Το Κατάρ βρίσκεται απέναντι σε όσους περιθωριοποιούν το διεθνές δίκαιο και αδιαφορούν για τις αξίες της ανθρωπότητας

0
186

 

Το Κατάρ βρίσκεται απέναντι σε όσους περιθωριοποιούν το διεθνές δίκαιο και αδιαφορούν για τις αξίες της ανθρωπότητας, υποστηρίζοντας σθεναρά την τήρηση του Χάρτη του ΟΗΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Κράτους του Κατάρ Soltan Saad Al-Muraikhi συνομίλησε με τη δημοσιογράφο της “The Sydney Morning Herald” Latika Bourke, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς  26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση «κρίσιμη» καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο και κυρίως οι προκλήσεις που επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών. «Θεωρούμε ότι η ενιαία συνεργασία σε όλους τους τομείς είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των διαφόρων προσκλήσεων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μεταρρύθμιση χωρίς σταθερό πολιτικό περιβάλλον και διεθνή ασφάλεια».

Ο Υπουργός υπενθύμισε την άμεση ανταπόκριση του Κατάρ στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την στήριξη της πράσινης μετάβασης, όπως αυτή προκύπτει από τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου που εξασφαλίζει η χρήση φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός καινούριου κόσμου με περισσότερη ευημερία και ασφάλεια, αλλά και την ανάγκη μίας κοινής και ισχυρής απάντησης σε όσους θέλουν την περιθωριοποίηση του διεθνούς δικαίου και αδιαφορούν για τις αξίες της ανθρωπότητας. Με την ευκαιρία αυτή, επιβεβαίωσε τη σθεναρή υποστήριξη της χώρας του στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «παλαιστινιακή υπόθεση» και την «ισραηλινή κατοχή», που απαιτούν δραστικές λύσεις και ισχυρές απαντήσεις, κάνοντας λόγο για «αιματοχυσία» και «ανοιχτή πληγή στη συνείδηση όλης της ανθρωπότητας».

«Η διεθνής αλληλεγγύη και η βιώσιμη ανάπτυξη για όλους», τόνισε, «είναι το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους ανθρώπους».