Τάκης Θεοδωρικάκος: Είναι απαράδεκτο να μη μιλά η αντιπολίτευση και να μην καταδικάζει φαινόμενα βίας εναντίον καθηγητών στα πανεπιστήμια

0
62
  • Τραμπουκισμοί και απειλές κατά καθηγητών είναι ολοκληρωτισμός και φασισμός. Βιάζεται το δικαίωμα της άποψης
  • Την Παρασκευή η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, παρουσία του Πρωθυπουργού για την επέκταση του φράκτη στον Έβρο
  • Σε λειτουργία το Panic button για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας – Με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τηλέφωνο ειδοποιείται η ΕΛ.ΑΣ.

Για συνενοχή όσων σιωπούν στον βιασμό του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης στον πανεπιστημιακό χώρο, με αφορμή τις επιθέσεις φοιτητών εναντίον της προέδρου της Φιλοσοφικής Σχολής κυρίας Βάνας Νικολαΐδου, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.

Χαρακτήρισε φασιστική αθλιότητα αυτό που συμβαίνει, κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα και κόμματα να λάβουν θέση και διατύπωσε το ερώτημα: «Πού είναι εκείνοι που μιλούσαν για άσυλο ιδεών»;

«Είναι φασισμός και είναι ολοκληρωτισμός. Και θα περίμενα η πανεπιστημιακή κοινότητα να έχει βγει σύσσωμη και να υπερασπιστεί το δικαίωμα της κυρίας Νικολαΐδου και απευθύνομαι γι’ αυτό στους περίφημους προοδευτικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πού είναι οι απόψεις τους για το άσυλο ιδεών; Εδώ πέρα βιάζεται το δικαίωμα μίας καθηγήτριας να έχει άποψη και να την εκφράζει».

Περίμενα η Πανεπιστημιακή κοινότητα να έχει πάρει θέση, είπε ο υπουργός και τόνισε ότι είναι ντροπή να μη μιλάει ο κ. Τσίπρας και να μην υπερασπίζεται το δικαίωμα μιας καθηγήτριας να εκφράζει ελεύθερα την άποψή της: «οφείλουν να βγουν και να μιλήσουν με θάρρος και παρρησία. Το ίδιο όλοι οφείλουν να κάνουν και όλοι οι παράγοντες του δημοσίου βίου και τα πολιτικά κόμματα. Αν κάποιον πρέπει να εγκαλείτε, είναι όλοι αυτοί που σιωπούν και με αυτό τον τρόπο καθίστανται συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τη φασιστική αθλιότητα ορισμένων ακραίων αναρχοαριστερίστικων ομάδων στα ελληνικά πανεπιστήμια που μας γυρίζουν σε τραγικές και απίστευτα άσχημες εποχές της Ελλάδας σε συνθήκες τεχνητού διχασμού.

Τραμπουκισμοί και απειλές κατά καθηγητών είναι ολοκληρωτισμός και φασισμός. Βιάζεται το δικαίωμα της άποψης, είπε: «ο κ. Τσίπρας οφείλει να μιλήσει. Έχει την υποχρέωση, να υπερασπιστεί δικαίωμα της κ. Νικολαΐδου, κάθε φοιτητή και κάθε καθηγητή να έχει την άποψη του και την αντίληψη του και πρέπει να καταδικάσει όλους αυτούς τους το αναρχοαριστεριστές, οι όποιοι με τον πιο φασιστικό και ολοκληρωτικό τρόπο συμπεριφέρονται έτσι απέναντι σε ανθρώπους μόνο και μόνο γιατί διαφωνούν με τις απόψεις τους».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η  Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί, όποτε και όπου χρειαστεί σε περίπτωση που απειληθεί η καθηγήτρια κυρία Νικολαΐδου στην άσκηση των καθηκόντων της. «Δεν επιτρέπουμε να πειράξουν άνθρωπο για τις απόψεις του».

Αναφερόμενος στις εκλογές εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΝΔ θα πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας γιατί θα κριθεί για το σύνολο του έργου της αλλά και γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Θύμισε ότι στο παρελθόν υπήρξε επιτυχημένη κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, τον κ. Σαμαρά. Επισήμανε δε ότι το πρόβλημα ουσιαστικά βρίσκεται στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τη στάση του κ. Ανδρουλάκη. Όσο για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας όταν χρειαζόταν συνεργασία του 2015 προτίμησε τους ΑΝΕΛ και παραμέρισε το ΠΑΣΟΚ.

Η κοινωνία έχει θέσει διακυβεύματα και ξέρει ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους να εγγυηθεί, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια. Σε δύσκολες στιγμές κρατήσαμε όρθια την πατρίδα μας και την ενισχύσαμε οικονομικά και γεωπολιτικά, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σε ό,τι αφορά τον Φράχτη στον Έβρο ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή παρουσία του Πρωθυπουργού θα υπογραφεί η σύμβαση με τους αναδόχους για επέκταση του Φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα. Η επέκταση θα γίνει με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα αποδώσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινοτικής χρηματοδότησης του υπολοίπου έργου. Τόνισε ότι ο Φράκτης θα επεκταθεί στο σύνολο του ποταμού Έβρου για να οχυρώσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα είπε ότι ενισχύεται η παρουσία της αστυνομίας και των περιπολιών στις γειτονιές όλης της χώρας. Αυξήθηκαν  κατά 70 οι  καθημερινές περιπολίες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ύστερα από την τοποθέτηση 600 επί πλέον Ειδικών Φρουρών, ενώ στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν 100 νέοι αστυνομικοί. Είπε επίσης ότι στα αεροδρόμια τοποθετούνται 1.188 αστυνομικοί για ενίσχυση της ασφάλειας καθώς οικονομική ισχύς της χώρας είναι ο τουρισμός και κανένας δεν επισκέπτεται μια χώρα που δεν νιώθει ασφαλής.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως και στη Μύκονο, και στη Σαντορίνη και στη Ζάκυνθο και στην Πάρο και σε άλλα νησιά που παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα. Στη Μύκονο τοποθετούνται 100 επιπλέον αστυνομικοί για την τουριστική περίοδο, ενώ ανακοίνωσε  την ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου παρεμβάσεων και ειδικών επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την συνολική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στη Μύκονο. Κάλεσε δε τις τοπικές αρχές σε συνεργασία, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να καλύπτονται περιπτώσεις εγκληματικής δραστηριότητας. Θύμισε ότι το πρόβλημα εξετάσθηκε και σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να συνδράμει στην εφαρμογή του νόμου σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε  ότι τέθηκε σε λειτουργία το Panic button για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Με ένα κουμπί στο κινητό τηλέφωνο θα μπορεί να  ειδοποιείται άμεσα η ΕΛ.ΑΣ. σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.