Παρουσίαση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού στις Βρυξέλλες | «Το Bioeconomy 360° Hub ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης»

0
10
Bioeconomy 360

Το Bioeconomy 360° Hub της Μεγαλόπολης (Κόμβος Βιοοικονομίας), ένα από τα σημαντικότερα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναδείχθηκε από τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό ως κεντρικός μοχλός για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας στην περιοχή.

Στη δέκατη διάσκεψη της πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο κ. Πτωχός παρουσίασε αυτό το στρατηγικό έργο, το οποίο εντάσσεται στο εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Ελλάδας.

Η διάσκεψη της πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί σημαντικό σημείο συνάντησης για τις περιφέρειες της Ευρώπης που βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης από τις ανθρακούχες βιομηχανίες σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον. Η δέκατη διοργάνωση επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην παρουσίαση έργων που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης (JTM), όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (JTF). Η διάσκεψη φιλοξένησε μια σειρά από σημαντικά έργα που στοχεύουν στη στήριξη των περιοχών με έντονη εξάρτηση από τον άνθρακα και άλλες ανθρακούχες πηγές ενέργειας, βοηθώντας τες να μεταβούν ομαλά προς πιο καθαρές και βιώσιμες λύσεις.

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Πτωχός ανέπτυξε το όραμα για το Bioeconomy 360° Hub, ένα καινοτόμο έργο της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που προωθεί την κυκλική και βιοοικονομία στις τέσσερις περιοχές της Μεγαλόπολης, της Τρίπολης, της Γορτυνίας και της Οιχαλίας. Μέσω αυτού του έργου, επιδιώκεται η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα, την εφαρμοσμένη έρευνα και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την ευημερία της τοπικής οικονομίας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, ήταν και η Επίτροπος Elisa Ferreira, καθώς και εκπρόσωποι από άλλα ευρωπαϊκά έργα που στοχεύουν στη δίκαιη μετάβαση. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, παρουσία και του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Χρήστου Λαμπρόπουλου, τόνισε ότι το Bioeconomy 360° Hub θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα συμβάλει στην ανάπτυξη κρίσιμων τομέων όπως η γεωργία, η φαρμακολογία, τα εναλλακτικά καύσιμα κ.α.