Προεδρία της Σουηδίας στο Συμβούλιο της ΕΕ: οι προσδοκίες των ευρωβουλευτών

0
476

Την 1η Ιανουαρίου, η Σουηδία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Σουηδοί ευρωβουλευτές μοιράζονται μαζί μας τις προσδοκίες τους.

Η σουηδική προεδρία είναι η τρίτη και τελευταία θητεία της τρέχουσας τριάδας των προεδριών, η οποία διαδέχεται τη Γαλλία και τη Τσεχία, και σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο του κοινού 18μηνου προγράμματος του Συμβουλίου. Κάθε όμως προεδρία έχει τις δικές της προτεραιότητες.

Οι προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας είναι οι εξής:

  • Ασφάλεια – ενότητα
  • Ανθεκτικότητα – ανταγωνιστικότητα
  • Ευημερία – πράσινη & ενεργειακή μετάβαση
  • Δημοκρατικές αξίες και κράτος δικαίου – το θεμέλιό μας

Οι προσδοκίες των ευρωβουλευτών

Η ενέργεια αποτελεί βασική πρόκληση για τους ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τον Τόμας Τομπέ (ΕΛΚ), η ενέργεια και η ασφάλεια θα βρεθούν στο επίκεντρο της σουηδικής προεδρίας. “Πρέπει να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, και να ενισχύσουμε τη στήριξη προς την Ουκρανία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της πολιτικής της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια”.

Προσδοκεί επίσης ότι η Σουηδία θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. “Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή ατζέντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και του εμπορίου. Η Σουηδία πρέπει να αξιοποιήσει την προεδρία για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη δράση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την προώθηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση”.

Η Ελέν Φριτζόν (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) είπε ότι η Σουηδία έχει παραδοσιακά μεγάλη φήμη στους τομείς της δημοκρατίας, του κλίματος και της ισότητας, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τη νεοεκλεγείσα κεντροδεξιά κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κρίσεων και πολέμου στην Ευρώπη. “Απαιτείται μια ηγεσία με πολιτικό θάρρος και υπευθυνότητα για το μέλλον. Ανησυχώ πολύ για το πώς θα το αντέξει η συντηρητική κυβέρνηση. Οι πολιτικές για το κλίμα και την ισότητα έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα και τα ζητήματα της δημοκρατίας έχουν τεθεί εκτός προτεραιότητας”, είπε, προσθέτοντας : “Θα ήθελα να δω την ΕΕ να πρωτοστατεί για μια πράσινη και δίκαιη μετάβαση!”.

Ο Αμπίρ Αλ-Σαχλάνι (Renew) ευελπιστεί ότι η σουηδική προεδρία θα υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, τη διαφάνεια και τον οικονομικό φιλελευθερισμό. “Ότι θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ διαθέτει ισχυρή φωνή με παγκόσμιο βεληνεκές – συνεισφέροντας παράλληλα στον ευρωπαϊκό διάλογο και στην ενίσχυση της κάλυψη των ευρωπαϊκών υποθέσεων στα μέσα ενημέρωσης”,  είπε. Σύμφωνα με την ίδια, το κλίμα, η ενέργεια και η μετανάστευση είναι τα πιο σημαντικά θέματα που θα τεθούν στα πλαίσια της σουηδικής προεδρίας: “Η περιοριστική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι οπωσδήποτε σήμα συναγερμού”.

Η Αλίς Κούνκε (Verts/ALE) είπε ότι έχει χαμηλές προσδοκίες: “Η σουηδική κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει τις φιλοδοξίες της όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης… Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, η κλιματική κρίση είναι εδώ και τώρα, και γι’ αυτό η σουηδική προεδρία καλείται να ενισχύσει τις φιλοδοξίες της ΕΕ”.

Ο Σάρλι Βέιμερς (ΕΣΜ) δήλωσε ότι εκτός από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση του εμπορίου, θα ήθελε η προεδρία να συνεχίσει το έργο της Γαλλίας και της Τσεχίας όσον αφορά τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων χρηματοδότησης της ΕΕ. “Γνωρίζουμε ότι η ΕΕ δεν θα ενέκρινε ποτέ την παροχή εκατομμυρίων ευρώ σε ακροδεξιές οργανώσεις των οποίων οι ηγέτες έχουν κάνει αντισημιτικές, μισογυνιστικές ή ομοφοβικές δηλώσεις. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για όλους τους εξτρεμισμούς. Η τροποποίηση των κανόνων αυτών, ώστε να μην ευνοούνται οι ισλαμιστές, πρέπει να αποτελεί πρωτεύων στόχο για τη σουηδική προεδρία”.

Η Μάλιν Μπγιορκ (Η Αριστερά) εξέφρασε ανησυχία για την ανάληψη της προεδρίας από τη νέα κυβέρνηση. “Γνωρίζω πολλούς, που όπως κι εγώ, ανησυχούν για το γεγονός ότι η Σουηδία θα αναλάβει τώρα την προεδρία της ΕΕ. Ελπίζω όμως ότι θα με εκπλήξει θετικά και ότι θα πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της κυριαρχίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, και θα εργαστεί για μια φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα και μια ανθρώπινη πολιτική μετανάστευσης”.

Η Ισπανία θα αναλάβει τα ηνία της προεδρίας του Συμβουλίου στο δεύτερο μισό του 2023, στα πλαίσια της επόμενης “τριάδας των Προεδριών” μαζί με το Βέλγιο και την Ουγγαρία.