Η Ταιβάν παράδειγμα οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης

0
116

Της Σάγιας Τσαουσίδου*

Μια δημοσιογραφική αποστολή που οργανώθηκε από το υπουργείο εξωτερικών της Ταϊβάν έφερε 25 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο στην Ταϊπέι για να παρευρεθούν στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου και της νέας αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Οι δημοσιογράφοι που προερχόταν από την Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σλοβακία, Βέλγιο, Δανία, Αυστρία, Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ισραήλ, Αμερική, Αυστραλία, Νότιο Κορέα, Αφρική, Καραϊβική προσκλήθηκαν την προηγούμενη της ορκωμοσίας στην επίσημη δεξίωση στο Taipei Guest House όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον νέο Πρόεδρο και την νέα αντιπρόεδρο οι οποίοι και χαιρέτησαν την εκδήλωση. Η δεξίωση δόθηκε προς τιμήν των εκπροσώπων των χώρων που παρευρέθηκαν και εκείνοι με τη σειρά τους ευχήθηκαν στο νέο Πρόεδρο και την αντιπρόεδρο να έχουν μια γόνιμη και δημιουργική θητεία.

Δευτέρα 20 Μαΐου ήταν η μεγάλη μέρα όπου όλοι περίμεναν με ανυπομονησία.

Η τελετή Ορκωμοσίας ήταν άριστα οργανωμένη. Περισσότεροι από 20.000 Ταϊβανέζοι βρέθηκαν μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο για να την παρακολουθήσουν από κοντά. Εμείς ως δημοσιογράφοι είχαμε το προνόμιο και την χαρά να είμαστε μπροστά από την εξέδρα.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Ching-te στην εναρκτήρια ομιλία του ήταν ενωτικός και μίλησε για τις προοπτικές της χώρας του και το όραμά του για μια καλύτερη, πιο ανεπτυγμένη και ανεξάρτητη χώρα.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα καθώς και η παρέλαση ήταν εντυπωσιακά και χειροκροτήθηκαν από όλους. Ο κόσμος χαρούμενος επαινούσε το νέο Πρόεδρο και του ευχόταν να έχει μια καλή θητεία χρήσιμη για τον τόπο τους. Νοιώσαμε ότι περιμένουν πολλά και είναι πρόθυμοι όλοι να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση βοηθώντας τη νέα κυβέρνηση να πετύχει.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο συνεχώς αναπτυσσόμενο τεχνολογικά αυτό κράτος είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον υφυπουργό εξωτερικών Amp. Tien, ChungKwang ο οποίος μας παρέθεσε γεύμα εργασίας και συνομίλησε μαζί μας για τις προοπτικές της χώρας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά και στο διάλογο που ακολούθησε  μας εξήγησε την πολιτική του υπουργείου υπό την νέα Προεδρία.

Επισκεφθήκαμε το Taiwan Centers for Disease Control (CDC), Ministry of Health and Welfare όπου o Director-General Dr. Chuang, Jen-Hsiang  και οι συνεργάτες του μας ενημέρωσαν για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την πανδημία του covid-19.

Αν και όλος ο κόσμος το Μάρτιο του 2020 άρχισε να κλείνετε στα σπίτια του με το φόβο του κορονοϊού στην Ταϊβάν, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το πρώτο κρούσμα έφτασε τον Απρίλιο του 2022 από μία ομάδα Κινέζων τουριστών. Όπως όλοι γνωρίζουμε η Ταϊβάν είναι νησί και μπορούσαν να προστατευτούν ελέγχοντας ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο έδαφος της. Δεν υπήρξε ποτέ καθολική απαγόρευση εξόδου πάρα ελεγχόμενος τρόπος κίνησης στους δρόμους από τους πολίτες. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι συμμορφώθηκαν και με αυτό τον τρόπο καταπολέμησαν γρήγορα την πανδημία.

Το Taipei Hospital είναι ένα σύγχρονο κρατικό νοσοκομείο στο οποίο εξυπηρετούνται χιλιάδες πολίτες καθημερινά. Ο  Superintendent Dr. Cheng, Shun-Ping μας περίμενε και μαζί με την ομάδα του μας ξενάγησε στους χώρους του Νοσοκομείου. Είδαμε στην πράξη την εφαρμογή της ρομποτικής και πως αυτή βοηθά τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα. Παράλληλα μας ενημέρωσαν για την πολιτική στον τομέα της υγείας, την έρευνα αλλά και τα επιτεύγματα με κύριο αυτό της αντιμετώπισης της πανδημίας την περίοδο του covid-19.   

