρόπους που µπορεί να αξιοποιηθεί µε τον πιο κατάλληλο τρόπο η τεχνολογία αυτή. 

Παράλληλα, καλεί την Επιτροπή να θέσει σαφείς κανόνες για τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας και διασφαλίζοντας πως ενσωµατώνουν ισχυρά εργαλεία για την προστασία των παιδιών από πιθανή κακοποίηση µέσω διαδικτύου. 

Η παρέµβαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, έρχεται µετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για την υπόθεση εκµετάλλευσης και εκπόρνευσης της 12χρονης, µέσω ηλεκτρονικής εφαρµογής γνωριµιών. 

Ακολουθεί το κείµενο της ερώτησης της Αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή: 

Θέµα: Προστασία των δικαιωµάτων των παιδιών σε διαδικτυακές πλατφόρµες και εφαρµογές γνωριµιών. 

Το Blindchat, µια εφαρµογή για ραντεβού στα τυφλά, βρίσκεται σήµερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος µετά τις αποκαλύψεις ότι ένα 12χρονο κορίτσι κακοποιούνταν επανειληµµένως σεξουαλικά, αφού ένας 53χρονος άνδρας είχε δηµιουργήσει ένα ειδικό προφίλ για το νεαρό κορίτσι, το οποίο προωθούσε σε πιθανούς βιαστές παιδιών. Μόλις ανακτήθηκε από τις αρχές, το τηλεφωνικό αρχείο του 53χρονου άνδρα έδειξε στοιχεία για περισσότερες από 200 κλήσεις που προέρχονταν από πιθανούς παιδεραστές.

Αυτή η σοκαριστική αποκάλυψη, καθώς και η πρόσφατη υπόθεση της ιστοσελίδας “sugar  dating”, προτρέπει τους νοµοθέτες να θεσπίσουν αυστηρούς κανόνες για τα application  stores και τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο σχετικά µε τις διαβεβαιώσεις και την επαλήθευση της ηλικίας, ώστε να προστατεύονται τα παιδιά από την αλληλεπίδραση µε σεξουαλικά αρπακτικά στο διαδίκτυο. Κατά συνέπεια, θα ήθελα να ζητήσω από την Επιτροπή: 

1. Τι µέτρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι τίθενται σε εφαρµογή ισχυρά εργαλεία επαλήθευσης και εξακρίβωσης της ηλικίας για την προστασία των παιδιών από όσους επιτρέπεται να χρησιµοποιούν ή να αλληλεπιδρούν µε παιδιά µέσω διαδικτυακών εφαρµογών;

2. Πώς µπορούµε να αξιοποιήσουµε την τεχνολογία τεχνητής νοηµοσύνης για να το αποτρέψουµε αυτό µε νόµο;

3. Πώς µπορούµε να διασφαλίσουµε ότι η Oδηγία για την Eταιρική Δέουσα Επιµέλεια όσον αφορά τη Βιωσιµότητα είναι συνεπής µε άλλες νοµοθεσίες της ΕΕ για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο και θέτει σαφείς κανόνες στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών ώστε να ενσωµατώνουν εργαλεία ασφάλειας για την προστασία από την κακοποίηση στο διαδίκτυο των δικαιωµάτων των παιδιών;

ΣΧΕΤΙΚΑ