Αλέξης Τσίπρας : «ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25 να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αν λείπουν 5-10 βουλευτές για να σχηματιστεί κυβέρνηση»

0
184

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, αν οι αριθμοί δεν βγαίνουν, κάλεσε το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Α.Ε. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Αν υπολείπονται  5 – 10  βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά με σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για το αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση  ή θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές να επανέλθει και να συνεχίσει όσα έκανε τα τέσσερα αυτά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εναλλακτική για τη χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και το ΚΙΝΑΛ που είναι εφικτό, αν βγαίνουν οι αριθμοί. Αν δεν βγαίνουν, θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη ΝΔ κόμμα ανάδελφο, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη φαίνεται όχι να μη θέλει, αλλά να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες με άλλα κόμματα. Δεν μπορεί με το όμορο κόμμα της δεξιάς πολυκατοικίας, τον κ. Βελόπουλο, και προσπαθεί να του κλέψει υποψήφιους με αποστασίες». Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί «με το από τα αριστερά της όμορο, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ., γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τον αρχηγό του».

Σε ερώτηση της συντονίστριας – δημοσιογράφου του Alpha, Μαρίας Νικόλτσιου, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιάννη Βαρουφάκη, μετά και τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Δήμητρα, είπε ότι ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δεν αφορά την πραγματικότητα, αλλά αφορά τις δικές του εμμονές, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης,  η οποία δεν έγινε αποδεκτή ούτε το 2015.

Σε ερώτηση για το θέμα του debate ανάμεσα σε Μητσοτάκη – Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «έχει καταντήσει ανέκδοτο. Καλό θα ήταν να βρεθούμε οι δυο μας, να συζητήσουμε. Γιατί δεν το θέλει ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί θέλει να πάμε σε εκλογές με ανύπαρκτα θέματα. Θέλει να ξεφύγει μέσα από ένα άχαρο debate. Φοβάται τη σύγκριση».

Στις αιτιάσεις ότι, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα πρέπει να ξεχάσουμε την επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι δεν είναι δεοντολογικό να τίθενται τέτοια διλήμματα, σημειώνοντας ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι το μόνο που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει ήδη να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος. Όπως είπε, το υποσχόταν κάθε 6 μήνες, αλλά «όσο το είδατε εσείς, άλλο τόσο το είδαμε και εμείς», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το νόμισμα, το πρόβλημα είναι ότι τα ευρώ που έχουμε στην τσέπη μας δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού και τα έξοδα των επιχειρήσεων». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ετοιμαστεί, δεν έρχεται από το πουθενά», σημείωσε.

Επίσης, επικαλέστηκε πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, σύμφωνα με την οποία, οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. «Ας μην δημιουργούμε μόνοι μας αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προτάσσοντας την επούλωση των πληγών της οκταετίας των μνημονίων.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο οι αδύναμοι. Απευθυνόμαστε στη μεσαία τάξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, λέγοντας ότι το σχέδιο Ηρακλής της ΝΔ οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο. Για το μέτωπο της ακρίβειας σημείωσε πως «η ζωή μας όλη έχει γίνει ένα pass για βενζίνη, για σούπερ μάρκετ. Η αισχροκέρδεια είναι ελληνική και έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη».