H νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού στον Τζιτζικώστα (βίντεο live)

0
40
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην ανακοίνωση των βασικών αρχών του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων αλλά και των νέων ευρωπαίων επιτρόπων προχωρά αυτή την ώρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων στο Στρασβούργο.

Εκεί αποκάλυψε τη “δομή και τα χαρτοφυλάκια” της μελλοντικής ομάδας των Ευρωπαίων Επιτρόπων της.

Η παρουσίαση είχε σχεδιαστεί για να δώσει στους πολιτικούς ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ευκαιρία να εξετάσουν τα σχέδιά της πριν οι υποψήφιοι υποβληθούν σε κοινοβουλευτικές ακροάσεις και ψηφοφορία επιβεβαίωσης.

Ωστόσο, ως την τελευταία στιγμή η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με το τι ακριβώς θα μπορέσει να αποκαλύψει η φον ντερ Λάιεν την Τρίτη, αφού οι πολιτικές διαμάχες στη Σλοβενία εμπόδισαν την υποψήφια της χώρας, της Μάρτα Κος, να λάβει εγκαίρως την απαιτούμενη έγκριση από τη χώρα της.

Η Σλοβενία, μαζί με τη Ρουμανία, απέσυραν τις αρχικές υποψηφιότητές τους αφού η φον ντερ Λάιεν άσκησε πιέσεις σε ορισμένες από τις κυβερνήσεις της ΕΕ ώσε να προτείνουν γυναίκες για τις θέσεις των Επιτρόπων, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειάς της να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων στην ομάδα της. Η σλοβενική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενέδωσε στις πιέσεις της φον ντερ Λάιεν, εμποδίζοντας μια κοινοβουλευτική επιτροπή να δώσει το πράσινο φως για την υποψηφιότητα της Κος.

Η αιφνίδια ανακοίνωση του Τιερί Μπρετόν τη Δευτέρα ότι παραιτείται και ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή έθεσε επίσης εν αμφιβόλου την ικανότητα της φον ντερ Λάιεν να αποκαλύψει την προτεινόμενη ομάδα. Ωστόσο, η Γαλλία πρότεινε γρήγορα τον Stéphane Séjourné ως νέο υποψήφιό της, διεκδικώντας ένα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

6 αντιπρόεδροι στην Κομισιόν, 4 γυναίκες και 2 άνδρες
Υπάρχουν έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι -τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες.Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας

Χένα Βίρκουνεν για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία

Στεφάν Σιζουρνέ για την βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά

Κάγια Κάλας ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ροξάνα Μιρζάτου για τα κοινωνικά δικαιώματα

Ραφαέλ Φίττο για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

Οι επίτροποι
Απόστολος Τζιτζικώστας Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού
Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο
Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα
Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο
Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας
Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος
Μάγκνους Μπρούνερ για Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση

Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος

Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης

Κώστας Καδής για θέματα αλιείας

Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

Πιοτρ Σεραφίν για θέματα προϋπολογισμού

Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και στέγασης

Εκατερίνα Ζαχάριεβα για θέματα νεοφυών επιχειρήσεων, έρευνας και καινοτομίας

Μάικλ ΜακΓκράθ για θέματα Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου

Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα Γεωργίας και τροφίμων

Γκλέν Μικάλεφ για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

Το επόμενο διάστημα οι ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων στην Ευρωβουλή
Όλοι οι υποψήφιοι επίτροποι της Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσουν ευρεία πολιτική υποστήριξη καθώς θα χρειαστούν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ακροάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες και οι ευρωβουλευτές δεν αποκλείεται να απορρίψουν κάποιους υποψηφίους, όπως ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχειλ, ο άνθρωπος του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτρο Όρμπαν στις Βρυξέλλες την τελευταία πενταετία.

Στόχος είναι η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να είναι έτοιμη μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αλλά διπλωμάτες κάνουν λόγο για φιλόδοξο στόχο.