Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανεξελέγη με 562 ψήφους η Ρομπέρτα Μέτσολα

EP Plenary session - Election of the President of the Parliament

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανεξελέγη με 562 ψήφους υπέρ η Ρομπέρτα Μέτσολα, που ανανέωσε τη θητεία της για άλλα 2,5 χρόνια.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα κέρδισε τις εκλογές στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, όπου έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία 562 ψήφων επί των 699 με μυστική ψηφοφορία με χαρτί, μεταξύ δύο υποψηφίων. Θα συνεχίσει να ηγείται του Κοινοβουλίου για τα πρώτα δυόμισι χρόνια της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου

Η επανεκλογή της Ρομπέρτα Μέτσολα και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, θεωρούνταν δεδομένη. Υποψήφια ήταν και η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Ιρένε Μοντέρο από την Αριστερά ωστόσο η υποψηφιότητά της είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, ενώ η Μέτσολα έλαβε ψήφους και από ευρωβουλευτές πέραν της πλειοψηφίας, όπως από το υπερσυντηρητικό ECR. 

Αποτελέσματα της ψηφοφορίας

  1. Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) 562
  2. Irene Montero (Αριστερά, Ισπανία) 61

Σύνολο ψηφισάντων: 699

Λευκές ή άκυρες ψήφοι: 76

Όριο απόλυτης πλειοψηφίας: 312

Ποια είναι η Roberta Metsola

Γεννημένη στη Μάλτα το 1979, η Roberta Metsola είναι ευρωβουλευτής από το 2013. Εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020 και άσκησε χρέη προέδρου του Κοινοβουλίου μετά τον θάνατο του προέδρου Sassoli στις 11 Ιανουαρίου 2022. Στις 18 Ιανουαρίου του 2022, εξελέγη πρόεδρος για το δεύτερο μισό της ένατης κοινοβουλευτικής περιόδου. Είναι η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη Simone Veil (1979-1982) και τη Nicole Fontaine (1999-2002).

Απευθυνόμενη στην ολομέλεια αμέσως μετά την εκλογή της, η πρόεδρος Metsola είπε: «Στις μέρες μας, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας για την πολιτική της ελπίδας, για το όνειρο που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Θέλω οι πολίτες να ανακτήσουν το αίσθημα της πίστης και του ενθουσιασμού για το εγχείρημά μας. Πίστη στο ότι μπορούμε να κάνουμε τον κοινό μας τόπο ασφαλέστερο, δικαιότερο, με περισσότερη ισότητα. Πίστη ότι ενωμένοι είμαστε καλύτεροι και δυνατότεροι. Πίστη ότι η δική μας Ευρώπη είναι για όλους.»

ΣΧΕΤΙΚΑ