«ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ» ένα οδοιπορικό στα γεωγραφικά σημεία της βόρειας Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν οι προσφυγικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας

0
215

Μια μοναδική παραγωγή (αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας…) 12 ωριαίων επεισοδίων από την Καβαλιώτικη εταιρεία παραγωγής Gullwing που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στις 19.00 το απόγευμα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 η πρεμιέρα της νέας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ».

Γράφει ο Βασίλης Λωλίδης

Για μένα προσωπικά, η παραγωγή αυτή ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και μια τεράστια εμπειρία. Μια δημοσιογραφική δουλειά, μια πολύμηνη έρευνα που ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου και ολοκληρώθηκε…. (ακόμα διορθώσεις κάνουμε να φανταστείτε). Ήταν επτά μήνες γεμάτοι σκληρή και επίπονη δουλειά μέσα στο καλοκαίρι, με πολλά απρόοπτα, αλλά και με πολλές όμορφες στιγμές.

Θέλω να ευχαριστήσω  τον    Κάσδαγλης Γιώργος για την εμπιστοσύνη  που μου έδειξε και τη στήριξη που μου παρείχε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εξαιρετικό καθηγητή ιστορίας και πλέον φίλο  Theodosios Kyriakidis  γιατί μου έμαθε να προσεγγίζω  την ιστορία και τους ανθρώπους  με άλλη ματιά. Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ το οφείλω στην ομάδα παραγωγής,  Dimitris Chatzi, Παντελής Κάσδαγλης, Lefty Kasdaglis, Giwrgos Montana, τους ανθρώπους που όλους αυτούς του μήνες μοιράστηκα μαζί τους κούραση, συγκίνηση, απρόοπτα, γκρίνιες, γνώσεις, στιγμές χαλάρωσης. Με  μια πρόταση:  που μοιράστηκα αυτή την εξαιρετική εμπειρία.

Η παραγωγή είναι ένα οδοιπορικό στα γεωγραφικά σημεία της βόρειας Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι προσφυγικοί πληθυσμοί. Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Καστοριά, Κοζάνη και Βόλος.

Σε όλες αυτές τις περιοχές καταγράφεται η πορεία ζωής χιλιάδων προσφύγων ανακαλύπτοντας και παρουσιάζοντας,  ίσως και για πρώτη φορά, τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινότητας.

Περισσότερα από 65 άτομα, ακαδημαϊκοί, απόγονοι προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, ιστορικοί και ερευνητές, κληρικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μιλούν με τη γλώσσα της αλήθειας για το χθες και το αύριο των προσφυγικών ροών που έμελλε να αλλάξουν για πάντα την εικόνα της νεότερης Ελλάδας.

Από αυτή την Παρασκευή λοιπόν και κάθε Παρασκευή στις 19.00 το απόγευμα στην ΕΡΤ3  κάθε επεισόδιο «βουτιά» στην ιστορία και στην αποκάλυψη μοναδικών ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την κάθε τοπική κοινωνία.

1. Η αρχή του δράματος.

2. Ορεστιάδα: η νεότερη πόλη στην ιστορία της Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη (Δεδέ Αγάτς): η φιλόξενη γωνιά της ακριτικής Ελλάδας

3. Κομοτηνή – Ξάνθη: Η συνύπαρξη.

4. Καβάλα: Η δύναμη της καπνεργασίας και της ανάπτυξης ως αιτία προσέλκυσης και εγκατάστασης προσφύγων.

5. Δράμα: Παραμεθόριες προσφυγικές εγκαταστάσεις.

6. Σέρρες – Κιλκίς: Οι νέοι, απόκληροι ακρίτες.

7. Θεσσαλονίκη (μέρος 1ο), Η Εγκατάσταση: Προσφυγικές εγκαταστάσεις στην Καλαμαριά και το Παλαιό Χαρμάνκιοϊ (σημερινός Εύοσμος)».

8. Θεσσαλονίκη (μέρος 2ο), Το προσφυγικό αποτύπωμα: Δημιουργία νέας τάξης στην αγορά, το εμπόριο, τα γράμματα και τις τέχνες».

9. Κοζάνη – Φλώρινα – Καστοριά – Πτολεμαΐδα: Εγκατάσταση και συλλογική οργάνωση.

10. Βέροια – Νάουσα – Γιαννιτσά – Κατερίνη: Από τη δίνη του αυτοπροσδιορισμού στη δυναμική της ενεργητικής παρουσίας.

11. Βόλος:  «Από την τραγωδία, στην εποποιία».

12. Οι πρόσφυγες που έγιναν μετανάστες.

Βασίλης Λωλίδης  – Δημοσιογράφος