Η ανάπτυξη της Ταιβάν τα τελευταία χρόνια είναι ταχύτατη και στο Department of International Affairs, Taiwan Institute of Economic Research ο Dr. Grace Ching-Chih Chung και οι συνεργάτες του ήταν πρόθυμοι να μας απαντήσουν σε όλες μας τις ερωτήσεις. Και ήταν πολλές. Οι απαντήσεις τους ήταν σαφείς και μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, εργάζονται μεθοδικά και έχουν ως στόχο την καθημερινή τους ανάπτυξη. Η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ποιοτική όσον αφορά στο βιοτικό τους επίπεδο.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα αλλά και ο τρόπος που επιλέγουν να τσεκάρουν τις πληροφορίες που δημοσιεύονται ιδιαίτερα από την Κίνα μας απασχόλησε στο Taiwan FactCheck Center. H Eve Chiu, Chief Executive μας παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο αναγνωρίζουν αν μια φωτογραφία π.χ. είναι αληθινή ή όχι. Κάτι που ο απλός αναγνώστης ή τηλεθεατής δεν μπορεί να καταλάβει με την πρώτη ματιά. Χρήσιμα όσα μάθαμε μιας και θα τα εφαρμόσουμε στη δουλειά μας.

Επόμενος σταθμός μας το Hsinchu Science Park ένα Τεχνολογικό πάρκο-θαύμα της Ταιβάν. Εκατοντάδες εξειδικευμένοι επιστήμονες εργάζονται εκεί και το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και με απίστευτη ταχύτητα. Όλοι εργάζονται πυρετωδώς και με πάθος. Μάλιστα στην περιοχή υπάρχει ολοκληρωμένο συγκρότημα κατοικιών προκειμένου να έχουν μια κανονική ζωή χωρίς να χάνουν χρόνο σε άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Miin Wu ιδρυτής της Macronix International Co., Ltd. μας υποδέχθηκε στα γραφεία και εργαστήρια της εταιρείας του στο Hsinchu Science Park.

Μe σεμνότητα και προθυμία μας ξενάγησε ο ίδιος στους χώρους και μας εξήγησε που οφείλετε η επιτυχία του. Πώς πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει από την silicon valley της Αμερικής και να επιστρέψει στη χώρα του βοηθώντας  με αυτό τον τρόπο τους δεκάδες νέους επιστήμονες να παραμείνουν στην Ταιβάν. Έφτιαξε λοιπόν τη δική του αυτοκρατορία και σήμερα αριθμεί δεκάδες διακρίσεις με βραβεία που ήρθαν μετά από σκληρή και επίμονη έρευνα.

Στο Institute for National Defense and Security Research  ενημερωθήκαμε από τον Director Si-Fu Ou για την άμυνα της Ταιβάν αλλά και την ασφάλεια με την οποία προστατεύουν το νησί τους από εξωτερικές απειλές.

Η Ταϊβάν είναι μια εξωστρεφής χώρα και θέλει να επικοινωνήσει με τον υπόλοιπο κόσμο ισότιμα και χωρίς τις απαγορεύσεις που θέτει η Κίνμα η οποία την θεωρεί έδαφός της. Επιθυμεί να έχει ίσες ευκαιρίες και στον επιστημονικό τομέα ώστε να μην υπάρχει αποκλεισμός σε εμπορικές συμφωνίες. Το αν θα το πετύχει μένει να το δούμε στο μέλλον.

Οι άνθρωποί της είναι φιλόξενοι, εργατικοί και  χαρούμενοι. Νοιώσαμε τη ζεστασιά αυτή από όλους και ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Richard Huang, την Katie Huang, την Rachel Du που ήταν συνεχώς μαζί μας και μας έδιναν όποια πληροφορία χρειαζόμασταν απαντώντας σε όλες μας τις ερωτήσεις. Ειδικές ευχαριστίες στην Director-General Department of International Information Services, Cathrine Y. M. Hsu και την Happy Tsai

Τέλος εξερευνήσαμε τα αξιοθέατα τα οποία θα σας παρουσιάσουμε σε επόμενο ρεπορτάζ.

 

*Σάγια Τσαουσίδου

Δημοσιογράφος

Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Διεθνής Πρόεδρος 

Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων-Ελληνικό Τμήμα, Πρόεδρος