Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα επανάπαυσης

0
99

Με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο έψαλλε παιδική χορωδία αλλά και την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν που αποτελεί τον ύμνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκίνησαν οι εργασίες του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ, η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε σε αδρές γραμμές στο διεθνές γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, χαρακτηρίζοντάς το «διεθνή θεσμό που έχει γίνει σημείο αναφοράς». Η Α.Ε. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Πλέον βρισκόμαστε σε κόσμο πολυπολικό με εντεινόμενη αταξία. Το παγκόσμιο περιβάλλον ρευστότητας καθιστά αναγκαία τη χειραφέτηση της Ευρώπης και την ανάγκη για ενότητα, αυτονομία και ισχύ για να υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά της».

Παράλληλα, σημείωσε, πριν κλείσει ευχόμενη την επιτυχία των εργασιών του Φόρουμ: «Συνηθίσαμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αναπτύσσεται και ακμάζει στηριγμένη στην οικονομική αλληλεξάρτηση και την ήπια ισχύ. Η ήπια ισχύς χρειάζεται και τη σκληρή. Συνηθίσαμε τον κόσμο να διασυνδέεται, όμως αυτός ο κόσμος στο απόγειο της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχει πια. Οι ροές δεν είναι ανεμπόδιστες. Η προέλευση των εισαγωγών έχει σημασία. Η αλληλεξάρτηση μπορεί να μετατραπεί σε παράγοντα ευπάθειας και όπλο επιθετικό».

Καλωσορίζοντας όσους παίρνουν μέρος στη διοργάνωση, ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σημείωσε πως «ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχείται από μεγάλες προκλήσεις. Αν κάτι έχει γίνει σαφές μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις είναι το πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος. Πόσο οι λύσεις χρειάζονται συζήτηση, συναίνεση, σύνθεση».

Ακόμα, ευχαρίστησε τις 950 διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και από 71 χώρες «που τιμούν με την παρουσία τους» το Φόρουμ, τους «25 συνεργαζόμενους φορείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον αραβικό κόσμο και τις Ηνωμένες Πολιτείες» αλλά και τις εταιρείες – χορηγούς που στηρίζουν τη διοργάνωση. Όπως σημείωσε ο ίδιος εκ μέρους του Φόρουμ, «θεωρούμε πως αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους συνηθισμένους τρόπους, αν αγκαλιάσουμε την καινοτομία, τότε ίσως καταφέρουμε σταδιακά να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα».

Σε συζήτηση που συντόνισε κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του Φόρουμ ο δημοσιογράφος Αλί Ασλάν, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, Κριστιάν Βουλφ, μίλησε για τους «δαίμονες του 20ου αιώνα που ακόμα βρίσκονται στο προσκήνιο σε επίπεδο Ευρώπης», εξηγώντας πως «υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να θέσουν σε αμφισβήτηση τα σύνορα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «στον 21ο αιώνα δεν χρειάζονται διαφιλονικίες για τα σύνορα. Είμαστε όλοι ενάντια στους δαίμονες που θέλουν να αλλάξουν πράγματα. Όποιος θέλει να αλλάξει σύνορα στην Ουκρανία ή αλλού θα ακούσει ένα “Όχι” γιατί αυτά είναι ιερά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, ανέφερε πως «η Γερμανία συχνά υποδείκνυε στους άλλους τι έπρεπε να κάνουν και τι όχι. Διδάσκεται όμως από τα λάθη της. Είχε εναποθέσει την ασφάλεια στις ΗΠΑ, την ενέργεια στη Ρωσία, όμως προοδεύουμε», ενώ κάλεσε τη χώρα του να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Όποια και αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι ο άνθρωπος». Με τη ρήση αυτή του Αντρέ Μπρετόν, ο περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας, Φάνης Σπανός ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες του Φόρουμ, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους. Ο περιφερειάρχης μίλησε ακόμα για «ανθρώπους που κοντοστέκονται μπροστά στην ιλιγγιώδη ταχύτητα που κινείται ο κόσμος για να ενώσουν θέσεις και αντιθέσεις και να αντιμετωπίσουν σοφότεροι όσα τους ανατέθηκαν».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής αφού κάλεσε όσους παίρνουν μέρος στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών να επισκεφθούν στον ελεύθερο χρόνο τον Δήμο, σημείωσε πως η διοργανώτρια εταιρεία «δεν επέλεξε τυχαία την περιοχή». Τόνισε ακόμα πως «το Φόρουμ συζητά κορυφαία θέματα. Τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν κορυφαία συνισταμένη τον άνθρωπο και την έννοια της Δημοκρατίας».

Για «θεσμό παγκόσμιας απήχησης» έκανε λόγο η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία στην παρέμβασή της σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω βαθύτατα πως ο δρόμος για να προχωρήσουμε σε καλύτερο αύριο περνά μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Αποτελούμε μέλος μια μεγάλης αλυσίδας και κάθε κρίκος είναι πολύτιμος. Το φετινό Φόρουμ είναι ιδανική ευκαιρία να ενώσουμε τις φωνές μας και να σταλεί από αυτόν τον τόπο ένα δυνατό μήνυμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και πάνω από όλα ειρήνης».

Στον σκοπό και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, όπου και έλαβε χώρα, η εναρκτήρια τελετή του 8ου Οικονομικού Φόρουμ, αναφέρθηκε στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, Παναγιώτης Ροϊλός. Ο ίδιος μίλησε για τη συνεισφορά της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι κινήσεις της οποίας θα επιτρέψουν την ολική ανακαίνιση του Κέντρου, έπειτα από την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «θα συμβάλλει αποφασιστικά στον διεθνή του προσανατολισμό».

Ο κ. Ροϊλός, ανακοίνωσε ακόμα πως η μεγαλύτερη προσφορά που έχει λάβει ποτέ το Κέντρο από ιδιωτικό φορέα, εξασφαλίζει το πρόγραμμα των «Δελφικών Διαλόγων» για τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ μίλησε για τη φετινή διοργάνωση που θα λάβει χώρα μεταξύ 21 και 22 Ιουνίου υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε ο ίδιος «θα εστιάζουν (σ.σ. οι Δελφικοί Διάλογοι) σε ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα της εποχής “Δημοκρατία και Τεχνολογία”».