Η Επίδραση της ρυθμισμένης αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην οικονομία

0
182

Για την επίδραση της ρυθμισμένης αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην οικονομία και στην κοινωνία,  συζήτησαν οι Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Γιώργος Μαυρωτάς, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο Γιάννης Σπανουδάκης, Πρόεδρος της  Ελληνικής Ένωσης Εταιρειών Παιγνίων στο Διαδίκτυο, ο Γιώργος Βασιλειάδης,  πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού, ο  Δημήτριος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Επιχειρησιακών Λειτουργιών της ΕΕΕΠ και η Μαρία Περβολαράκη, πρωταθλήτρια πάλης, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως επισήμανε ο Κωστής Καπόπουλος, CEO Συνιδρυτής της εταιρείας W2strategy & Concierge, που συντόνισε τη συζήτηση: «ο αριθμός των συμμετεχόντων δίνει το εύρος του θέματος για μια αγορά που θεσμοθετήθηκε τα δυο τελευταία χρόνια και έχει ένα αποτύπωμα στον αθλητισμό και στην οικονομία, μια αγορά που καταγράφει πάνω από 20% ρυθμό ανάπτυξης, μια αγορά από μη ρυθμισμένη έγινε ορατή και ρυθμιζόμενη».

Τον λόγο έλαβε πρώτα η Μαρία Περβολαράκη, η οποία όπως όλοι συμφώνησαν είναι «η απόδειξη πως τα χρήματα επιστρέφουν στον αθλητισμό στηρίζοντας τους αθλητές που έχουν ανάγκη». Η  πρωταθλήτρια πάλης αναφέρθηκε στο πως οι εταιρείες με τη στήριξη τους βοηθούν του αθλητές έτσι ώστε να έχουν μια σωστή και ολοκληρωμένη προετοιμασία, κάτι το οποίο  περιλαμβάνει σωστή διατροφή και ολοκληρωμένη αποκατάσταση, δηλαδή μασάζ και φυσικοθεραπείες.

Ο  Νίκος Παπαθανάσης Αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επικεντρώθηκε στη σημασία και στα οφέλη του ρυθμισμένου παιχνιδιού για το ελληνικό κράτος. ««Ότι είναι ρυθμισμένο φέρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στην κοινωνία και στην οικονομία. Τα τυχερά παιχνίδια ρυθμίστηκαν το 2021. Τα έσοδα που έρχονται στο ελληνικό κράτος δημιουργούν και δημοσιονομικό χώρο. Μια αναπτυσσόμενη αγορά με δυναμική εξωστρέφειας. Έχουμε μπροστά μας την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου. Το 2024 θα δούμε μια επιτάχυνση της διαδικασίας έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη» κατέληξε.

Ο Γιάννης Σπανουδάκης, υπογράμμισε τα παράπλευρα οφέλη της ραγδαίας αύξησης της συγκεκριμένης αγοράς από το 2021  και την τεράστια σημασία που έχει ο παίκτης να νιώθει πως  δεν αδικείται – δηλαδή όταν φορολογείται στο κέρδος αλλά αυτό δεν συμψηφίζεται με την απώλεια – έτσι ώστε να μην ψάχνει πως θα ξεφύγει. «Η αγορά στα μάτια του κόσμου είναι νόμιμη και προστατευόμενη.  Φέτος θα φτάσουμε κοντά στο ένα δισεκατομμύριο θα έχουμε σημαντικά έσοδα για το κράτος, σημαντικά έσοδα στην οικονομία από την αγορά διαφήμισης. Είμαστε ο μεγαλύτερος διαφημιζόμενος κλάδος στην Ελλάδα. Προσλαμβάνουμε κόσμο και αποδίδουν  στην αγορά εργασίας  και προφανώς τα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το κανονιστικό πλαίσιο έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρα και  να μεταφέρουμε μέρος της παράνομης αγοράς στην Ελλάδα που βρίσκεται εκτός ρύθμισης, να έρθουν στο νόμιμο παιχνίδι. Δεν συνεισφέρουμε μόνο στα εμπορικά αθλήματα. Φροντίζουμε να ενισχύσουμε και τους αθλητές όχι μόνο μεγάλης προβολής. Φροντίζουμε να κάνουμε καλύτερη την προετοιμασία τους για να πετύχουμε τις επιδόσεις που θέλουν. Το παράδειγμα της κυρίας Περβολαράκη είναι ενδεικτικό» τόνισε.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, επικεντρώθηκε στο πόσο πολύ η ρυθμισμένη αγορά συμβάλλει στη μη χειραγώγηση των αγώνων. «Η αρύθμιστη παράνομη αγορά είναι όχι μόνο εχθρός της οικονομίας αλλά και του αθλητισμού. Μέχρι να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ελαχιστοποιήσουμε τις απειλές. Ενώνουμε δυνάμεις προστατεύουμε τον αθλητισμό».

 Ο Γιώργος Βασιλειάδης έθιξε τη διάσταση των αντικρουόμενων συμφερόντων, τονίζοντας πως «Το σημαντικό είναι να βρίσκουμε ένα κοινό βηματισμό. Αν αποφύγουμε τις αναταράξεις αυτός ο κλάδος θα αποφέρει πολύ περισσότερο στο ελληνικό δημόσιο, στις εταιρείες και στον αθλητισμό».

Ο Δημήτριος Παπαδόπουλος εστίασε στην ευθύνη του δικού του τομέα. «Η δουλειά μας είναι να εναρμονίζουμε το δημόσιο συμφέρον με την ανάπτυξη της αγοράς εδώ και το κοινωνικό συμφέρον. Είναι κομβικό σημείο  το πως θα περιορίσουμε  τον όγκο των συνδιαλλαγών και  πως θα περιορίσουμε τη διαφήμιση των παράνομων δικτύων».