Πραγματοποιήθηκαν οι δυο πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών του Νοσοκομείου Μεταξά στο σπίτι τους

0
71
Νοσοκομείου Μεταξά

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι δυο πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών του Νοσοκομείου Μεταξά στο σπίτι τους, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος του τμήματος κατ’ οίκον νοσηλείας «ΟΙΚΟΘΕΝ».

Ο κ. Πέτρος, ασθενής της αιματολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Μεταξά, κάτοικος Δραπετσώνας, ήταν ο πρώτος και «ιστορικός» ασθενής που έλαβε τη θεραπεία του στο σπίτι!

Όπως ο ίδιος περιέγραψε, με τη λήψη της θεραπείας κατ’ οίκον, γλίτωσε μια ολόκληρη μέρα ταλαιπωρίας, καθώς χρειαζόταν 3 ώρες μετακινήσεων με τα ΜΜΜ και αναμονής στις στάσεις ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ενώ απαιτούνταν και επιπλέον ώρες αναμονής στο Νοσοκομείο, προκειμένου να λάβει μια θεραπεία συνολικής διαρκείας 10-15 λεπτών.

Η κ. Σοφία, κάτοικος Καλλιθέας, ασθενής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μεταξά, ήταν η δεύτερη ασθενής που έλαβε τη θεραπεία της στο σπίτι.

Στο ερώτημα εάν ήθελε να λάβει και την επόμενη θεραπεία της στο σπίτι, ένα τεράστιο χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπό της!

Σημειώνεται ότι η επιλογή των ασθενών για ένταξή τους στο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» γίνεται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια πρωτίστως και ακολούθως συνδυαστικά με κοινωνικά κριτήρια, ενώ η ιατρική και νοσηλευτική ομάδα του «ΟΙΚΟΘΕΝ», φέρει τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής χορήγηση των θεραπειών.

Το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» του Νοσοκομείου Μεταξά έχει ενταχθεί από το Υπουργείο Υγείας στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ταχύτερη ενίσχυση και επέκτασή του.

Στη χορήγηση των πρώτων θεραπειών κατ’ οίκον, συμμετείχαν οι:

Μαρία Κωτσοπούλου Διευθύντρια Παθολογικού Τομέα & Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής 

Ευάγγελος Φεργάδης Επιμελητής Α Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνος ιατρός «ΟΙΚΟΘΕΝ»

Αναστασία Τσιχλακίδου Προϊσταμένη του Τμήματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας

Βασιλική Ζαμπέλη Νοσηλεύτρια του Τμήματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας

Νίκος Σακάρας Οδηγός

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος, που συνόδευσε την ομάδα του «ΟΙΚΟΘΕΝ» στη χορήγηση των πρώτων θεραπειών σε σπίτια ογκολογικών ασθενών, δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ακόμα ιστορική στιγμή στην πολύχρονη πορεία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ».

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους, στα πλαίσια του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ», λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια της νέας υπηρεσίας του τμήματος κατ’ οίκον νοσηλείας του Νοσοκομείου Μεταξά, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι ευχές του κ. Πέτρου και της κ. Σοφίας και αυτό το καλοσυνάτο βλέμμα τους, γεμάτο ανακούφιση από την αποφυγή της πολύωρης μετακίνησης με τα ΜΜΜ και της αναμονής για τη λήψη της θεραπείας τους στο νοσοκομείο, αποδεικνύουν όχι απλά ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά ότι πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, ώστε να ενταχθούν το ταχύτερο δυνατό περισσότεροι ασθενείς μας στο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ».

Εμείς είμαστε εδώ για να τους υπηρετούμε και να φροντίζουμε ώστε η ζωή τους να γίνεται πιο απλή, με λιγότερη ταλαιπωρία, με καλύτερη ποιότητα, με παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών υγείας.

Δεν τα έχουμε λύσει όλα! Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε.

Όμως η σημερινή μέρα, είναι μια μέρα που μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία, μια ιστορική μέρα, πρωτίστως για τους ογκολογικούς ασθενείς μας και για όλους εμάς που αύριο θα χρειαστούμε τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Και θα το αντιληφθούμε αυτό σε λίγα χρόνια, όταν η κατ οίκον νοσηλεία και η κατ οίκον θεραπεία θα αποτελεί πλέον επιλογή πρώτης γραμμής!

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους γιατρούς μας, της Παθολογικής και Αιματολογικής Κλινικής και τις νοσηλεύτριες της Κατ Οίκον Νοσηλείας, όπως και όλους τους συνεργάτες που συνέδραμαν υποστηρικτικά, ώστε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ», για τη λήψη θεραπειών στο σπίτι!

Καθώς επίσης και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που επίσπευσε τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για διεύρυνση του πλαισίου της κατ’ οίκον νοσηλείας, βάζοντας τις βάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ».

Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή μέρα έχει ήδη χαραχθεί βαθιά στην καρδιά και την ψυχή όσων συμμετείχαμε στη χορήγηση των πρώτων κατ’ οίκον θεραπειών του κ. Πέτρου και της κ. Σοφίας, στα μάτια των οποίων αντικρίζουμε όλες και όλους εκείνους που θα είναι σε θέση να λάβουν στο μέλλον τη θεραπεία τους στο σπίτι!»

Η Διευθύντρια του Παθολογικού Τομέα και της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μεταξά κ. Μαρία Κωτσοπούλου ανέφερε:

«Είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα ζωής των ασθενών μας, να αποφεύγεται πολύωρη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις και τις αναμονές του νοσοκομείου, ιδίως δε όταν πρόκειται για λήψη θεραπειών που δεν υπερβαίνουν συνολικά με την παρακολούθηση του ασθενή τα 15-30 λεπτά της ώρας!

Σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και εξασφαλίζοντας τους κατάλληλους ανθρώπινους πόρους, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα φροντίσουμε ώστε να επεκταθεί ταχύτατα η εφαρμογή του προγράμματος σε πλήθος ογκολογικών ασθενών που κρίνονται ιατρικά κατάλληλη για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ».

Καθώς οι ευχές που μας γέμισε ο κ. Πέτρος, είμαι πεπεισμένη ότι αντανακλούν τις ευχές εκατοντάδων ασθενών μας που θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση του!»